natuurgebieden friesland Sense of place (Anna-Maaike van der Weide)
Anna-Maaike van der Weide

8 x de mooiste natuurgebieden in Friesland

Friesland barst van de mooie natuurgebieden: Plekken waar je fantastisch sterren kunt kijken, er zijn eindeloze duinen en moerassen, het waddengebied waar je prachtig kunt wadlopen, er zijn rustige meren of beklim juist een van de waanzinnige uitkijktorens en bewonder het Friese landschap vanaf grote hoogte. Er is giga veel en omdat de natuur zo spectaculair is, brengt Friesland (het toerisme bureau van Friesland) een Ode aan het Landschap. En wij? Wij helpen als Friesland liefhebbers heel graag een handje mee door jou via dit artikel kennis te laten maken met onze favoriete natuurgebieden!

Natuurgebieden Friesland

→ Overnacht in de mooiste hotels van Friesland
→ Handig: Je kan ook compleet verzorgde vakanties in Friesland boeken

Ode aan het Landschap

Dit jaar wordt een ode aan het Friese landschap: De natuur gaat in de schijnwerpers! Nog veel meer mensen mogen namelijk weten hoe bijzonder de natuurgebieden in Friesland zijn en hoe je haar het beste kunt beleven. Benieuwd welke 8 natuurgebieden in Friesland je minstens één keer in je leven moet bezoeken? We nemen je mee naar onze favorieten in het hoge noorden:

8 x de mooiste natuurgebieden in Friesland

1. Nationaal Park Lauwersmeer

Wist je dat Nederland twee Dark Sky Parken heeft? En dat beide plekken in Friesland liggen? Een van de twee is te vinden in Nationaal Park Lauwersmeer! Sinds 2016 is dit gebied uitgeroepen tot Dark Sky Park. Dit houdt in dat het een gebied is waar het nog écht donker is, zo donker dat je er nog echte duisternis kan ervaren én je dus perfect sterren kan kijken. Ooit de melkweg willen zien? Of vallende sterren willen spotten? Dan is dit het gebied om naartoe te gaan. In het overgrote deel van Nederland is er te veel lichtvervuiling om van de sterren te kunnen genieten, maar in Lauwersmeer kan dit nog perfect. Zin in een avondje in de zeldzame duisternis? Ga dan naar een van onderstaande plekken en geniet van het sterren spektakel boven je:

 • Activiteitencentrum Lauwersnest
 • Het hemelplatform Achter de Zwarten
 • Hemelplatform Vlinderbalg (aan de Strandweg)

friesland natuurgebieden landschapskunstWadopera friesland natuurgebieden

2. Waddengebied

Het Waddengebied is een van Nederlands Unesco Werelderfgoed stukken. Je kan hier natuurlijk gaan wadlopen, een must voor elke Nederlander, maar er zijn ook originelere manieren om het waddengebied te ervaren. In 2021 is bijvoorbeeld Wadopera Peter Grimes te zien, een opera die in de buitenlucht buitendijks wordt opgevoerd. Heel bijzonder om mee te maken en ook zeker tof als je nog nooit naar een opera bent geweest! Een andere bijzondere tip is Sense of Place, hier vind je bij het Waddengebied het beeld Wachten op Hoog Water dat uit twee 5 meter hoge vrouwen bestaat waartussen je kunt gaan staan. Een bizar mooi stukje landschapskunst en het maakt onderdeel uit van een mooie wandelroute.

3. Bosbergtoren

Het is misschien wel de mooiste uitkijktoren van heel Friesland. En volgens sommigen zelfs van heel Nederland! We hebben het over de Bosbergtoren in Appelscha. Vanaf de toren heb je een magnifiek uitziet over een giga groen bos en op de toren zelf kun je de meest mooie foto’s maken. Als je van Instagramwaardig plekjes houdt, dan moet je deze spot zeker een keer bezoeken! De uitkijktoren is 33 meter hoog en als je op een van de uitkijkplatforms staat kun je met een beetje geluk zelfs Leeuwarden en Groningen zien liggen.

 • Openingstijden: De toren is geopend van 10:00 – 18:00 in de zomer en van 09:00 – 17:00 in de winter
 • Tickets: Je koopt beneden in de toren een toegangsticket voor 2,- euro per persoon.

varen friesland natuurgebieden

4. Nationaal Park De Alde Feanen

Wandelen is heerlijk, fietsen fantastisch, maar de ultieme manier om Friesland te ervaren is natuurlijk door met een bootje gebieden te verkennen. Een van de mooiste natuurgebieden in Friesland is De Alde Faenen. Langs het water liggen verschillende gezellige dorpjes die je perfect met een bootje kan bezoeken. Maar je kan ook mooie tochtjes maken op een SUP of juist voor een adrenalinekick gaan en een middag gaan zeilen. Een eigen boot is trouwens niet nodig, een vakantiebootje huur je namelijk gemakkelijk bij plekken als Yachtcharter Heegstra en er worden ook mooie rondvaarten georganiseerd via bijvoorbeeld De Blaustirns of ga met een authentieke skûtsje op pad!

5. Koninklijke Bossen van Oranjewoud

Vlakbij Heerenveen vind je majesteitelijk groen, in de Koninklijke Bossen van Oranjewoud. Deze bossen bestaan uit een verzameling landgoederen, parken en landhuizen en zoals je hierboven ziet, levert dat de mooiste foto’s op. Naast dwalen over kleine paden en groene weggetjes, vind je hier ook Museum Belvedère. Een modern pand dat een van de belangrijkste architectuur prijzen heeft gewonnen en waarin ook veel moderne kunst is te vinden.

 • Adres: Oranje Nassaulaan 12 in Heerenveen.

natuurgebieden friesland

friesland tips 11Fountains Leeuwarden

6. Beleef de Elfstedentocht via de 11fountains

Wil je de Elfstedentocht een keer beleven? Zonder dat het per se ijs en ijskoud moet zijn? Dat kan! Laat je schaatsen thuis en ontdek de 11 Friese steden aan de hand van de 11fountains. Fiets of vaar van stad naar stad, van fontein naar fontein, en dompel je zo onder in het Friese landschap. Omdat het jaren is geleden dat de Elfstedentocht plaatsvond is er nieuwe manier bedacht om de Elfstedentocht tóch te maken. En op zo’n manier, dat ook water weer centraal staat maar ook het Friese landschap. In elke stad waar de Elfstedentocht uit bestaat is een prachtige fontein geplaatst en naast dat het leuk is om alle 11 fonteinen te zien is het ook tof om zelf tussen sommige stadjes te varen of fietsen. Daarnaast is er een 11fountains wandelroute (die zijn allemaal rond de 30 minuten) gemaakt per stad en zo kun je ook nog in elke stad de highlights ontdekken. Grappig weetje: De elf fonteinten, in de elf Friese steden zijn ontworpen door elf kunstenaars uit elf verschillende landen! De elf steden en fonteinen zijn:

 • Leeuwarden – Love fontein (dit is een andere favoriet van ons!)
 • IJlst – De fontein Onsterfelijke Bloemen
 • Sneek – De fontein van Fortuna
 • Sloten – De Kievit fontein
 • Stavoren – De vis voor stavoren fontein
 • Workum – De Woeste Leeuwen van Workum fontein
 • Hindeloopen – De fontein Flora & Fauna
 • Bolsward – Fonteint de Vleermuis
 • Harlingen – De Walvis (deze vonden wij super tof!)
 • Franeker – Fontein de Oortwolk
 • Dokkum – De IJsfontein

Onze favoriet is de Love Fontein in Leeuwarden. Hier spuit het water niet keihard omhoog, maar hangt juist een dromerige mist. Grappig om te weten is dat deze mist die om de fonteinhoofden in Leeuwarden hangt geïnspireerd is op de nevel die ‘s ochtendsvroeg vaak boven het Friese landschap hangt. De Spaanse kunstenaar die de fontein gemaakt heeft, kreeg zijn inspiratie voor de mistfontein toen hij ‘s morgens vroeg de nevel boven de Friese velden zag: ‘In Friesland’, zei hij, ‘komt het water uit de grond.’

7. Natuurgebied Beetsterzwaag

In het bos Beetsterzwaag kun je tijdens een wandeling genieten van allerlei verschillende boomsoorten en dat levert niet alleen mooie plaatjes op, je kan ook de bijzondere wandelroute ‘Als bomen konden spreken‘ doen. Op 14 bomen langs deze wandelroute zijn veertien personages uit Friese volksverhalen uitgebeeld. Wandelend langs de route kun je in een speciaal boekje meer lezen over deze figuren en de mythes die zij vertegenwoordigen. De geschiedenis komt zo helemaal tot leven. Daarnaast vind je hier vlakbij het mooie Park Huize Olterterp, een adellijk park waar een slingerend zandpad je langs allerlei mooie plekjes neemt. Voor een middag kun je je hier heel even een jonkvrouw of jonkheer voelen!

natuurgebieden friesland tips

Uniastate Bears natuurgebieden in friesland

8. Uniastate Bears

Ooit gehoord van Uniastate Bears? Op het terrein van Uniastate, dat vlakbij Leeuwarden ligt, is een bijzondere constructie te vinden. Een soort luchtspiegeling van het verleden. Er staat een stalen constructie in vorm van de oude Uniastate uit 1756. Een contour van een gebouw, gemaakt van stalen buizen. En extra leuk: Er in klimmen mag! Niet alleen tof en spannend om te doen, maar ook de moeite waard, want je krijgt boven een waanzinnig mooi uitzicht op de omgeving en het omliggende landschap. De grote vraag is natuurlijk alleen of je ook echt naar de top durft?

 • Adres: Tsjerkepaad 3, 9025BM Bears

Meer lezen over highlights & natuurgebieden in Friesland?

Op de website www.friesland.nl kun je nog veel meer lezen over mooie natuurgebieden in Friesland en andere toffe to do’s. Wij zijn zelf van plan om volgend jaar Friesland een lang weekend vanaf het water te verkennen. Dus, mocht je daar tips voor hebben? Plekjes kennen die we echt niet mogen missen? Laat dan hieronder of via social media je reactie achter! Vinden we super leuk!

Overnachten in de Friese natuur

Zoek je een leuk plekje om te logeren in Friesland? Kijk eens naar:

Meer van Friesland ontdekken?

Wist je dat Leeuwarden in 2018 culturele hoofdstad van Nederland was? En dat het in datzelfde jaar op nummer 3 stond in de Best of Europe lijst van Lonely Planet? Tof toch! Naast mooie natuur valt er sowieso ook nog zoveel meer te beleven.


→ Bekijk hier alle artikelen over Nederland