Eilandhoppen Nederland Terschelling

Eilandhoppen Nederland: bezoek Terschelling & Vlieland in één reis

In Nederland blijven maar toch het gevoel hebben alsof je écht even weg bent? Ga eilandhoppen in Nederland! Bezoek meerdere Waddeneilanden tijdens één tripje en combineer bijvoorbeeld Terschelling en Vlieland. Buiten de drukke zomervakantie is hier veel rust en ruimte te vinden. Geniet van alles wat de eilanden te bieden hebben, van stille natuur tot gezellige dorpen en knusse vakantiehuisjes. Als ex-local van Terschelling, en Vlieland als buureiland, geef ik je tips om het beste uit je vakantie in eigen land te halen.

Eilandhoppen in Nederland: Terschelling → Vlieland

Eilandhoppen nederland overtocht Van de vaste wal naar de eilanden eilandhoppen nederland Van de vaste wal naar de eilanden eilandhoppen

Eilandhoppen in Nederland, zo kom je van de vaste wal naar de eilanden

De bootmaatschappij die je naar Terschelling en Vlieland brengt is Rederij Doeksen. Je hebt keuze uit de veer- of sneldienst. Op de veerdiensten is een buffet aan boord en kun je buiten op het dek van de zee genieten. En als je geluk hebt zelfs zeehonden zien! Op de sneldienst is geen buffet en kun je niet naar buiten, maar het voordeel is dat je snel aan de overkant bent.

Hop van Vlieland naar Terschelling of andersom

Je kunt van de vaste wal (vanuit Harlingen Haven) eerst naar Terschelling varen en daarna door naar Vlieland of andersom. Tussen Terschelling en Vlieland vaart de sneldienst of de waddentaxi. En die tweede optie, de waddentaxi, is een toffe ervaring!

Eilandhoppen Nederland Terschelling

Terschelling Groene Strand eilandhoppen nederland eilandhoppen Terschelling naar vlieland Strand

Tips voor Terschelling

Wat je uiteraard niet mag vergeten als je op een eiland bent is naar het strand gaan en door de duinen banjeren. Van West aan Zee tot Oosterend aan Zee, alle stranden op Terschelling zijn de moeite waard. Hier is veel ruimte en met veel bedoelen we echt veel, want er zijn maar weinig andere stranden in Nederland die breder zijn dan die op Terschelling. Het Groene Strand mag je overigens ook zeker niet overslaan. Bij helder weer kun je vanaf dit wadstrand Vlieland zien en heb je uitzicht op het natuurgebied de Noordsvaarder. Ook zie je vanaf hier de boten aankomen en vertrekken.

Bezoek bunkers uit de Tweede Wereldoorlog

Een andere natuurtip zijn de bunkers bij Formerum aan Zee. Verstopt in de duinen, achter het strand, vind je bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Loop via de loopgraven richting het strand, dan kom je uit bij een bunker die bovenop een duin staat. Vanaf hier heb je een prachtig weids uitzicht.

Bunkers

Natuur Terschelling - Bunkers bij Formerum 2 Terschelling Bunkers bij Formerum

Levendige dorpen met veel horeca

Toch zin in wat reuring? Bezoek dan de dorpjes op het eiland. Zo kun je in het grootste dorp West-Terschelling (waar je aankomt met de boot) door de winkelstraat flaneren en uiteindelijk loop je dan ook zo tegen vuurtoren de Brandaris aan. Je vindt hier genoeg leuke en typische eilander winkels zoals ’t Lokaal en Fraai Conceptstore. En voor wie zin heeft in wat te eten is er ook genoeg te kiezen: Ga bijvoorbeeld lunchen met uitzicht op de haven bij Zeezicht en dineren kun je het beste doen bij tapasbar El Mundo.

Een ander dorp is Midsland, dit is een iets kleiner dorp en ligt in het midden van het eiland. Als je in Midsland bent kun je bij caféwinkel De Ouwe Smidte goede koffie en thee bestellen of meenemen. Ook hebben ze hier bonbons in allerlei soorten en smaken. Een andere echte hotspot is Pura Vida, dit is een foodbar met bijzondere gerechten en een hippe inrichting.

Het laatste ‘grote’ dorp is Hoorn en ligt aan de oostkant van Terschelling. Je hebt er niet veel winkels, maar wel een authentieke sfeer. Hier is nog genoeg horeca in de buurt. Combineer een wandeling door het Hoornse Bos met een pauze bij Kaap Hoorn. Deze strandtent zit niet op het strand, maar achter de duinen wat een knus gevoel geeft. Of ga nog een stukje verder naar strandtent Heartbreak Hotel. Daar waan je je in de jaren 50 en 60. Het interieur, de muziek en zelfs de gerechten op de menukaart zijn in stijl.

Oh en voor we het vergeten: In de zomer is er om en om op West-Terschelling of in Midsland een braderie. Hier vind je ook veel eilander producten, leuk voor souvenirtjes!

West-Terschelling

Dorp Terschelling - West eilandhoppen nederland eilandhoppen nederland Dorp Terschelling-West eilandhoppen nederland Dorp Terschelling - West

Midsland

Dorp Terschelling Midsland Dorp Terschelling Midsland koffiebranderij eilandhoppen Terschelling vlieland tips Midsland

De leukste plek om te overnachten?

Overnachten op een handige locatie in het midden van het eiland? Ga dan naar het knusse vakantiehuisje ’t Hoekje. Reserveren kan via Airbnb, door te mailen naar terschellingerhoekje@gmail.com of bel naar +31 6 23 04 32 15. Je vindt dit vakantiehuisje in Midsland op het adres: Buitenlevenglop 7, 8891 GJ Midsland.

Boek hetzelfde vakantiehuisje als ons
Lees hier de complete blog over wat te doen op Terschelling

eilandhoppen nederland Vlieland terschelling (1) eilandhoppen Vlieland terschelling

Tips voor Vlieland

Natuurlijk geldt ook op dit eiland: ga naar het strand! Van Paal 41 tot aan Paal 55 geniet je van het mooie strand op Vlieland. De stranden hier zijn minder breed dan op Terschelling, maar het voordeel is dat je snel bij de zee bent.

De vuurtoren van Vlieland

Naast het strand mag de vuurtoren ook niet ontbreken. Deze staat op Vlieland op het hoge Vuurboetsduin, dit is het hoogste duin van Friesland. Bovenop heb je uitzicht over Vlieland, de buureilanden Texel en Terschelling en bij helder weer kun je ook de vaste wal zien.

Vuurtoren

eilandhoppen nederland Vlieland terschelling vuurtoren Vlieland eilandhoppen

Hét drenkelingenhuisje

Als je helemaal naar het westen van het eiland gaat kom je het drenkelingenhuisje tegen. Vroeger werd dit gebruikt als schuilplaats voor zeemannen die te water waren geraakt. Nu is het een strandjutterssmuseum en vanaf het strand is het huisje een mooi gezicht.

Leuke plek om te overnachten op Vlieland?

Toffe plekken om een nachtje te slapen op Vlieland zijn bijvoorbeeld Loods Logement, Camping Stortemelk of het Vlieland Hotel.

Een klein maar fijn dorp

Vlieland is het kleinste waddeneiland van Nederland. Er is ook maar één dorp: Oost-Vlieland. Hier zijn een aantal leuke winkels en restaurants. Bij Eb & Vloed vind je onder andere hippe kleding en bij Wad ’n Winkel heb je bijzondere Vlielandse thee. Voor goede koffie met wat lekkers ga je naar Leut Koffiebar en Logies, dit is ook een mooie plek om te overnachten. Restaurant het Posthuys is wat verder weg van het dorp (ongeveer een half uur fietsen), maar daar kun je goed dineren.

Oost-Vlieland

Dorp Vlieland eilandhoppen in nederland eilandhoppen in nederland van Terschelling naar Vlieland Dorp Vlieland tips

Wil je ook eilandhoppen in Nederland? Dat plan je zo

  • Rij als eerst naar Harlingen Haven
  • Vanaf Harlingen Haven neem je de veerdienst of sneldienst naar Terschelling of Vlieland, dit kan via Rederij Doeksen
  • Tussen Vlieland en Terschelling kun je vervolgens de sneldienst of de waddentaxi nemen
  • Overnachtingen kun je bijvoorbeeld boeken via HeerlijkeHuisjes.nl
  • of Booking.com

→ Bekijk hier al onze tips voor Nederland