Het Noordhollands Duinreservaat

De voet van het Noordhollands Duinreservaat

Heb jij ook van die plekken die je eigenlijk pas bent gaan verkennen tijdens corona? Ik wel! Zo ging ik varen in Giethoorn en bleek de Zaanse Schans maar 45 minuten fietsen van mijn huis! Een derde in dat rijtje is het Noordhollands Duinreservaat, waar ik zelfs lopend naartoe kan. Zonnige dagen breng ik normaal gesproken door op het strand van Wijk aan Zee en de koude maanden in het buitenland, waardoor ik pas nu dit mooie natuurgebied echt goed heb ontdekt. Wat een surprise! Ik neem je er graag in mee.

Het Noordhollands Duinreservaat

Het is zo’n 5.300 hectare rijk, 20 kilometer lang en 2,5 kilometer breed, gelegen tussen Wijk aan Zee en de Schoorlse Duinen: het Noordhollands Duinreservaat. Ik noem het een beetje de voortuin van Nederland, omdat het grenst aan de kustlijn.

Ontdek de verschillende landschappen in het Noordhollands Duinreservaat

Je verwacht door de naam wellicht dat het natuurgebied alleen duinen bevat, maar dat is niet zo. Integendeel! Het reservaat kent zoveel verschillende stukken landschap dat je nooit uitgekeken bent. Bos en duin wisselen elkaar af en als je geluk hebt, spot je ook nog een paar Schotse Hooglanders of wilde paarden! Genoeg te zien dus.

Schotse Hooglanders in het Noordhollands Duinreservaat

Wandelen in het Noordhollands Duinreservaat

Tussen Wijk aan Zee en Schoorl heb je veel ingangen van waaruit je kunt wandelen in het Noordhollands Duinreservaat. De titel van deze blog verraadt al dat ik het over het zuiden van het natuurgebied ga hebben, dus let’s go.

Tip: Ga er bij de Kruisweg in

Ik ga zelf eigenlijk altijd bij de Kruisweg erin, simpelweg omdat deze dichtbij en goed te bereiken is. Voor de liefhebber is er voldoende (gratis) parkeerplek! Een andere ingang in de buurt is de Oudendijk, die is iets rustiger. Vanaf beide plekken ga je te voet of te fiets verder en kun je diverse routes afleggen, op verharde of onverharde wegen. Een favoriet heb ik niet echt, maar als ik er een moet kiezen dan ga ik graag bij de Kruisweg erin en wandel ik via het verharde pad naar de Kruisberg. Hier kun je op de grasvelden heerlijk picknicken en genieten van de zon. Vanaf daar zoek ik een onverhard pad richting Castricum of het strand van Heemskerk.

Wandelen in het Noordhollands DuinreservaatBezoek het Noordhollands Duinreservaat

Fietsen door het Noordhollands Duinreservaat

Ben je met de fiets? De route naar het strand van Heemskerk of Castricum is echt genieten! Je vindt op veel plekken bankjes om uit te rusten. Ook interessant: als je via Castricum fietst, kom je letterlijk door een stuk waar drinkwater wordt ‘gemaakt’. Tof om met eigen ogen te zien wat uit je kraan komt! Mountainbiken is overigens toegestaan tot 10:30 uur.

Fietsen in het Noordhollands Duinreservaat

Verdwalen doe je in het reservaat niet snel. Je bent zo op een strand om je weer even te oriënteren of je komt een verharde weg tegen die je weer op weg helpt.

Nog wat tips!

  • Voor het bezoeken van een Noordhollands Duinreservaat heb je een duinkaart nodig. Deze kost je maar €2 per dag of €13,50 voor een jaar. Je kunt hem online kopen of ter plekke bij het automaat bij de parkeerplaats.
  • Plan je pauze in bij Gasterij Kruisberg voor een landelijke stop. Ook open voor afhaal tijdens corona. En ze hebben een ezel!
  • Ben je meer in de buurt van Castricum tijdens de pitstop? Dan is Johanna’s Hof ook een aanrader.
  • Overnachten kan bij Camping Geversduin. Je kunt je eigen tentje opzetten, maar ze hebben ook te leuke huisjes. Je hebt zelfs de keuze uit een hobbitwoning!
  • Kom je Schotse Hooglanders tegen? Die kans is best groot! Soms liggen ze zelfs midden op de weg of op het pad lekker te dutten. Ze zien er knuffelbaar uit en je kan vrij dichtbij komen, ze zijn niet easily impressed. Maar vergeet niet dat het wilde dieren zijn, je weet nooit hoe ze reageren. Je kunt er dus wel langs fietsen of wandelen, maar neem zoveel mogelijk afstand en bekijk ze van minimaal 25 meter afstand.

Het is altijd weer een verrassing waar je een hooglander gaat spotten in het Noordhollands Duinreservaat

Ik vind het Noordhollands Duinreservaat heerlijk om een middagje te vertoeven. Het is zo divers en je kunt zoveel kanten op dat je elke dag wel weer iets moois ziet! En het is ook altijd weer een verrassing waar je de Hooglanders gaat spotten. Een pareltje in Noord-Holland, als je het mij vraagt.

Het Noordhollands Duinreservaat

Het Noordhollands Duinreservaat


→ Bekijk hier al onze Nederland artikelen