Trento Italië

Trento: de leukste tips voor deze heerlijke stad in het noorden van Italië

Tussen de imposante bergen en aan de rivier de Adige ligt de sfeervolle Italiaanse stad Trento. Vol prachtige pleinen, kleurrijke huizen en muurschilderingen uit de renaissance is Trento een fijne stad om doorheen te dwalen, bij een van de cafeetjes neer te strijken en te genieten van de fijne omgeving. De leukste tips voor Trento Italië bij elkaar.

Trento | Italië

→ Dit kan ook: Ga met de trein naar Italië
→ Overnachten doe je bij Be Place of Heart of Trento apartments

Torens in Trento, Italië Trento Italië

Ga mee op vakantie naar Trento

Trento is de hoofdstad van de regio Trentino-Alto Adige en is zeker een bezoekje waard als je vanuit Nederland naar bijvoorbeeld Toscane, het Gardameer, Verona of Bologna rijdt. Trento ligt op de route van de Brennerpas tot aan Verona en is echt een fijne plek voor een stedentrip.

De stad ligt in het Adige Dal en is omgeven door bergen, waarvan de Monte Bondone de makkelijkst bereikbare berg is vanuit Trento. Vanuit Bolzano (Bozen) of Verona is Trento heel gemakkelijk te bereiken met de trein, met de auto is Trento ook goed te bereizen. Er zijn voldoende parkeerplaatsen net buiten het centrum.

Geschiedenis van Trento

De stad Trento is gesticht door de Romeinen en heette vroeger Tridentum. Uit die periode zijn nog altijd restanten te zien, zoals bij het archeologische gebied onder Piazza Cesare Battisti, een oude kerk onder de huidige Duomo en de Villa Romana di Orfeo onder de grond in Via Rosmini.

De regio waarin Trento ligt, heeft in het verleden vele overheersers gekend; van Oostenrijk, Napoleon tot aan Italië. Doordat het net op de grens ligt van het Duitstalige en het Italiaanse Italië, zijn er nog altijd twee talen gebruikelijk: Duits en Italiaans. Het overgrote deel spreekt wel Italiaans en ook de straatjes, gebouwen en de gerechten zijn veelal Italiaans.

Trento is dus een stad vol historie, dat zie je nog goed aan verschillende gebouwen. Muurschilderingen uit de Renaissance sieren nog heel wat panden. Bijvoorbeeld het Palazzo Thun, Palazzo Alberti Colico en Palazzo Geremia. Zeker het bekijken waard.

Kerk in Trento, Italië Straatbeeld Trento

Wat wil je verder zien en doen in Trento, Italië

Benieuwd naar welke to do’s je vindt in Trento? Hieronder onze aanraders:

1. Piazza Duomo en de Duomo

Als er ergens veel pleintjes zijn, dan is het wel in Trento. Als je zin hebt in een caffè, een wijntje of aperitivo; je vindt hier meer dan genoeg leuke cafeetjes en restaurants. Een van de meest indrukwekkende pleinen in Trento is toch het Piazza Duomo. Dit plein is omringd door cafeetjes en midden op het piazza vind je een mooie fontein met daarop Neptunus. Kleurrijke panden sieren de randen van het plein en de Duomo, of ook wel la cattedrale di San Vigilio domineert het uitzicht.

Deze kathedraal dankt haar naam aan de voormalige kerk die hier stond. Deze was opgedragen aan de heilige Vigilio, de patroonheilige van de stad. De Duomo is in Romaanse stijl gebouwd. Vlak bij de kathedraal staat de Torre Civica. Deze toren is te beklimmen en eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over Trento. De toren is 45 meter hoog en het is meteen ook hét symbool van de stad.

Fontein NeptunusPiazza Duomo met fonteinDuomo

2. Bezoek musea in Trento

Wie van musea houdt, is in Trento helemaal op z’n plek. Je vindt hier verschillende musea en galeries, van moderne kunst tot aan natuurhistorische objecten. Een opvallend en futuristisch gebouw is dat van het MUSE, aan de rand van het centrum. Dit is het museum van de wetenschap waarin je meer te weten komt over de geschiedenis van de natuur en de wetenschap. Het museum bestaat sinds 2013 en ziet er heel tof uit.

Ook het Museo Diocesano Tridentino, waarin je veelal erfgoed en kunst uit kerken uit Trentino uit de elfde tot de negentiende eeuw ziet, is de moeite waard. Aan de overkant van de rivier Adige ligt Le Gallerie (de tunnels), een unieke plek om te bezoeken in Trento. Hier vind je twee tunnels waarin verschillende kunstwerken en exposities te zien zijn. In diezelfde wijk, Piedicastello, ligt ook het mausoleum van Cesare Battisti, een bekende Italiaanse verzetsstrijder, en het Museo Nazionale Storico degli Alpini. Een museum over het ‘Alpini’ leger.

Piazza Duomo

3. Bewonder het Castello del Buonconsiglio

Misschien wel het meest imposante bouwwerk in Trento: het Castello del Buonconsiglio. Dit kasteel ligt op een heuvel, aan de rand van de stad. Het ziet er niet alleen van buiten prachtig uit, maar ook van binnen is het de moeite waard om te bekijken. Vergeet zeker de tuinen niet, die er zeker in het voorjaar en de zomer heel mooi bijliggen.

In het kasteel zijn verschillende musea gevestigd en je leert er meer over de geschiedenis van de stad en het kasteel. Sinds 1255 was het kasteel de zetel van de prins-bisschoppen van Trento, die het door de jaren heen een prachtig paleis maakten. Overal in het kasteel vind je nog mooie fresco’s en indrukwekkende plafonds. Hier loop je zo een paar uur rond om alles goed te bekijken.

Castello buitenkant Castello, Trento Italië

4. Eten en drinken in Trento

Lekker eten en drinken is in Italië natuurlijk essentieel. Trento barst van de restaurants, dus je vindt hier zeker genoeg naar je smaak. Een aanrader voor pizza’s: Uva e Menta, aan Via Dietro le Mura A. Hier is de menukaart voor de pizza’s gigantisch. Van lokale specialiteiten tot vegan opties; je vindt het allemaal bij dit restaurant. Ook leuk: Forno Urbano of Orso Grigio.

Voor een drankje en een klein hapje ga je naar La Vie en Rose. Dit café hangt vol kunstwerken uit de negentiende eeuw en het is een beetje schuiven om aan een tafel te komen. Maar de sfeer is er heerlijk en de warme chocolademelk (wit) ook. Ook leuk voor een aperitivo. Nog meer cafeetjes? Ga naar La quinta del sordo, La bookique, Café de la paix of El barrio.

Uva e Menta

5. Kerstmarkt in Trento bezoeken

Ben je in de winter in Trento? Dan mag je de kerstmarktjes in het centrum zeker niet overslaan. Van glühwein, Bombardino (soort advocaat), warme appeldrankjes, bratwurst en pretzels; deze kerstmarkten hebben meer dan genoeg te bieden. Lokale producten als kaas en worst, honing en jam zijn er te koop. In Trento zijn op verschillende pleinen kerstmarktjes te vinden, meestal van half december tot half januari.

Overnachten in Trento

Een nachtje blijven slapen in Trento? Boek dan bijvoorbeeld een kamer in Be Place, een stijlvol hotel met kamers met een eigen bubbelbad. Dit hotel heeft een eigen tuin en lounge en er staat iedere ochtend een uitgebreid ontbijt klaar voor de gasten. Liever iets meer in het centrum overnachten? Boek dan een appartement of hotelkamer bij Heart of Trento apartments. Deze accommodaties zijn allemaal luxe en sfeervol ingericht en hebben een eigen badkamer, koffiezetapparaat en uitzicht op de bergen of het terras.

Heart of Trento Be Place

Zou jij Trento in Italië willen bezoeken?


→ Bekijk hier alle artikelen over Italië