vicenza, Italië

Vicenza: wat te doen in deze UNESCO werelderfgoed-stad in Italië?

Gigantische villa’s, indrukwekkende bouwwerken uit de zestiende eeuw van architect Palladio, een prachtig oud theater, veel musea en meer dan genoeg terrasjes en pleintjes om te relaxen. In Vicenza, dé stad die vol UNESCO werelderfgoed staat en heel sfeervol is, breng je gerust een paar dagen door. Welke plekken mag je niet voorbijlopen? En waar kun je goed overnachten? De tofste tips voor Vicenza, Italië op een rij.

Waar vind je Vicenza in Italië?

Vicenza ligt in de regio Veneto, tussen Venetië en Verona in. Wanneer je in Vicenza bent, kun je er niet omheen: dit is de stad van architect Andrea Palladio (1508-1580). Er staan 23 monumenten die hij heeft ontworpen en in de provincie zijn zestien villa’s te vinden die deze architect heeft gemaakt. Palladio heeft zelfs zijn eigen stijlnaam: het Palladianisme. Niet alleen in Vicenza staan ontwerpen van hem, maar ook in Venetië en Bassano del Grappa (houten brug) en: de ontwerper van het Witte Huis in de Verenigde Staten zou door Palladio geïnspireerd zijn.

→ Hotel tip: Hotel Campo Marzio & Residenza San Pietro
→ Reistip: Huur een auto via Sunny Cars in Italië (heb je altijd een all-in huurprijs)

Straatbeeld Vicenza

1. Bezoek Piazza dei Signori en de pronkstukken van Palladio

Midden in het centrum van Vicenza vind je één van de meest indrukwekkende gebouwen die Palladio ontwierp: Basilica Palladiana. Dit gebouw ligt aan Piazza dei Signori. Het dak heeft de vorm van een omgekeerde boot en het hele gebouw is fascinerend om te zien: rijen met bogen naast elkaar, standbeelden op het dak én je kunt helemaal boven op het gebouw om van het uitzicht te genieten. In de Basilica huist een museum en er zijn regelmatig exposities. Het gebouw staat op de lijst van het UNESCO Werelderfgoed.

Basilica Palladiana Basilica, Vicenza ItaliëBasilica doorgang Doorgang basilica, Vicenza

Tegenover Basilica Palladiana ligt Loggia del Capitaniato, ook een ontwerp van Palladio. Hier stond eerst een ander gebouw in de middeleeuwen, maar daarvoor is deze loggia in 1572 de plaats gekomen. De gigantische pilaren en bogen die onderdeel van het gebouw zijn, zijn indrukwekkend om te zien.

LoggiaLoggia vanaf de BasilicaUitzicht vanaf de Basilica

2. Terrasjes bij Piazza dei Signori in Vicenza

Heb je zin in een drankje of wil je een hapje eten in de buurt van Piazza dei Signori? In één van de doorgangen onder het gebouw kun je een hapje eten bij onder meer La terrazza della basilica. Achter Piazza dei Signori ligt Piazza delle Erbe, waar je nog veel meer bars en restaurantjes vindt. Zo zitten daar onder meer: Refettorio Birrario Drunken Duck, Cucù en Alle Erbe – Cantina del Tormento.

Piazza delle Erbe Straatje bij Piazza delle ErbeTerrasje

→ Reistip: Huur een auto via Sunny Cars in Italië (heb je altijd een all-in huurprijs)

3. Teatro Olimpico en Palazzo Chiericati bezoeken

Wanneer je vanaf Piazza dei Signori de Corso Palladio vervolgt, kom je uit op een plein waar meerdere imposante bouwwerken bij elkaar staan: Piazza Matteoti. Het grote, statige en witte paleis dat hier staat, heet Museo Civico di Palazzo Chiericati. Het paleis is UNESCO werelderfgoed en is één van Palladio’s grootste werken. Het werd in 1550 voor Girolamo Chiericati ontworpen, vandaar de naam. Het gebouw is door de jaren heen wat uitgebreid om er een museum van te kunnen maken. Naast het bouwwerk van Palladio, zie je hier fresco’s en een collectie kunstwerken uit de jaren 1200 tot 2000. Niet alleen de kunstwerken van Italiaanse schilders, maar ook werk van de Vlaamse schilder Hans Memling vind je hier.

Palazzo ChiericatiPlafond Palozzo ChiericatiPalazzo Chiericati - close-up Palazzo Chiericati - schilderijen

Schuin tegenover het Palazzo Chiericati staat het Teatro Olimpico, dat ook UNESCO Werelderfgoed is. Dit theater is het oudste overdekte theater ter wereld en is het laatste meesterwerk van Palladio. Het is overduidelijk dat hij zijn inspiratie bij de Grieken en Romeinen vandaan haalde, met de vele standbeelden, zuilen en pilaren. Palladio overleed voordat het theater helemaal gebouwd was en uiteindelijk maakte Scamozzi, een leerling van hem, het theaterontwerp af. Hij voegde er een doorkijkje van de stad Thebe en de zeven straten aan toe. Het theater is echt een plaatje om te bekijken en is vandaag de dag nog in gebruik voor festivals, opera’s en concerten.

Teatro OlimpicoTeatro Olimpico binnenplaatsTeatro Olimpico close upTeatro Olimpico beelden Teatro Olimpico straten

→ Hotel tip voor Vicenza: Hotel Campo Marzio & Residenza San Pietro

4. Rondstruinen door de straatjes van Vicenza

Wie even genoeg kunstwerken en imposante gebouwen van binnen heeft gezien, kan gerust op z’n gemak ronddwalen door de straatjes van Vicenza. Haal een ijsje bij Bar Gelateria Happy Hour, drink een koffie bij Magazinno del Caffè om even bij te komen of neem een vino bij Bottega Faustino. Zin in pizza? Ga dan naar Bacaro della Pizza. Wanneer je nog een mooie kerk wilt zien, ga dan naar Chiesa di Santa Corona. Je kijkt hier je ogen uit bij de prachtige kunstwerken. Je ziet bekende werken van Italiaanse schilders als Bellini en Veronese en een kapel die is ontworpen door Palladio.

Santa Corona, vicenza Italië Santa CoronaBinnenkant Chiesa di Santa Corona

Aan beide kanten van Corso Palladio liggen nog diverse musea en palazzi die je kunt bezoeken of van de buitenkant kunt bewonderen. Zo kun je naar het Palladio Museum, waar je meer te weten komt over de geschiedenis en het leven van de architect. Je ziet hier veel voorbeelden van zijn ontwerpen. De Duomo (La Cattadrale di Santa Maria Annunciata), Gallerie d’ Italia, Museo Naturalistico Archeologico en Museo del Gioiello (juwelen) liggen ook allemaal in het centrum van de stad. Loop door de schattige straatjes rondom Piazza Duomo en Piazza delle Erbe en stap tussen af en toe een winkeltje binnen.

Wil je meerdere musea bezoeken in de dagen dat je in Vicenza bent? Dan is een Vicenza Card of een 4 Museums Card een goede optie. Hiermee kun je diverse musea bezoeken in acht dagen tijd, tegen een voordelig tarief.

Palladio standbeeldStraatbeeld Vicenza Corso Palladio Piazza Duomo

→ Reistip: Huur een auto via Sunny Cars in Italië (heb je altijd een all-in huurprijs)

5. De villa’s van Vicenza

Net buiten het centrum van de stad (half uurtje lopen of bereikbaar met de bus of auto), liggen twee villa’s die het bekijken waard zijn. De eerste is Villa Almerico Capra, of ‘La Rotonda’. Palladio ontwierp deze unieke villa met een mooie koepel erop (daarom La Rotonda) in 1570. Daar vlakbij ligt Villa Valmarana ‘Ai Nani’ op een heuvel. De bijnaam ‘Ai Nani’ komt van de beelden van dwergen die je in deze villa ziet staan. Daarnaast zijn er in deze villa veel fresco’s te zien en bestaat het complex uit in totaal drie gebouwen.

La Rotonda vicenza, Italië

Overnachten in Vicenza?

Een paar dagen in Vicena doorbrengen? Dan boek je natuurlijk een fijn hotel of appartement. Boek bijvoorbeeld een nacht bij Hotel Campo Marzio, dat vlak bij het station ligt. De kamers zijn allemaal stijlvol ingericht en hebben een uitzicht op de stad of de tuin. De meeste bezienswaardigheden zijn op loopafstand en je kunt er fietsen huren.

Hotel Campo Marzio

Liever een heel appartement? Huur dan Residenza San Pietro, dat in het centrum van Vicenza ligt. Het appartement heeft twee slaapkamers, een woonkamer, keuken en twee badkamers. Er is ook een terras aanwezig. Ook Casa Monza ligt centraal en is sfeervol ingericht. Dit appartement heeft één slaapkamer, een keuken, badkamer en een woonkamer. Daarnaast parkeer je gemakkelijk in de buurt van het appartement.

Hotel Campo MarzioCasa Monza


→ Bekijk hier alle artikelen over Italië