Piazza Walther, Bolzano

Bolzano: wat te doen in deze prachtige stad in Zuid-Tirol?

Bolzano, ook wel Bozen, is een sfeervolle en geschiedenisrijke stad in het noorden van Italië. Net over de grens bij Oostenrijk vind je deze Italiaanse stad, waar ze zowel Duits als Italiaans spreken. Prachtige bergpartijen op de achtergrond, bekend van de jaarlijkse kerstmarkt en een top stad om goed te eten en drinken. Wat mag je niet missen in Bolzano? En waar overnacht je fijn? De tofste tips voor deze prachtige stad op een rij.

Ontdek het beste van Bolzano in Italië

De toegangspoort tot de Dolomieten, zo wordt Bolzano (Bozen) ook wel genoemd. Wanneer je in deze stad aankomt, vallen de bergen namelijk onmiddellijk op. Vanuit Bolzano zie je de Cantinaccio (of Rosengarten) en de Sciliar massieven hoog boven het centrum uittorenen. Deze bergpartijen zijn perfect voor de mooiste wandeltochten en vanuit Bolzano ben je daar met de bus of de auto zo. Je kunt ook met de kabelbaan naar boven. Een mooie afwisseling met een bezoekje aan de stad zelf, waar meer dan genoeg te doen is. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bezoekje aan een van de vier kastelen?

Bolzano Bezienswaardigheden

→ Tip: Ga met de trein naar Bolzano
→ Overnachtingstips Bolzano: Parkhotel Mondschein en Villa Jasmine

1. Piazza Stazione en Piazza Walther

Wanneer je naar Bolzano reist, is de trein heel comfortabel en makkelijk. Vanuit Nederland – hier vind je de beste treindeals – is het goed te doen en binnen Italië reis je ook gemakkelijk met de trein. Je kunt in Bolzano op diverse plekken parkeren, dus met de auto naar de stad is ook geen probleem. Kom je vanaf het station, dan loop je over Piazza Stazione de stad in. Het station is in de Fascistische periode in Italië gebouwd, in 1928 door Angiolo Mazzoni. Het is een fundamenteel kruispunt op de treinlijn van Verona naar Innsbruck. Aan de buitenkant van het station vind je verschillende ornamenten die staan voor elektriciteit, stoom en stromend water. Voor de Tweede Wereldoorlog stond er in het park bij het station een theater, maar dat is in de oorlog vernietigd.

Het volgende plein dat je tegenkomt, is het Piazza Walther, met daaraan meteen de Duomo, de meest belangrijke kerk van de stad een van de belangrijkste Bolzano bezienswaardigheden. Piazza Walther is in 1808 gebouwd in opdracht van Massimiliano di Baviera. In eerste instantie droeg het plein de naam van Massimiliano, maar door de jaren heen veranderde die naam een heel aantal keren. Zuid-Tirol was namelijk lange tijd in handen van verschillende koningen en was lang nog onderdeel van Oostenrijk. De huidige naam van het plein verwijst naar de dichter Walther von der Vogelweide. Het is een sfeervol plein vol restaurantjes en cafeetjes en in de decembermaand is er een gezellige kerstmarkt.

→ Tip: Boek via NSInternational je tickets naar Bolzano

Bolzano, Piazza WaltherBolzano kerstmarktPiazza Walther, Bolzanokerst in Bolzano

2. Bezoek de Duomo van Bolzano

Vlakbij Piazza Walther, vind je de Duomo van Bolzano. Deze kathedraal valt vooral op door haar mooie klokkentoren en kleurrijke dak. De kerk is opgedragen aan Maria Assunta en het is een van de meest belangrijke Gotische stijl-kathedralen in de omgeving. In de zesde eeuw begonnen ze al aan de bouw van de Duomo en in 1420 is deze voltooid. Het interieur van de kathedraal is ook de moeite waard om te bekijken, vooral het uitbundig versierde altaar. In 1943 is de kathedraal hevig gebombardeerd, maar door de jaren heen is ze gerestaureerd.

Duomo Bolzano bezienswaardighedenbinnenkant duomo, Bolzano bezienswaardigheden

3. Piazza Domenicani bezoeken in Bolzano

Niet ver van de Duomo, aan Piazza Domenicani liggen de Chiesa e chiostro dei Domenicani en de Chiesa dei Cappuccini. In het klooster van de Dominicanen vind je indrukwekkende fresco’s die door Italiaanse kunstenaars zijn gemaakt die geïnspireerd zijn op de stijl van de bekende schilder Giotto. In de kerk die bij het klooster hoort, vind je verschillende kunstwerken van schilders uit Bolzano. De kerk van de Kapucijnen is tussen 1599 en 1606 gebouwd en stond vroeger in een kasteel. Een deel van de muren van het oude kasteel staat nog overeind.

4. Bewonder de boogpartijen in Via Portici

Wandel je van Piazza Domenicani richting Piazza Erbe, dan kom in de kleinere, sfeervolle winkelstraten van Bolzano. Loop via Via Argentieri, waaraan prachtige gebouwen staan, richting Via Portici. Deze straat bestaat bijna helemaal uit mooie boogpartijen waaronder je verschillende winkeltjes vindt. De bogen zorgen voor een sfeervol geheel en daardoor is het een van de mooiste straten van Bolzano om door heen te struinen. Bij Piazza Erbe kun je even fijn pauzeren bij een knusse wijnbar, een van de vele pizzeria’s of cafeetjes. Aanrader is: Enovit, deze bar ligt ietsjes voorbij het piazza, maar heeft veel soorten wijn en een fijne sfeer.

Loop je Via Portici helemaal uit, dan kom je bij het Museo Civico. Hier vind je kunstcollecties over de kunst, folklore en cultuur van Zuid-Tirol en het gebouw zelf is ook mooi om te zien. Voorbij het museum wandel je de brug over en kom je in Gries. Dit is een gezellige buurt die sinds 1925 onderdeel is van Bolzano. Je vindt hier veel groen, een groot klooster en een aantal monumenten.

Straatje Bolzano

5. Bezoek de kastelen van Bolzano

Naast veel sfeervolle straten, kathedralen en kloosters, heeft Bolzano ook een heel aantal kastelen die een bezoek waard zijn. Een van de kastelen, Castel Mareccio, ligt in het centrum en drie andere liggen wat verder van de stad af. Castel Mareccio is een kasteel uit de achtste eeuw en wordt omringd door wijngaarden van Lagrein. Daarnaast heb je prachtig uitzicht op het Rosengarten-massief vanaf dit kasteel. Het monument is vandaag de dag in gebruik als conferentielocatie en er vinden exposities en culinaire evenementen plaats.

Dolomieten bij Bolzano

Castel Roncolo ligt ten noorden van het centrum en is te voet makkelijk te bereiken. Je kunt er ook met een bus of de auto komen. Het kasteel is in 1237 op een rots gebouwd en is diverse keren uitgebouwd en gerestaureerd. Je ziet hier verschillende fresco’s van het dagelijks leven, jachttaferelen en het leven aan het hof. Bij het restaurant kun je in middeleeuwse stijl eten en drinken.

Uit eten in Bolzano

Castel Firmiano lig juist helemaal aan de andere kant van de stad, ten zuidwesten van het centrum. Het was ooit eigendom van de bisschoppen van Trento en het wordt gezien als het eerste echte Zuid-Tiroler kasteel. Na een aantal renovaties is het nu het Museo della Montagna di Reinhold Messner. Tot slot is er Castel Flavon, dat ligt ten zuiden van de stad. Het is open voor publiek als restaurant en voor feesten en partijen. Je hebt prachtige uitzichten vanaf dit kasteel en er zijn bijzondere fresco’s uit 1500 te zien.

Uitzicht op Bolzano

Overnachten in Bolzano

Een paar dagen in Bolzano doorbrengen? Boek dan een nachtje in het Parkhotel Mondschein. Dit hotel ligt centraal in de stad en toch op een rustig plekje. Je kunt hier goed ontbijten en dineren. Ook Stay COOPER | Cooper apartments is een mooie plek om te overnachten. Deze appartementen hebben elk een eigen keuken, woonkamer met slaapbank en een badkamer. Iedere ochtend is er een ontbijtje. Villa Jasmine is daarnaast een leuke overnachtingsplek. Het hotel ligt in het centrum en alle kamers hebben een eigen badkamer. Er is ook een binnenplaats en je wandelt zo de historische binnenstad in vanaf Villa Jasmine.

Hier wil je logeren in Bolzano

ParkhotelStay CooperVilla Jasmine

Wie neem jij mee naar Bolzano?


→ Bekijk hier alle artikelen over Italië