La Rotonda, Brescia Italië

Brescia: wat te doen in deze sfeervolle Noord-Italiaanse stad?

In het noorden van Italië, tussen Milaan en Verona, ligt Brescia. Het wordt nog niet door veel toeristen bezochten en het is een echt verborgen pareltje niet ver van Lago d’Iseo en Lago di Garda af. Het is een stad vol verrassende pleinen in verschillende stijlen, mooie straatjes en de koepel van de Duomo als herkenningspunt. Dit wil je allemaal niet missen in deze stad!

→ Hotel tips: B&B ai Musei, Locanda delle Mercanzie of Il Cantuccio di Gioia

Vliegtickets naar nabij gelegen vliegveld Orio al Serio in Bergamo

Brescia Italië

Over Brescia

Brescia ligt in de regio Lombardije en is in 2023 samen met Bergamo de Culturele Hoofdstad van Europa. Tijdens zo’n jaar doen steden hun best om zich extra goed aan het publiek te presenteren, maar buiten zo’n jaar om is Brescia echt de moeite waard om te bezoeken.

Het is een stad waar oude straten combineren met nieuwere delen in de stad. In de straatjes en langs de pleinen. De stad heeft ook meerdere vermeldingen op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Ook fijn: de stad is de perfecte uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. Zowel Milaan als Verona zijn vanaf Brescia gemakkelijk te bereiken met de trein of auto (ruim een uur). Ook vanaf het vliegveld Milaan Bergamo (Orio al Serio) ben je zo in Brescia. Het Iseomeer en Gardameer zijn vanuit Brescia heel goed te bereiken, dus kun je je stedentrip goed combineren met genieten van de natuur.

Het wijngebied Franciacorta ligt niet ver van deze stad af en is zeker een bezoek waard. Ga naar een van de cantine (wel vooraf bellen) en doe een wijnproeverij in deze prachtige streek. In september is het Franciacorta wijnfestival en zijn er allerlei extra activiteiten in Franciacorta.

Franciacorta Turra, Brescia Italië

Wat te doen in Brescia in Italië

De binnenstad van Brescia is heel overzichtelijk en bestaat uit drie delen: het centrum met de verschillende piazze, het historische gedeelte met opgravingen uit de Romeinse tijd en het kasteel met het park eromheen. Brescia heette in de Romeinse tijd Brixia en had een belangrijke positie in Noord-Italië.

1. Bezoek Santa Giulia in Brescia en de Romeinse opgravingen

Eén van de hoogtepunten van Brescia is Santa Giulia, dat in het Romeinse deel van de stad ligt. Het is een kloostercomplex dat vroeger een vrouwenklooster was van de Benedictijnse orde. In 753 werd het San Salvatore – Santa Giulia klooster opgericht. Je vindt er nu een museum met kunst vanuit de prehistorie tot aan nu.

Samen met de archeologische vondsten zoals het Capitolium, is dit kloostercomplex onderdeel van het UNESCO werelderfgoed. Vlakbij het klooster ligt dit Capitolium, een Romeinse tempel die is opgegraven. Op Piazza del Foro, waaraan de tempel ligt, zie je nog meer Romeinse opgravingen, die laten zien dat de huidige stad over de oude stad is heen gebouwd.

Piazza del ForoCapitolium

2. Breng een bezoek aan Castello di Brescia

Wanneer je Brescia van de noordkant binnenrijdt, is het imposante kasteel en zijn muren niet te missen. Het castello is in de zestiende eeuw gebouwd door de Venetiaanse overheersers (te zien aan de leeuw die boven de toegangspoort prijkt) en ligt op de Cidneo heuvel. De burchttoren en Mirabellatoren zijn al eerder gebouwd door de Milanezen, in de veertiende eeuw. Niet alleen het kasteel is een bezoekje waard, maar het park dat eromheen ligt, is evengoed prachtig om doorheen te wandelen. Wanneer je boven op de kasteelmuren staat, heb je een mooi uitzicht over de stad en de bergen. In het kasteel zijn twee musea te bezoeken: Museo delle armi antiche en Museo del risorgimento.

Kasteel Brescia, ItaliëEntree kasteel Ophaalbrug kasteel Uitzicht vanaf castello Uitzicht vanaf het kasteel

3. Struin door de straatjes van het centrum van Brescia

Vanaf het kasteel loop je op verschillende manieren terug naar beneden, de stad in. Daar vind je verschillende pleinen en straatjes om fijn doorheen te wandelen. Het meest opvallende aan de pleinen, is dat ze allemaal een compleet andere architectuur en bouwstijl hebben. De grote pleinen zijn met elkaar verbonden, dus je loopt gemakkelijk van het ene naar het andere piazza.

4. Piazza Paolo VI

Piazza Paolo VI is het grootste piazza, waar meteen de meest indrukwekkende kerk aan ligt; Duomo Nuovo. Deze kerk staat op exact dezelfde plek als waar de oude dom stond. In de zeventiende eeuw begonnen ze met bouwen in een barokke stijl en de koepel werd in 1825 geplaatst. De ‘oude’ dom ofwel La Rotonda, staat er deels nog en is ook te bezoeken. Op dit plein zijn veel terrasjes te vinden waar je aperitivo kunt doen met de welbekende spritz of een ander drankje.

La Rotonda, Brescia ItaliëPiazza PaoloDuomo Nuovo en standbeeld Duomo Nuovo

5. Piazza Loggia

Via kleine straatjes en een oude stadspoort, kom je bij een klein kerkje uit: San Faustino in Riposo. Zeker de moeite om even binnen te kijken. Loop je verder door de stadspoort, dan kom je op Piazza Loggia uit. Wederom een imposant plein, met mooie gebouwen en terrasjes en werd aangelegd tijdens de Venetiaanse overheersing. Het architecturale hoogtepunt is Palazzo della Loggia, dat tussen 1492 en 1570 is gebouwd. Het ontwerp is onder meer door Palladio (bekend van zijn vele ontwerpen in Vicenza) gedaan en het is nog altijd het gemeentehuis.

Ook mooi om te bekijken op dit plein: Torre dell’Orologio uit 1546. Onder dit kunstige uurwerk is een monument te zien voor de herdenking van een aanslag op 28 mei 1974 op dit plein. Tijdens een anti-fascisme demonstratie werd er een bom geplaatst en daardoor raakten veel mensen gewond en vielen er zelfs doden. Dit plein is een waar spektakel om naar te kijken en op één van de terrasjes kun je even bijkomen met een lunch of borrel.

Stadspoort Brescia, ItaliëStadspoort met kerkjeSan Faustino in riposoPiazza LoggiaTorre dell'OrologioPalazzo della Loggia

6. Piazza della Vittoria

Het volgende en compleet verschillende plein, is Piazza della Vittoria. Deze plek werd in 1932 opgebouwd en heeft duidelijk een andere bouwstijl dan de rest van de stad. Een fascistisch stadsplan ligt aan de grondslag van dit plein en dat is goed te zien. Massieve gebouwen, blokvormig opgezet, dat is typerend voor deze stijl. Het postkantoor is daar een mooi voorbeeld van. In de doorgang tussen Piazza della Vittoria en Piazza Paolo VI, is een opmerkelijk kunstwerk te zien; een neushoorn die aan touwen hangt. Il peso del tempo sospeso heet het. Het stelt een staat van zijn voor, waarin je niet vooruit en niet achteruit gaat. Gevangen in het moment.

Piazza della VittoriaPostkantoorNeushoorn kunst, Brescia Italië Rino kunstwerk

7. Teatro Grande

Aan Corso Zanardelli, vlakbij deze pleinen, ligt Teatro Grande. Een theater in 1810 is gebouwd en een indrukwekkende interieur heeft. Het is geopend tijdens voorstellingen. Loop je deze straat helemaal uit dan kom je bij Piazzale Arnaldo, waar je ‘s avonds leuk zit voor een drankje en een hapje.

8. Meer cultuur in Brescia: musea en kerken

Wil je nóg meer cultuur snuiven in Brescia? Dan is er nog een heel aantal musea en kerken die je kunt bezoeken. Zo is er het Diocesano Museum met allerlei kunstwerken vanaf de vijftiende eeuw en het Mille Miglia Museum waar je een collectie oldtimers ziet en je meer te weten komt over de Mille Miglia-race. Collezione Tosio Martinengo is een museum vol prachtige kunstwerken van de laatgotiek tot aan de negentiende eeuw. In Brescia vind je tientallen kerken, zoals Chiesa di S. Maria in Calchera, Chiesa dei SS. Faustino e Giovita en Chiesa di S. Francesco.

Kerk Faustino

9. Museo di Santa Giulia

Een museum om op zichzelf te noemen is het Museo di Santa Giulia. De plek voor wie meer wil weten over de geschiedenis van de stad en mooie kunst wil bewonderen. Het museum beslaat 14.000 vierkante meter en is gevestigd in een voormalig vrouwenklooster. Hier maak je een reis door de geschiedenis van Brescia, van de prehistorie tot het heden.

Onderdeel van het museum is de kerk Chiesa di San Salvatore, samen met Il Coro delle Monache staat het op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het blauwe plafond van de Chiesa di Santa Maria in Solario met edelstenen en medaillons, is ook echt magisch om te zien.

10. Mangiare e bere in Brescia

Zin in een lunch of diner in Brescia? Ga dan Locanda Dei Guasconi, Nolli, Ristorante Medea of Spiller. Voor een brunch en goede koffie ga je naar Checchi Brunch & Specialty Coffee. Ook bij Caffe I girasoli kun je terecht voor lunch en een borrel. Voor aperitivo of een goede wijn met borrelplank, ga je naar Osteria Prosciutteria Ciccus of naar Bottega del Garzone. Buon appetito!

Proef ook zeker ergens het lokale drankje Pirlo! Dit wordt gemaakt van Campari, witte wijn en bruiswater. Eigenlijk een beetje de lokale Aperol Spritz!

Lunchen I Girasoli

Plan je reis naar Brescia

Zo kom je er

Met de auto

Je kunt met de auto vanuit Nederland naar Brescia rijden. De snelste route gaat meestal via Duitsland en Zwitserland of via Duitsland en Oostenrijk. De afstand van Amsterdam naar Brescia is ongeveer 1100-1200 kilometer, afhankelijk van de exacte vertreklocatie en de gekozen route. Je bent dan ongeveer 13 uur onderweg, dus maak ergens een leuke tussenstop. Zorg ervoor dat je tolkosten en verkeersregels in de landen waar je doorheen reist, op voorhand bekijkt. Zo heb je voor Zwitserland en Oostenrijk een tolvignet nodig die je op de grens dient te kopen.

Met de trein

Er zijn treinverbindingen van Nederland naar Italië, hoewel er meestal overstappen nodig zijn. Je kunt bijvoorbeeld met de hogesnelheidstrein naar steden zoals Keulen, Frankfurt of München reizen en vervolgens overstappen op een trein naar Milaan. Vanaf Milaan kun je dan een hogesnelheidstrein nemen die je in ongeveer 45 minuten naar Brescia brengt.

Tickets voor de trein boek je via NS International

Met het vliegtuig

Vanuit Nederland zijn er verschillende luchthavens met verbindingen naar Italië. Amsterdam Airport Schiphol biedt rechtstreekse vluchten naar Italiaanse steden zoals Milaan, Venetië en Rome. Je kunt overwegen om naar Milan Malpensa Airport te vliegen, waarna je een trein of huurauto kunt nemen naar Brescia. Een andere optie is om naar Bergamo Orio al Serio Airport te vliegen, dat dichter bij Brescia ligt. Hier kun je bijvoorbeeld ook vanaf Eindhoven naar toe vliegen.

Voor de beste opties, kun je vliegtickets vergelijken (en boeken) via Skyscanner

Hotels in Brescia

Wil je een paar dagen in Brescia doorbrengen? Boek dan een overnachting bij B&B ai Musei bijvoorbeeld. De B&B ligt in het centrum en elk appartement heeft een eigen zitgedeelte, kitchenette, badkamer en slaapkamer. Locanda delle Mercanzie is een fijne plek om te overnachten. Dit hotel is ook centraal gelegen en heeft een restaurant, bar en alle kamers hebben een eigen badkamer. Het ontbijt zit bij de prijs in. Daarnaast is Il Cantuccio di Gioia een goede overnachtingsplek. De B&B ligt in het centrum, vlakbij de Duomo Nuovo. Deze B&B ligt in het centrum en heeft een sfeervolle uitstraling. Het ontbijt zit hier bij de prijs in, dus iedere ochtend krijg je een Italiaans ontbijt.

B&B ai MuseiLocanda delle mercandie Brescia

Met wie zou jij wel een weekendje weg naar Brescia in Italië willen?


→ Bekijk hier alle artikelen over Italië