Uitzicht vanaf kasteel Triëst, Italië

Wat te doen in Triëst, Italië: de beste tips voor deze prachtige stad

Statige, metershoge gebouwen, koffiehuizen, terrasjes aan het Canal Grande en een klassiek, wit kasteel aan zee; Triëst is een unieke stad die ietwat on-Italiaans aandoet. Vlak bij de grens van Slovenië en aan de Golf van Triëst ligt deze prachtige stad. Benieuwd naar wat je hier kunt doen? De beste tips voor een weekendje Triëst, Italië bij elkaar.

Waar vind je Triest in Italie?

Triëst ligt in de regio Friuli-Venezia Giulia en heeft een sfeer zoals in Oostenrijk (veel gebouwen doen denken aan Wenen bijvoorbeeld). Dat is ook logisch, want voor Triëst onderdeel van Italië was, hoorde het bij de hertog van Oostenrijk. Een stad met veel geschiedenis, fijne plekjes om te zitten én meerdere kastelen.

→ Hotel tips: B&B Adelaide, You Me Design Place Hotel & Crops City Stay

1. Triëst en koffie

Deze stad staat bekend om de koffie en het koffiemerk Illy dat hier vandaan komt. Er zijn veel koffiezaakjes te vinden in het centrum en het sjieke Caffè degli Specchi (van de spiegels) is dan ook een plek om echt van je koffie te genieten. Binnen staan de vitrines vol met pralines, croissants en kleine zoetigheden en buiten geniet je van het indrukwekkende uitzicht over Pizza Unità d’Italia. Aan dit gigantische plein staan imposante gebouwen, zoals het gemeentehuis dat vol kleine standbeeldjes en versieringen zit, het Byzantijnse overheidspaleis uit 1905 met gouden mozaïek op de gevel en je hebt er mooi uitzicht over zee. Aan die zeekant staan twee standbeelden die de moeite waard zijn om even van dichtbij te bekijken. Eentje is een beeld van twee naaisters die de vlag van Italië naaien, om te vieren dat Triëst weer bij Italië hoort. De ander is een man die met de vlag omhoog het water uitstapt.

Gemeentehuis van TriësteKoffie in TriëstNaaisters, kunstwerk TriëstPiazza Unita d'ItaliaStandbeeld in Triëst

2. Città vecchia e Borgo Teresiano

De stad is in verschillende districten op te delen, waaronder Città vecchia en Borgo Teresiano. Dit zijn de gebieden waar de meeste bezienswaardigheden zijn. Borgo Teresiano staat vol indrukwekkende kerken, gigantische gebouwen en door deze wijk loopt het Canal Grande, een schattig watertje dwars door het centrum. Je vindt hier veel terrasjes war je goed kunt lunchen of een aperitivo kunt doen. Op de Ponte Rosso, een van de bruggen die over het water ligt. Hier staat een standbeeld van de 19e-eeuwse schrijver James Joyce, die in de stad woonde. Net als andere schrijvers vond hij zijn inspiratie in Triëst.

Canal Grande TriëstJames JoyceCanal Grande uitzicht

3. De bijzondere kerken van Triëst

Vlak bij de Ponte Rosso staan twee kerken die niet te missen zijn. Beide in totaal verschillende stijl. De ene oogt als een Romeinse tempel, deze Sant’Antonio Nuovo is van binnen prachtig versierd met fresco’s, schilderijen en plafondschilderingen. Een paar meter verderop staat de orthodoxe kerk San Spiridione, een hele andere stijl van buiten en binnen. Gouden details, uitgebreide plafondversieringen en een indrukwekkende gevel kenmerken deze kerk. De laatste kerk in deze buurt kijkt uit op zee. Het is een Grieks-orthodoxe kerk, even wat anders dan de Italiaanse stijl. Veel gouden kroonluchters, overal schilderijen en typische houten bankjes om in te zitten tijdens de dienst, heeft de kerk aan Piazza Tommaseo.

Sant'Antonio Nuovo Triëst Sant’Antonio Nuovo binnenkant San Spiridione buiten

4. Terrasjes en città vecchia van Triëst

Zin om even uit te puffen van al die indrukwekkende pleinen, kerken en gebouwen? Strijk dan neer op het terras op Piazza Verdi of Piazza Borsa, in het centrum. Op Piazza Borsa kijk je uit op het grote beursgebouw uit 1806. Deze is in de neoklassieke stijl gebouwd en vandaag de dag is het handelsgebouw. Wil je ergens een hapje eten? Ga dan naar La bottega del’antiquario of Osteria da Marino, net iets buiten het centrum maar wel sfeervol. Bij Canal Grande kun je bij Zeroquaranta, Ristorante Pizzeria Bianco, Officine dei Sapori of Caffè dei Liberi een aperitivo doen of lunchen.

Borsa Piazza Borsa Straatje achter Piazza Borsa

In la città vecchia (letterlijk: de oude stad) kom je meer te weten over de historie van Triëst. Vanaf Piazza Borsa loop je weg van het water en richting Teatro Romano. Dit is een oud Romeins theater waarvan nog restanten te zien zijn. Een eindje verderop beklim je een aantal trappen en kom je uit bij twee kerken. De Basilica di San Silvestro, de oudste gebedsplek van Triëst en de Chiesa di Santa Maria Maggiore uit de 17e eeuw. Loop je de heuvel verder op naar boven, dan kom je langs Arco di Ricardo, een oude Romeinse stadspoort die is gebouwd is in de eerste eeuw. Het is een monumentale plek waar je ook veel restaurantjes vindt nu.

Teatro Romano Arco Triëst

Nog een paar trappen hoger, kom je aan bij San Giusto, hét hart van de oude stad. Hier vind je een kasteel en een kerk die opgedragen zijn aan de stadsheilige San Giusto. In het kasteel zit nu een museum en vanaf deze plek kijk je uit over het moderne stuk van Triest. De kerk is zeker een bezoek waard, want je ziet hier plafonds met prachtige mozaïeken erop. Loop terug naar beneden en geniet van het uitzicht en de kleine straatjes.

San Giusto kerkDoorkijkje vanuit het Castello San GiustoMozaiek kerk San Giusto

5. Kasteel aan zee: Miramare

Wanneer je in Triëst bent, is een bezoekje aan het kasteel aan zee, Miramare, echt een aanrader. Het castello ligt zo’n zeven kilometer buiten het centrum, dus het makkelijkst kom je er met de auto of bus. Vanaf het station gaat bus 6 of 36 naar het kasteel en de auto parkeer je gemakkelijk bij de ingang. Eerst loop je door het kasteelpark met een prachtig uitzicht over de zee en langzaam doemt in de verte het witte kasteel op. Het castello is in de 19e eeuw gebouwd en Maximiliaan van Habsburg gaf de opdracht daarvoor. Niet alleen het kasteel is imposant, maar ook de tuin eromheen met de standbeelden, het terras en het uitzicht over zee. Binnen zie je hoe de Habsburgse prins en zijn vrouw Charlotte (dochter van de koning van België) woonden. Goud, veel rood fluweel en kunstwerken voeren de boventoon in dit kasteel. Iedere kamer is even bewonderenswaardig, want ze hebben flink hun best gedaan dit kasteel zo elegant mogelijk in te richten.

Uitzicht vanaf kasteel Triëst, ItaliëKamer kasteel Triëst Kasteel in Triëst van binnenBinnen kamer kasteel Triëst

Wil je ook naar Triest in Italie? Dit zijn de fijnste hotels!

Na al die indrukken is het fijn om in een leuk hotel of appartement te overnachten. Slaap bijvoorbeeld in B&B Adelaide, dat midden in de stad ligt. Deze bed & breakfast heeft een tuin en elke kamer heeft een eigen badkamer. Iedere ochtend is er een ontbijtbuffet. Ook het hippe You Me Design Place Hotel ligt heel centraal. In dit hotel is goed nagedacht over het design en er is een spa met een sauna en Turks bad bij. Ook bij hotel Crops City Stay kun je fijn overnachten. Iedere kamer heeft een eigen zithoek, badkamer en kitchenette en sommige kamers hebben een balkon. Dit hotel ligt in het centrum van Triëst en is sfeervol ingericht.

Boek meteen je nachtje in Triest

Triëst, B&B AdelaideTriëst, Crops City StayTriëst, You Me


→ Bekijk hier alle artikelen over Italië