Castello Sforzesco, Milaan

Zoek de rust op in Milaan: Castello Sforzesco & Parco Sempione

Milaan is vaak een stad die in één zin genoemd wordt met mode. Maar deze mooie Italiaanse stad heeft meer te bieden dan mode. Milaan is een drukke stad, vooral in het centrum wemelt het van de toeristen. De winkelstraten zijn leuk om te bezoeken maar na een dag in dit centrum te hebben gelopen, ben je wel toe aan wat rust (althans ik). Er zijn twee plekken in Milaan waar je heerlijk tot rust kunt komen en kunt genieten van de omgeving en de natuur: Castello Sforzesco en Parco Sempione.

Castello Sforzesco en Parco Sempione

→ Leuke hotels in Milaan: Combo Milano Hostel of Meininger Milano Lambrate
→ Handig: Vind via Skyscanner goede vliegticketdeals naar Milaan

Castello Sforzesco, Milaan Castello Sforzesco van buiten Binnenkant Castello Sforzesco

Castello Sforzesco

Castello Sforzesco is een kasteel net buiten het centrum van Milaan. Het kasteel werd gebouwd in de 14e eeuw, toen deed het ook dienst als kasteel. Tegenwoordig vind je er musea en er worden vaak wisselend tentoonstellingen gehouden.

Maar eerst even over het kasteel. Het is een eeuwenoud fort, omarmd door de moderne vibe van Milaan. Het kasteel is gebouwd door de Visconti-familie en later werd het overgenomen door de machtige Sforza familie. Zij transformeerden het gebouw tot het kasteel dat we nu kennen. Het heeft oorlogen doorstaan, heersers gezien en er zijn veel verhalen over het kasteel bekend. De architectuur is een mix van stijlen. Van gotisch tot renaissance – je ziet het allemaal. Alleen daarom is het al de moeite waard om naar binnen te lopen. Al is het ook de moeite waard om de werken van onder andere Michelangelo en da Vinci te bewonderen.

Je kunt dit kasteel gratis bezoeken en je kunt hier zo lang rondlopen als je zelf wilt. Natuurlijk kost het wel geld om de musea van binnen te bekijken. Zelf vond ik het rond lopen al mooi en erg rustgevend. Deze bezienswaardigheid is niet zo bekend dus je kunt hier zelf rustig rond kijken zonder dat er nog honderden andere toeristen zijn. In het midden van het kasteel vind je een grote binnenplaats waar je kunt zitten en genieten van het uitzicht. Je kunt hier lekker picknicken of een potje kaarten spelen. Dit kasteel is ook een prachtige achtergrond voor wat mooie foto’s dus neem je tijd en maak een paar leuke foto’s.

Openingstijden en Toegangsprijzen

 • De openingstijden van Castello Sforzesco variëren per seizoen, maar over het algemeen is het kasteel geopend van ‘s ochtends tot ‘s avonds. Controleer voor je bezoek de actuele openingstijden op de officiële website of bij lokale toeristeninformatiepunten.
 • Toegang tot het kasteel zelf is vaak gratis, maar voor specifieke tentoonstellingen, musea binnen het complex en rondleidingen kunnen er wel toegangsprijzen gelden.

Hoe er te komen

 • Castello Sforzesco ligt in het centrum van Milaan en is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Je kunt gebruikmaken van metrolijnen M1 (rode lijn) en M2 (groene lijn) en uitstappen bij het station Cadorna FN, dat op korte loopafstand van het kasteel ligt.
 • Ook zijn er verschillende buslijnen en tramroutes die stoppen in de buurt van het kasteel.

Rondleidingen en Activiteiten

 • Het kasteel biedt verschillende soorten rondleidingen en activiteiten aan voor bezoekers, variërend van algemene begeleide tours tot specifieke thematische rondleidingen.
 • Het is aan te raden om van tevoren te informeren of er speciale tentoonstellingen of evenementen plaatsvinden tijdens je bezoek, zodat je niets mist.

Praktische Tips

 • Zorg ervoor dat je comfortabele schoenen draagt, want het kasteelcomplex kan uitgebreid zijn om te verkennen en omvat vaak ook tuinen en binnenplaatsen.
 • Neem een fles water mee, vooral tijdens warme dagen, omdat het verkennen van het kasteel en de omliggende gebieden enige tijd in beslag kan nemen.

castello-sforzesco-binnen-in-milaan castello-sforzesco-in-milaan castello-sforzesco-fontein-milaan

Parco Sempione

Achter Castello Sforzesco vind je het Parco Sempione. Dit park grenst aan de oorspronkelijke tuinen van het kasteel. In dit park vind je veel mensen die genieten van de rust en ruimte. Van hardlopers tot mensen die hun hond uitlaten, een soort central park maar dan in Milaan. Het park strekt zich uit over een gebied van ongeveer 38 hectare, dus daarvoor is er ruimte zat.

Ook hier kun je natuurlijk picknicken of even lekker in het gras gaan liggen. Verder vind je in het park veel standbeelden en monumenten, die verbazingwekkend goed zijn onderhouden. Dit is nog niet alles, want in het park vind je verschillende dieren. Natuurlijk vind je in de meertjes en beekjes eenden en ganzen, maar dit zijn niet de enige waterdieren. In dit park vind je zelfs schildpadden, die hier gewoon “wild” leven. Ook het Parco Sempione is gratis te bezoeken en makkelijk te bereiken per metro.

Naast de natuur en de beelden, is er in Parco Sempione ook nog het prachtige Palazzo dell’Arte, de locatie van de Triënnale di Milano, waar vaak boeiende tentoonstellingen en culturele evenementen plaatsvinden.

Praktische tips

 • Parco Sempione is gratis toegankelijk en open voor het publiek gedurende de dag, hoewel de openingstijden kunnen variëren.
 • Het park is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Metrolijnen M1 (rode lijn) en M2 (groene lijn) hebben haltes in de buurt van het park.
 • Breng comfortabele schoenen mee, vooral als je van plan bent om het park te verkennen, aangezien er veel wandelpaden zijn.
 • Er zijn verschillende eetgelegenheden en cafés in de omgeving van het park waar je kunt genieten van een hapje en een drankje.

parco-sempione-in-milaan

Wil je dus even ontsnappen aan de drukte van Milaan, breng dan zeker een bezoekje aan Castello Sforzesco en Parco Sempione. Hier laad je weer helemaal op om de rest van de stad te zien!

→ Bekijk hier al onze Italië artikelen