Rome eten tips pizzeria

Ontdek het lekkerste eten in Rome volgens tips van een local!

Een tijdje terug schreven we dit artikel: “Waar kun je lekker eten in Rome?” We vonden tijdens die zoektocht in Rome overheerlijke pizza, goddelijke tiramisu, de beste pasta en sensationele ijsjes. Eerlijk is eerlijk, naar veel van deze plekken zijn we weer gegaan tijdens ons laatste bezoek aan Rome toen we in een luxe camping vlakbij de stad sliepen. Maar…

Wat is het lekkerste eten in Rome volgens Amandio van WithLocals?

We wilde natuurlijk nieuwe plekjes ontdekken waar je goed kunt eten en drinken in Rome. Daarom besloten we Amandio van WithLocals om hulp te vragen en gingen we met hem mee op een Roman Food Tour (via hier kun jij ook met zo’n food tour mee, echt een aanrader!). Tijdens deze food tour bezochten we ongeveer 10 plekjes waar vooral locals komen en gingen we op ons verzoek op zoek naar de beste vier kazen pizza van de stad. Benieuwd waar we uiteindelijk allemaal hebben gegeten? We hebben onze ontdekkingen hieronder op een rij gezet!

Het lekkerste eten in Rome

Eten in rome aardbeien

Vers fruit eten in Rome op de beroemde markt bij Campo di Fiori

Onze tour begon aan het einde van de ochtend, om 11:30 (bijna lunchtijd!) bij het plein Campo di Fiori waar je de hele ochtend en middag een markt vindt. Hier kun je volop vers fruit eten, maar ook een overdosis aan souvenirs inkopen. Locals en toeristen lopen hier dwars door elkaar heen en terwijl we van onze mini-aardbeien snoepen vertelt Amandio ons over het beeld dat midden op het plein staat. De duister uitziende man was een intellectueel en is vermoord op het plein. Ook wijst Amandio ons op een oud theater aan de ene kant van het plein en op het feit dat vanaf dit plein geen kerk te zien is, iets dat uniek is voor een stad als Rome waarin honderden kerken te vinden zijn.

Eten in rome pizza forno

De beste pizza kun je eten bij de oudste bakkerij van de stad

De tweede stop is er een bij een van de oudste bakkerijen van de stad. In het kleine winkeltje is het propvol en twee oudere dames bestellen vooraan verschillende broden en zakken vol cantuccini koekjes. Wij lopen na even in de rij te hebben gestaan naar buiten met een stuk dubbelgevouwen pizza margherita. In principe een super simpel gerechtje, maar omdat de ingrediënten zo goed zijn is het onwijs lekker. Terwijl we eten lopen we langzaam verder door de stad en onderweg vertelt Amandio over de plekken waar we langs komen.

Eten in Rome siciliaans eten

Proef Siciliaanse Patisserie in Rome

Onze derde stop is bij een Siciliaanse Patisserie. We zijn dan wel in Rome, maar dat betekent niet dat we geen goede producten uit andere streken van Italië kunnen proeven. Het zaakje I Dolci Di Nonna Vincenza lijkt van buiten erg klein, maar als je eenmaal binnen bent ontdek je een grote en hoge ruimte. Amandio vertelt ons dat dit vroeger waarschijnlijk een stal is geweest, maar daar zie je nu niks meer van terug. We bestellen twee mini Cannoli. Dit is een soort gebakje dat bestaat uit een krokante buitenkant en een romige vulling die gemaakt is van Ricotta. Alle Cannoli wordt vers gemaakt bij I Dolci Di Nonna Vincenza en dat proef je, want het is onwijs lekker.

rome joodse wijk ruines

Nog op de eet-to-do: Originele Jewish Ricotta Pie uit de Joodse Wijk van Rome

Het was zaterdag toen wij onze foodtour deden, dus dat betekende dat de Joodse Wijk rustiger is dan normaal omdat het dan Sabbat is. De officiële rustdag voor Joden. Amandio vertelt ons dat hij ons Jewish Ricotta Pie had willen laten proeven, maar helaas gaat dat vandaag niet lukken. Na even googlen bij thuiskomt blijkt dat het een beetje lijkt op cheesecake, maar voor de smaak… daarvoor moeten we ooit nog eens terug. Zaterdag is overigens nog steeds een leuke dag om de Joodse Wijk in Rome te bezoeken, want dichtbij alle eettentjes vind je mooie ruïnes die je gewoon gratis kunt bekijken.

Eten in rome suppli snacks

Dit moet je een keer eten in Rome: Supplì!

Dit snackje was toch wel een van de hoogtepunten tijdens onze foodtour, als je het ziet zou je dat overigens niet meteen zeggen maar denk aan bitterballen en hoe lekker toeristen dat in Nederland vinden. Dat zelfde gevoel hadden wij een beetje bij deze Suppli. Dit zijn Italiaanse snacks die gemaakt worden van risotto. Het is dus eigenlijk een soort risotto bal en daar middenin zit ook nog een goed stuk gesmolten mozzarella. De risotto is gekruid, gemengd met tomaten saus en een klein beetje gehakt. Zo’n bal is vervolgens gefrituurd en het resultaat… Een van de meest lekkere snacks die we in Rome geproefd hebben!

Koffie in Rome

Koffie drinken in Rome bij de meest authentieke coffee maker in de stad

Net als bij veel andere plekken in dit lijstje, zou je ook bij deze foodspot niet verwachten dat ze er een van de lekkerste dingen in Rome verkopen. Naar dit tentje moet je toe als je een echte koffieliefhebber bent. Drink er net als de Italianen een cappuccino of espresso aan de bar of betaal net iets meer en neem plaats op het terras buiten.

Eten in Rome chocola Venchi

Chocoladefanaten… Hier kun de beste chocola in Rome eten

Dol op chocola? Dan moet je in Rome écht naar Venchi. Een van de vestiging zit direct om de hoek van het Pantheon en wanneer je hier bent moet je een van de chocolaatjes uit de vitrine proeven. Wij namen beide twee bonbons, de een gevuld met hazelnoot de ander met kokos of crunchy caramel.

Pasticceria 5 Lune Rome eten

Gebakjes uit Rome!

Kun je geen genoeg krijgen van zoetigheid? Dan moet je in Rome naar Pasticceria 5 Lune gaan. Dit zit om de hoek van het Piazza Navona en hier kun je allerlei mini gebakjes proeven die traditioneel uit Rome komen. Het is echt een mini bakkerijtje dat qua aankleding wel gemoderniseerd zou mogen worden, maar loop er toch echt even binnen voor een klein zoet hapje. De beste plek om die vervolgens op te eten? Op een bankje op Pizza Navona natuurlijk!

Pizza eten in Rome Montecarlo

De lekkerste 4-kazen-pizza

De laatste plek waar we met Amandio naartoe gaan is pizzeria La Montecarlo. Amandio vertelt ons dat hij hier vaak met collega’s uit het theater heen ging omdat deze pizzeria vaak tot laat open is. De pizzeria is geliefd bij locals en wij aten er de 4-kazen-pizza. Niet helemaal traditioneel, maar wel onwijs lekker. Amandio vertelt ons namelijk dat pizza’s eigenlijk bedoeld zijn als basic maaltijd. Met kwalitatieve producten iets lekkers maken en niet eindeloos veel ingrediënten op een stuk deeg gooien.

Tiramisu eten in Rome

Sluit je eetfestijn af met een tiramisu

Ondanks dat pizzeria La Montecarlo de laatste plek is waar we heen gaan, eten we hier twee dingen. We sluiten onze dag namelijk af met een super lekkere tiramisu. Tja, de Romeinen kunnen inderdaad nog wel eens wat doen aan hun presentatie… Maargoed, het gaat uiteindelijk om hoe iets smaakt toch? En deze tiramisu was heerlijk!

Onze gids tijdens de foodtour in Rome

Wil je ook op zoek naar het lekkerste eten in Rome met WithLocals?

Via WithLocals kun je met locals (yes, mensen die dus écht in Rome wonen. Sommige zijn er geboren, anderen wonen er al tientallen jaren zoals onze gids Amandio) een tour maken door Rome. Wij kozen voor de Food Tour in Rome, maar er zijn ook andere tours of wandelingen te volgen:

Doordat je met een inwoner van de stad op pad gaat, leer je plekjes kennen waar de gewone toerist niet gauw komt of gewoon voorbij loopt. Een super leuke manier om een stad te leren kennen dus. WithLocals biedt ook tours aan in andere steden en landen (zelfs in Azië is vanalles te doen!), dus check zeker hun site en meld je gratis aan op WithLocals.com.