Giants-Causeway game of thrones ierland roadtrip

Game of Thrones fan? Dan moet je deze roadtrip door Noord-Ierland maken!

Ben je nog steeds in shock van de laatste Game of Thrones-aflevering? En kan je niet wachten tot het nieuwe seizoen uitkomt in 2019? Dan moet je een roadtrip maken langs de Causeway Coastal Road in Noord-Ierland! Hier wordt namelijk maar liefst tachtig procent van de immens populaire serie opgenomen. En dat op maar een uurtje vliegen van Nederland met budgetmaatschappijen. Na het lezen van dit artikel zie jij geen enkele reden meer om je niet als Jon Snow in Noord-Ierland te voelen.

Binnen 15 minuten stap je de wereld van Games of Thrones binnen

Wie uit het vliegtuig in Belfast stapt en met de auto (binnen een kwartiertje!) de stad uitrijdt, snapt direct waarom de regisseurs voor Noord-Ierland hebben gekozen als decor. Het is er namelijk prachtig! Doordat het maar liefst 200 dagen per jaar regent (we know, klinkt niet heel aantrekkelijk, maar dat neem je voor lief), is het ontzettend groen en – zoals de Noord-Ieren het zelf graag noemen – moody. Er hangt regelmatig lage mist tussen de heuvels, wat het de perfecte plek maakt om series en films op te nemen.

Game of Thrones Ierland Giants-Causeway roadtrip

Causeway Coastal Road

Aan de Causeway Coastal Road – een route die een prachtige roadtrip oplevert – ligt een aantal plekken waar scenes van Game of Thrones zijn opgenomen. Hij voert je tevens langs een aantal andere spectaculaire natuurverschijnselen, zoals de Giant’s Causeway, The Gobbins (die waren helaas gesloten wegens onderhoud tijdens ons bezoek, maar gaan snel weer open), Glenarm Castle en Walled Garden en The Glens of Antrim. Klaar om in te stappen?

Dark-Hedges-1 Dark-Hedges-2

The Dark Hedges

De iconische Dark Hedges hebben in seizoen twee van GOT gefungeerd als The King’s Road. De familie Stuart liet deze bijzondere beuken in de achttiende eeuw langs hun toegangsweg plaatsen. Hiermee wilden ze hun bezoek imponeren voor ze bij hun Georgische herenhuis zouden aankomen. Tegenwoordig zijn het vooral toeristen die dit weggetje bewandelen.

game of thrones noord ierland carrick-a-rede kliffencarrick-a-rede noord ierlandgame of thrones noord ierland carrick-a-rede cliffsgame of thrones ierland carrick-a-rede cliffs

Carrick-a-Rede Rope Bridge

Mensen met hoogtevrees kunnen deze stop tijdens de roadtrip misschien beter overslaan: je wandelt namelijk op grote hoogte over een touwbrug. De wandeling vanaf de parkeerplaats naar de brug levert prachtige vergezichten op en eenmaal de brug overgestoken heb je onwijs gaaf uitzicht over zee. Bij de brug wordt gewerkt met een speciaal ticketsysteem – je krijgt een kaartje voor een bepaald tijdstip – zodat je nooit uren in de rij hoeft te staan, en niet met te veel mensen tegelijk oversteekt (ook fijn als je een Instagramfotootje wilt schieten). GOT-fans zullen echter meer onder de indruk zijn een plek even voorbij de parkeerplaats: hier vind je cliffs die zijn gebruikt als achtergrond in seizoen 2 van de serie.

Ballingtoy-Harbour-1 Ballingtoy-Harbour

Ballingtoy Harbour

Dit kleine en pittoreske vissershaventje ligt vlak bij het dorpje Ballingtoy. Het werd in Game of Thrones als set voor Pyke gebruikt en er is een klein restaurantje aanwezig waar je aan kunt schuiven. Een zeer fotogenieke omgeving.

Game of Thrones Noord Ierland Dunluce-Castle

Dunluce Castle

Dunluce Castle, ook wel bekend als House of Greyjoy in Game of Thrones, is een kasteelruïne die ver boven de golven uittorent. Het werd rond 1500 gebouwd door de lokale familie MacQuillan en later in beslag genomen door de Schotse MacDonnell clan. Tegenwoordig levert het – zeker op druilerige dagen – een dramatische omgeving op; veel schrijvers en kunstenaars lieten en laten zich door deze plek inspireren.

Game of Thrones Ierland Castle Ward

Games of Thrones ierland Castle ward

Castle Ward a.k.a. Winterfell

Niet op Causeway Coastal Road, maar wel een must voor Game of Thrones-fans is Castle Ward (ook wel bekend als Winterfell), dat op ongeveer een uurtje rijden van Belfast ligt. Voordat de serie hier werd opgenomen, behoorde deze plek al tot het national trust, vanwege de geweldige locatie en omgeving. Inmiddels zijn het niet alleen natuur- en architectuurliefhebbers meer die hier komen; het zijn vooral GOT-fans die zich hier onderdompelen in mythische Westeros-sferen. Je kunt je verkleden in de kleding die is gedragen door de castleden – het HBO-label zit er zelfs nog in – en leren boogschieten. Je wordt meegenomen over het terrein en ziet hoe de sets worden opgebouwd voor de serie en hoe ze uiteindelijk worden getransformeerd tot het decor dat je op je scherm ziet. Check voor meer informatie de website van Castle Ward.

Foodietip op de route: Harry’s Shack


Van al dat Game of Thrones-geweld krijg je natuurlijk flinke trek. Maak op de route daarom een stop bij Harry’s Shack. Deze fantastische zaak bevindt zich óp het strand en serveert geweldig seafood. Aanrader!

Meer te weten komen over Noord-Ierland of deze Game of Thrones locaties?

Wil je meer weten over de Causeway Coastal Road? Neem dan een kijkje op de website van het Ierse toerismebureau.

→ Bekijk hier al onze Ierland artikelen

 

We Are Travellers is op uitnodiging van iAmbassador op persreis geweest naar Noord-Ierland. We Are Travellers heeft volledige redactionele controle over de content die in dit artikel is verschenen.