Frankrijk kastelen

8x de tofste kastelen in Frankrijk

Van Normandië tot het Loire-dal en van Parijs tot Toulouse; in Frankrijk vind je veel mooie kastelen. Deze châteaus zijn vaak goed bewaard gebleven en daardoor kun je heel gemakkelijk de tuinen, kasteelruimtes en de prachtige kunstwerken bewonderen. Wil je je even helemaal kasteelheer- of vrouw voelen? We zetten de tofste acht kastelen in Frankrijk op een rijtje.

8 x kastelen in Frankrijk

→ Tip: Reis met de trein naar Frankrijk
→ Budget proef naar France? Check deze ANWB Frankrijk deals

1. Château de Val in Lanobre

Aan de oever van het stuwmeer Bort-les-Orgues in Lanobre, ligt het Château de Val. Dit kasteel is in 1440 gebouwd en is omringd door zes imposante torens. In 1952 is het stuwmeer aangelegd en daardoor ligt het kasteel nu op een schiereiland. De burcht is al van verre te zien door zijn statige uiterlijk en gunstige ligging. In het kasteel zijn in de zomer geregeld exposities en concerten. Je kunt een rondleiding door het kasteel boeken of zelf met een audiotour het château verkennen. De vijftiende-eeuwse kapel die bij het kasteel hoort, is zeker ook de moeite waard om te bezoeken. In juli en augustus kun je rondom het kasteel zelfs zwemmen, want er is een strand aangelegd.

→ Hier overnachten? Boek een nachtje bij Chateau De Val

2. Château de Chambord in het Loire-dal

Een van de meest indrukwekkende kastelen van Frankrijk is het Château de Chambord in Blois, het Loire-dal. Het is meteen ook het grootste kasteel van deze streek. Sinds 1940 staat het kasteel op de lijst van UNESCO Werelderfgoed en het kent een rijke geschiedenis. De chateau is in de renaissance gebouwd, in opdracht van de koning van Frankrijk: François I en het werd ontworpen door niemand minder dan Leonardo da Vinci. Na de Slag bij Marignano in 1515 kwam de koning als overwinnaar terug en besloot hij het kasteel te laten bouwen. Het was geen plek om te wonen, maar een symbool voor zijn macht en als feestlocatie. Vandaag de dag kun je het kasteel bewonderen tijdens een tour en er zijn regelmatig evenementen.

→ Wil je op vakantie naar de Loire? TUI.nl en ANWB hebben vaak leuke aanbiedingen!

Chambord - Loiredal Chambord, kastelen in Frankrijk

3. Versailles bij Parijs

Het Paleis van Versailles is misschien wel het bekendste kasteel ter wereld. In 1623 was het nog een verblijf voor tijdens de jacht, daarna werd het een paleis voor de koningen en in de negentiende eeuw werd het een museum. Het park rondom het Paleis van Versailles is zo’n achthonderd hectare groot, inclusief de tuinen en het landgoed Trianon.

Het Paleis van Versailles ligt ongeveer twintig kilometer van Parijs af en is heel goed te bereiken met het openbaar vervoer. Zo kun je gemakkelijk een dagtripje van Parijs naar Versailles maken. Waan je even helemaal in de koninklijke sferen in dit paleis en bewonder de uitgebreide kunstcollectie die Louis-Philippe ooit is gestart. Veel standbeelden uit zijn collectie staan in de paleistuinen en zijn daar goed te bekijken. In Versailles zijn ruim 60.000 kunstwerken te zien, die vijf eeuwen van de Franse geschiedenis vertolken. Een van de mooiste zalen in het paleis is de Galerie des Glaces.

→ Tip: Reis met de trein naar Parijs
→ Leuke hotels in Parijs: Legend Hotel of La Parizienne

versailles versailles, kastelen in Frankrijk kasten in Frankrijk, versailles

4. Château de Chaumont in het Loire-dal

Een ander prachtig kasteel in het Loire-dal, is het Château de Chaumont in Chaumont-sur-Loire. Je hebt vanaf hier prachtig uitzicht over de Loire. Dit kasteel stamt uit eind vijftiende, begin zestiende eeuw en is daarmee een echt renaissance château. Het kasteel heeft een heel aantal eigenaars gekend, zoals de koningin Catherina de’Medici en Diana van Poitiers maar is sinds 2007 eigendom van de Franse staat. Het kasteel staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst voor natuurlandschappen.

Gedurende een groot deel van het jaar vindt er een internationaal tuinfestival plaats, waarbij je kunt genieten van de indrukwekkende kasteeltuinen in een bepaald thema. Daarnaast is er een groot park om het kasteel heen, dat in de negentiende eeuw is aangelegd. En je vindt er diverse installaties en tentoonstellingen van hedendaagse kunst. Het kasteel is van binnen te bezichtigen en je kunt de meest moderne en luxe paardenstallen van Europa bewonderen. Deze zijn in 1877 gebouwd.

→ Wil je op vakantie naar de Loire? Check de aanbiedingen van TUI.nl en ANWB

5. Château des ducs de Bretagne in Nantes

In de binnenstad van Nantes, in Bretagne, ligt het Château des ducs de Bretagne. Het is een van de meest belangrijke historische gebouwen van de stad en is daarom zeker de moeite waard om te bezoeken. In de vijftiende eeuw is het kasteel gebouwd, door de laatste hertog van Bretagne; François II. Later nam zijn dochter Anne de Bretagne het over. Het kasteel representeert zes eeuwen vol geschiedenis en er huist ook een museum in.

Het château was in de zestiende en zeventiende eeuw de plek waar de koningen van Frankrijk verbleven als ze Bretagne bezochten. Later werd het gebruikt voor militaire doeleinden, als arsenaal en als gevangenis. In de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitsers een bunker op de binnenplaats van het kasteel. In de jaren negentig en 2000 werd het kasteel gerestaureerd, om in 2007 opnieuw open te gaan. In het kasteel bezoek je nu het Musée d’Histoire de Nantes, waar je meer te weten komt over de geschiedenis van de stad.

→ Leuk overnachten in Nantes? Slaap bij Hotel de France

Chateau des ducs

6. Château et remparts de la cité de Carcassonne

In Zuid-Frankrijk lig de middeleeuwse stad Carcassonne in de regio Occitanië. Deze stad is niet alleen leuk om te bezoeken vanwege het kasteel, maar de hele binnenstad is prachtig om te zien. De stad is namelijk gebouwd op de ruïnes van een Romeinse vesting. Het kasteel is als het ware een vesting binnen deze vesting en is opgenomen op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. In het kasteel zie je onder meer de verdedigingsmuur, de slotgracht, uitkijktoren, een binnenplaats en een collectie historische objecten. In de negentiende eeuw is het kasteel helemaal gerestaureerd.

→ Leuke vakantiehuisjes bij Carcassonne: Les Pimprenelles of Sous les courtines

Carcassonne kastelen in Frankrijk, Carcassonne

7. Kasteel van Chantilly

Het kasteel van Chantilly is een voormalig prinsenverblijf dat bestaat uit twee delen. Zo is er een château uit de zestiende eeuw en een groter kasteel dat uit de negentiende eeuw stamt. De hertog van Aumale, Henri d’Orléans (laatste prinselijke eigenaar) heeft ervoor gezorgd dat het kasteel een museum werd voor liefhebbers van kunst. Dit kasteel ligt op ongeveer een uur rijden van Parijs en het Condé Museum in het kasteel is zeker een bezoek waard. Je ziet er een uitgebreide collectie historische schilderijen, een boekenkamer waar Henri zelf graag las en er is een gigantisch park bij het kasteel. De tuinen zijn in de verschillende stijlen aangelegd en er is een paardenmuseum op het terrein. Dit museum is in de grote stallen te vinden.

→ Tip: Via Vakantiedeals kun je vaak leuke aanbiedingen voor Chantilly vinden

Chantilly

8. Château du Champ de Bataille

Het Château du Champ de Bataille ligt in Normandië, in Sainte Opportune du Bosc. Het kasteel doet door de imposante opzet en de megatuinen erg denken aan Versailles. Het kasteel is recent gerestaureerd, door de eigenaar Jacques Garcia. Sinds 1992 zijn de restauraties al bezig. In de zeventiende eeuw werd het château gebouwd, door Alexandre de Créquy. Daarna volgden verschillende eigenaars, waaronder een aantal hertogen. Het is ook een tijdje een hospice en een gevangenis voor vrouwen geweest.

De tuinen rondom het kasteel zijn ook zeker het bezoeken waard. Ze zijn in originele staat teruggebracht, waarbij de Franse stijl de boventoon voert. Daarnaast staat er een achttiende-eeuws Indiaas paleis en zijn er Italiaanse tuinen.

→ Leuke accommodaties in de buurt van dit kasteel: Gite de la Haute Verdière of Le manoir des chevaux dorés

chateau du champ de bataille

Slapen in een kasteel?

Er zijn in Frankrijk ook een heel aantal kleinere kastelen te vinden die nu zijn omgebouwd tot B&B of hotel. Wil jij ook slapen in zo’n chateau om het gevoel van kasteelheer- of vrouw nog even langer vast te houden? Op een uur rijden van Parijs vind je Chateau De Fere. Dit kasteel dateert uit de 17e eeuw en is nu een heerlijke plek om te verblijven. Er zijn tennisbanen, volop mogelijkheden om te fietsen en wandelen en in het restaurant kun je fantastisch eten.

→ Slaap een nachtje in kasteel Chateau De Fere

chateau de fere

Château des Marcilly Talaru dateert uit 1231 en is helemaal ingericht in een renaissancestijl. Ook is er een tuin van 1000 m² met een terras. ‘s Ochtends kun je aanschuiven voor een vers ontbijtje en op warme dagen kun je ook dineren op het terras. Het kasteel verkennen? Er zijn gratis rondleidingen!

→ Slaap een nachtje in kasteel Château des Marcilly Talaru

Château des Marcilly Talaru

Welke kastelen in Frankrijken zou jij willen bezoeken?→ Bekijk hier alle artikelen over Frankrijk