Wat te doen in Marseille

Marseille: wat te doen in deze Zuid-Franse stad?

In het zuiden van Frankrijk, aan de kust, ligt Marseille. Een bruisende havenstad met veel historie, musea en prachtige uitzichten. Wandel door de oude haven, bewonder de kathedraal en geniet van de zee en het strand. Marseille is een sfeervolle en fijne stad voor een stedentrip. Maar waar moet je zijn? En waar kun je goed overnachten? De leukste tips voor wat te doen in Marseille bij elkaar.

Ontdek Marseille in la douce France

Sinds Marseille in 2013 Cultuurhoofdstad van Europa is geweest, heeft de stad een flinke transformatie doorgemaakt. Een heel aantal nieuwe musea is erbij gekomen, de oude haven is opgeknapt en de stad is inmiddels erg de moeite waard om te bezoeken. Het bruisende hart van de stad is de Vieux Port, het oudste deel van Marseille is Le Panier en het stijlvolle La Joliette en République zijn ook leuk om te bezoeken. Daarnaast ligt niet ver van de stad het Parc National des Calanques waarin je heel goed kunt hiken.

Wat te doen in Marseille?

Vliegtickets deals naar Marseille
→ Overnachtingstips: Hôtel Montgrand House – Old Port of Marseillement votre

1. Vieux Port van Marseille

De Vieux Port, oftewel, de oude haven, is één van de meest typerende plekken van Marseille. Hier vinden grote evenementen plaats en het is dé ontmoetingsplek voor inwoners van de stad. Daarnaast is deze haven de plaats waar Massalia (later Marseille) werd gesticht door de Grieken. Door de eeuwen heen was dit de plek waar handel waar men bouwde. De haven was erg geschikt om handel te drijven met andere landen en daardoor ontstond er een goed netwerk met verschillende delen van de wereld. In 2013 is de oude haven helemaal gerenoveerd en vandaag de dag is het een levendig geheel.

De Église Saint-Ferréol les Augustins is zeker een bezoekje waard en vanuit de Vieux Port maak je eenvoudig een boottocht naar Parc National des Calanques. Bij de Vieux Port vind je ook het Mucem, een nationaal museum over de geschiedenis van het mediterrane gebied. Het is verspreid over drie verschillende gebieden en is een populair museum in Marseille. Vanaf de Notre Dame de la Garde in Le Panier heb je prachtig uitzicht over de Vieux Port.

Marseille haven Wat te doen in Marseille

2. Le Panier in Marseille

De oudste wijk van Marseille is Le Panier. Deze buurt staat bekend om de smalle straatjes met terrasjes, gevels vol street art en kleine designwinkels. Bereid je voor op het beklimmen van heel wat trappen en op een prachtig uitzicht over zee en de stad. Ook dit deel van de stad was belangrijk bij de oprichting van de stad, zeshonderd jaar voor christus. Le Panier wordt ook wel het openluchtmuseum van Marseille genoemd, omdat je op elke hoek van de straat wel designers vindt en veel muurschilderingen de buurt typeren. Wanneer je hier bent, mag je het Maison Diamantée, zeker niet missen. Het gebouw heeft een prachtige voorgevel met stenen in de vorm van diamanten. Ook het Daviel Pavillon, Hôtel Dieu en Cabre Hotel zijn mooi om te bekijken.

Straatjes in Marseille

3. La Joliette in Marseille

In het Joliette-district vind je veel gebouwen met een bijzonder architectuur, een uitgebreid gebied om te winkelen en Cathédrale de Marseille Notre-Dame de la Major om te bewonderen. Deze kathedraal staat tussen de oude haven en de nieuwe havens in. De eerste steen werd gelegd door Napoleon III in 1852 en na veertig jaar was de bouw voltooid. De voorgevel is in Byzantijnse stijl gemaakt en er is groen marmer uit Florence en lokaal ‘Cassis’ steen in verwerkt. Onder de kerk vind je Les Voûtes de la Major, waar in de negentiende eeuw warenhuizen zaten en nu restaurants en boetiekjes. Vanuit deze wijk wandel je via de grote trappen naar La Joliette terug. In deze wijk vind je ook de CMA-CGM toren, de hoogste toren in Marseille met 145 meter. Als je van winkelen houdt, zit je in dit deel van de stad helemaal goed.

4. De Notre-Dame de la Garde

Marseille barst van musea en prachtige straatjes om doorheen te dwalen, maar ga vooral ook naar de Notre-Dame de la Garde, hét monument van de stad. Deze kerk kijkt uit over de zee en is daarmee de beschermer van de zeilers, vissers en de inwoners van Marseille. In de stad noemen ze de kerk ‘La Bonne Mère’ (de goede moeder) en vanaf de top van de heuvel waarop de kerk staat, heb je prachtig uitzicht over zee, land en stad. De kerk is vanuit elke hoek in de stad te zien en is daardoor een mooi herkenningspunt. Het hoogste punt van de heuvel ‘Garde’, is op 154 meter en het was vroeger een uitkijkpost, een militair punt en een plek voor pelgrims.

5. Abbaye Saint-Victor

Daarnaast is de Abbaye Saint-Victor erg de moeite waard om te bekijken. Deze kerk die in een fort zit, heeft een lange historie die je tijdens een bezoekje goed kunt ontdekken. De abdij werd in de vijfde eeuw gesticht en is een beroemde plek voor pelgrims om te bezoeken. In die tijd kwam er ook een kerk in het complex en je vindt er een toren, crypte en heb er geweldig uitzicht over de zee.

6. Parc National des Calanques

Zin een dagje of twee de natuur in? Ga dan naar Parc National des Calanques. Vanaf Marseille Saint-Charles SNCF kun je gemakkelijk met de trein of bus richting het park komen of huur een auto en rijd naar het nationaal park toe. Ook met de boot kom je vanuit Marseille naar het nationaal park. Zo kun je naar de Mont Rose aan de westkant van het park toe, maar ook naar En-Vau of Callelongue.

Les Calanques Marseille

Overnachten in Marseille

Wanneer je een paar dagen in Marseille doorbrengt, is een fijne overnachting natuurlijk ook belangrijk. Slaap bijvoorbeeld bij Hôtel Montgrand House – Old Port. Dit hotel ligt in het centrum van de stad en je kunt er kiezen uit een hotelkamer of een appartement. Iedere kamer is sfeervol ingericht en er is iedere ochtend een ontbijtbuffet. Ook bij Le Panier Enchanté- Suites & Loft kun je goed overnachten. Deze accommodatie ligt in de wijk Vieux Port en heeft een tuin met terras. Alle kamers hebben een eigen badkamer en patio en sommige hebben een keukentje erbij. Daarnaast is Marseillement votre een toffe plek om te overnachten. Ieder appartement heeft een keuken, zithoek, badkamer en het ligt heel centraal.

Hier wil je logeren

Hotel MaisonLe Panier enchanteMarseillement

Er is heel wat te doen in Marseille en het is de perfecte stad voor een weekendje weg, maar je kunt er ook een paar dagen verblijven tijdens je roadtrip door Frankrijk!


→ Bekijk hier alle artikelen over Frankrijk