Dijon bezienswaardigheden

Franse stad Dijon: Heeft veel meer bezienswaardigheden dan alleen mosterd proeven

Dijon is een historische stad vol prachtige monumenten, een sfeervol centrum en fijne restaurants. We kennen de stad natuurlijk ook van de mosterd. Deze Franse stad is erg geschikt voor een stedentripje om er even een paar dagen tussenuit te gaan. Maar waar moet je zijn? Welke bezienswaardigheden in Dijon mag je niet missen? En welke hotels zijn geschikt voor een overnachting? Wij zochten het voor je uit.

In de veertiende en vijftiende eeuw was Dijon onder de regering van de hertogen van Bourgondie een van de grote steden van Europa. Dijon ligt in het oosten van Frankrijk, in het zuidoosten van Côte d’Or, in de Bourgogne- Franche – Comté regio. Het is altijd al een bruisende stad geweest, er komen veel wijnen uit deze regio en de mooie, historische gebouwen zijn goed bewaard gebleven. Dat maakt deze stad van kunst en geschiedenis zeker een bezoekje waard!

Ontdek de bezienswaardigheden Dijion in Frankrijk

→ Tip: Ga met de trein naar Dijon
→ Fijne hotels in Dijon: Chambre d’hôtes Le Petit Tertre en Hôtel Le Jura

Dijon centrumDijon bezienswaardighedenOude details, Dijon

Dijon bezienswaardigheden

1. Palais des Ducs et des États de Bourgogne bezoeken

Het Paleis van de hertogen van Bourgogne is inmiddels een monumentaal paleis met een neoklassieke gevel en een van de belangrijkste Dijon bezienswaardigheden. Het paleis staat aan de Place de la Libération, een oud en prachtig plein uit 1686. In het paleis vind je onder meer het Musée des Beaux-Arts en de Tour de Philippe le Bon. Deze toren uit de vijftiende eeuw biedt een prachtig uitzicht over de stad, vanaf 46 meter hoog. Nadat je 316 traptreden hebt getrotseerd, zie je de honderden klokkentorens van Dijon vanuit hier heel goed. De rest van het paleis is niet toegankelijk voor het publiek.

In het Musée des Beaux-Arts, dat hier sinds 1799 al in zit, vind je een collectie van 1500 kunstwerken. Het is één van de meest uitgebreide collecties van Frankrijk. Het meest indrukwekkende werk in het museum is de met houten panelen bekleedde Salle des Gardes. Daarnaast vind je hier collecties met Egyptische kunst, werken uit de middeleeuwen in Bourgogne en Europa en zes eeuwen van Europese kunst, van de renaissance tot aan de moderne tijd. Werken van Manet, Monet, Matisse en Rodin zijn hier te vinden en op de binnenplaats. In de keukens van de Hertogen vinden regelmatig exposities van lokale kunstenaars plaats.

bezienswaardigheden Dijon Palais, bezienswaardigheden Dijon

2. Église Notre Dame

Vlak bij het Palais des Ducs, ligt de Église Notre Dam. Deze kerk is tussen 1210 en 1400 gebouwd en heeft een indrukwekkende voorgevel. Boven op de kerk staat de Horloge à Jacquemart, uit de veertiende eeuw. In 1383 is deze uit Vlaanderen overgebracht naar Dijon door Philip II, als een oorlogstrofee. De klok slaat ieder kwartier.

Notre Dame, bezienswaardigheden Dijon

3. Rue de la Chouette: voor gelukszoekers

Aan de noordzijde van de kerk ligt een straatje ‘Rue de la Chouette’. Het is vernoemd naar een kleine stenen uil, die in een hoek van de kapel is uitgehouwen. Wanneer je met je hand over deze uit (Chouette) strijkt, brengt hij je geluk en wijsheid . De uil is inmiddels helemaal glad geworden van alle mensen die erover heen streken voor hun eigen portie geluk.

4. Dijon: de stad van de gastronomie

Dijon is een stad die barst van de culinaire specialiteiten en er zitten een heel aantal Michelin sterrenrestaurants. Wanneer je naar Dijon gaat, is er een bekende specialiteit die je zeker niet mag missen: de mosterd. Dit gele, pittige goedje was al in de tijd van de Hertogen van Bourgogne erg populair. Vandaag de dag heeft de Mosterd van Bourgogne een officieel beschermde titel gekregen. De mosterdfabriek La Moutarderie Edmond Fallot is de laatste maker van de authentieke en traditionele mosterd, gemaakt van zaden die in Bourgogne zijn gegroeid en gemalen. Ze bestaan al sinds 1840 en zijn nog altijd bezig met de productie van mosterd op de traditionele wijze. Je kunt hier zelfs een workshop doen en je eigen mosterd maken.

Mosterd

Een andere specialiteit uit Dijon is Crème de cassis (ook wel gemengd met witte wijn tot Kir). Het basis ingrediënt hiervoor is een zoete zwarte bessen likeur die in Dijon in de negentiende eeuw ontstond. De zwarte bes-struiken werden aan het einde van de wijngaardrijen gepland om zo fruit voor de voorganger van Kir, Ratafia, te produceren. Voor Crème de cassis weken ze de zwarte bessen in alcohol waaraan suiker is toegevoegd.

Ook bekend van Dijon (of eigenlijk oorspronkelijk uit Vlaanderen): pain d’épices, oftewel gingerbread. Je vindt nog een gingerbread-fabriek in Dijon: Mulot & Petitjean. Hier maken ze al meer dan 220 jaar gembercake op een traditionele manier.

Époisses, de kaas uit Bourgogne, is een bekende, zachte kaas uit de regio. De naam komt van het dorpje Époisses, waar een aantal monniken samenleefden en kaas maakten. Het recept voor de kaas ging over naar de boerenvrouwen en sindsdien is het succes van de kaas enorm gegroeid.

In Dijon vind je deze specialiteiten terug bij diverse restaurants en cafés en in het centrum van de stad zijn grote foodhallen te vinden waar je ook lokale gerechten en specialiteiten kunt proeven en kopen. Daarnaast is er een internationaal wijn en eten centrum, waar je ruim 1700 vierkante meter aan Franse gastronomie en wijn vindt. Ook internationale wijnen zijn hier te vinden. Een andere leuke plek om een aperitiefje te drinken, is de Tour de Philippe le Bon. Met een tour kun je hier ook even neerstrijken om een Kir te drinken en te genieten van het uitzicht.

foodhal, bezienswaardigheden Dijon

5. Wijnstreek in Bourgogne

Naast de lokale producten die Dijon volop heeft, ligt het ook nog eens in een prachtige wijnstreek. In de wijngaarden van Bourgogne vind je fijne wijnen en die kun je uiteraard ook proeven (en kopen!). Zo is er een Route des Grands Crus, ook wel de Champs Elysées de Bourgogne, die langs verschillende wijngaarden komt en langs het kasteel Château du Clos de Vougeot komt. In deze streek kun je verschillende wijnproeverijen doen. Voor meer informatie kun je het beste even langs de VVV in de stad.

Bourgogne

Overnachten in Dijon

Een paar nachten doorbrengen in deze sfeervolle, Franse stad? Boek dan een appartement bij Chambre d’hôtes Le Petit Tertre, in het centrum van Dijon. De appartementen zijn ingericht in Napoleontische stijl en er zit een ontbijt bij de overnachting. Daarnaast is Hôtel des Halles een mooie plek om te overnachten. Alle kamers hebben een eigen badkamer en er is dagelijks een ontbijtbuffet. Hôtel Le Jura is ook een goede optie voor een overnachting. Dit hotel ligt heel centraal en heeft kamers met een uitzicht op de tuin. Daarnaast is er een bar, kun je er elke ochtend ontbijten en is er een hammam en een binnenzwembad.

Hier wil je logeren in Dijon

Chambre d'hoteshotel des hallesOceania

Welke bezienswaardigheden van Dijon zou jij met je eigen ogen willen zien?


→ Bekijk hier alle artikelen over Frankrijk