Mont Saint Michel bezoeken

Mont Saint Michel bezoeken? 5 tips!

De Eiffeltoren kennen we allemaal, maar wist je dat er een nóg majestueuzer en fotogenieker monument in Frankrijk te vinden is? Midden in een baai in het pastorale Normandië ligt een eiland waar, als je het mij vraagt, een veel interessanter verhaal achter schuilt: de Mont Saint-Michel. Grote kans dat je deze historische parel op een ansichtkaart of via Instagram al een keer hebt opgemerkt. Als je dit plaatje in de verte ziet liggen, lijkt het bijna te mooi om waar te zijn. Op dit rotsachtige getijdeneiland ligt namelijk een indrukwekkend, middeleeuws dorp dat meer dan eens vergeleken is met Harry Potter’s Zweinstein. Maar ook vanwege Europa’s grootste getijdenverschillen staat de omringende baai op de UNESCO lijst van werelderfgoed. Kortom: redenen genoeg om tijdens je volgende trip naar Frankrijk een dagje uit te trekken voor de Mont Saint-Michel. Hier zijn vijf tips die je van te voren wil weten als je Mont Saint-Michel gaat bezoeken!

5 x Dit wil je weten als je Mont Saint Michel gaat bezoeken

Mont Saint Michel bezoeken

Mont Saint Michel bezoeken tips

Mont Saint Michel in Frankrijk normandie

Mont Saint Michel in Normandie

1. Lees je in om de geschiedenis van het eiland te begrijpen

Natuurlijk is het eilanddorp zó’n schitterend gezicht dat je je zonder geschiedenisles alsnog zal vermaken. Maar neem het van mij aan: een bezoek aan Mont Saint-Michel is zoveel interessanter wanneer je je van te voren voorbereidt. Zo kun je aan de vorm van het dorp veel leren over feodale maatschappijen: bovenaan stond God, dus de abdijkerk werd op het hoogste punt gebouwd. Daarna kwamen de officiële ontvangsthallen voor hooggeëerde gasten, iets lager de winkels en huizen van handelaren, en daarna de huizen van de vissers en boeren. Zelfs nu woont er nog een kleine groep monniken in de abdij.

Maar over de Mont gaan ook al eeuwen legendes de ronde. Het middeleeuwse eilanddorp stamt uit de achtste eeuw en werd volgens een van die verhalen omringd door een bos in plaats van een baai. De toenmalige bisschop van Avranches, Aubert, wandelde regelmatig door het bos om op de rotsachtige heuvel (toen nog zonder dorp) in alle rust te bidden. Op een dag verscheen de Aartsengel Michaël aan Aubert, die hem driemaal de opdracht gaf om een kerk bovenop de heuvel te stichten. Aubert gehoorzaamde en stichtte de eerste kerk, waarna er in 709 een enorme stormvloed zou hebben plaatsgevonden aan de Normandische kust. Deze ontzagwekkende vloed zou het bos hebben weggevaagd en de huidige baai hebben gecreëerd. Zo zijn er nog veel meer verhalen en legendes te ontdekken!

mont saint michel bezoeken binnen

2. Zorg voor de juiste timing: wat is de beste reistijd om Mont Saint Michel te bezoeken?

Helaas is de Mont Saint-Michel niet bepaald een geheim onder reizigers, ook niet onder de bustoeristen. Dat betekent dat het een goed idee is om je bezoek ‘strategisch’ te plannen. Alhoewel je in Normandië tijdens de zomermaanden het beste weer kan verwachten (de regio is redelijk regenachtig, net zoals in Nederland), is het raadzaam om de maanden juli en augustus te vermijden. Probeer juist begin juni of eind september langs te gaan.

Als je de kans hebt om in de lente of herfst op reis te gaan; des te beter. Dan zijn de mensenmassa’s minder heftig. Daarnaast is het slim om ’s ochtends vroeg of juist rond zonsondergang het dorp te bezoeken. Bovendien kun je dan meestal de beste foto’s maken qua licht en dramatische luchten. Houd er alleen wel rekening mee dat het dorp zelf ten alle tijden toegankelijk is, maar dat er voor de abdij openingstijden en toegangskaartjes zijn. Gewoonlijk liggen die tussen de 09:00 en 19:00 uur, maar check van te voren altijd de website van de abdij.

Mont Saint Michel in Normandie

3. Hoe maak je je bezoek aan Mont Saint-Michel budgetproof?

Het dorp zelf is officieel nog steeds… een echt dorp, wat betekent dat je gelukkig niets hoeft te betalen om de brug over te steken naar het eiland. Dat kun je trouwens lopend doen, maar er zijn ook gratis pendelbussen bij de parkeerplaats. Maar eerlijk is eerlijk: de plaatselijke winkeltjes en restaurants hanteren wel degelijk prijzen en toeristenmenu’s die je eerder aan Disneyland doen denken. Daarom is het slim om zelf je eigen lunch mee te nemen of ergens buiten het dorp te lunchen of dineren. Dat kan in een van de pittoreske dorpjes in de buurt, zoals Avranches of Ducey (hier kun je ook leuk overnachten bij: Moulin de Ducey).

Daarnaast is het ook héél handig om te weten dat de abdij tussen november en maart gratis toegankelijk is op elke eerste zondag van de maand. Als je in het bezit bent van een Europees paspoort en jonger bent dan 25 mag je overigens te alle tijden de abdij gratis bezoeken.

Uitzicht vanaf mont saint michel tips

4. Le Mascaret: maak de hoogste springtijden van het jaar mee

Alhoewel de meeste Nederlanders Mont Saint-Michel wel kennen, heb ik het idee dat weinig mensen hebben gehoord van een bijbehorend fenomeen: Le Mascaret (de vloedbranding). Bij volle maan is het getijdenverschil in de baai van Mont Saint-Michel altijd het grootste. In sommige gevallen heb je dan kans op een spectaculaire getijgolf die via de baai de rivieren (Sée, Sélune en Couesnon) binnendringt. Sommigen gaan er in de zomermaanden zelfs met hun surfboard of kajak eropuit, maar zelfs als toeschouwer moet dit fenomeen een onvergetelijke ervaring zijn. Kijk dus zeker even naar de kalender voordat je je koffer inpakt!

Fietsen Mont Saint Michel Normandie

Fietsen in Normandie dichtbij Mont Saint Michel

5. Maak ook een rondje in de baai en omringende regio

Als je tijd over hebt na je bezoek aan het dorp, raad ik je ook zeker aan om meer van de omringende regio te verkennen. Zo kun je bij laagtij bijvoorbeeld een wandeling maken in de baai rond Mont Saint-Michel. Dat is een unieke ervaring die je wel altijd zonder je schoenen en inclusief gecertificeerde gids moet doen. De natte, modderige bodem kan af en toe namelijk veranderen in een soort drijfzand. Als je vast komt te zitten en het water tijdens vloed weer terugstroomt, zit je in de penarie.

Ook een ritje of fietstocht langs de baai is een aanrader. Dan kom je vanzelf langs charmante dorpjes, groene weides vol wollige schaapjes, maar ook indrukwekkende oorlogsmonumenten uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Als je benieuwd bent geworden naar wat er allemaal nog meer in de regio te beleven valt, check dan deze toffe fietsroute door Normandië waar ik al eerder over schreef.

Je tripje naar Mont Saint Michel regelen

Vervoer naar Mont Saint Michel: Er zijn verschillende manieren om in Normandië te komen. Je kan natuurlijk je eigen auto pakken of een auto huren via Sunny Cars. Maar met de trein ben je er ook zo, je reist dan eerst via Parijs. Boek hier je treinticket naar Frankrijk (eerst naar Parijs en dan de trein vanaf Parijs naar Normandië).

Parkeren bij Mont Saint Michel: Kom je met de eigen auto? Je kan voor 14,- euro parkeren bij het kasteel.

Overnachten in Normandië: Zoek je een leuk hotel om te overnachten tijdens je bezoek aan Mont Saint Michel? Boek een nachtje bij: Maison Mathilde of Moulin de Ducey!

Entree tickets voor Mont Saint Michel: Je kunt natuurlijk ter plekke tickets kopen, maar het is ook mogelijk om alvast online tickets voor Mont Saint Michel te scoren? Dat kan je namelijk gemakkelijk via Tiqets doen.

Openingstijden: Gewoonlijk liggen die tussen de 09:00 en 19:00 uur, maar check van te voren altijd de website van de abdij.

→ Tip: Bezoek ook

  • Rouen: dit wil je doen in de hoofdstad van Normandië
  • → Bekijk hier al onze Frankrijk artikelen