Zuid-Finland

Zuid-Finland: 5 redenen waarom je hier absoluut een zomervakantie wilt doorbrengen!

Beeld je in: de zon schijnt in je gezicht terwijl je ontspannen peddelt over het sprankelende Saimaameer. Om je heen is er niets anders dan eilandjes met majestueuze dennenbomen en af en toe een knus houten huisje, tot je een mooi plekje ziet om aan te leggen. Op dit kleine eilandje geniet je van een lunch bestaande uit zalmsoep en roggebrood, en na een momentje van rust neem je een duik in het frisse water. Met nieuwe energie peddel je weer terug naar je hotel, waar een heerlijk verwarmde sauna aan de waterkant je staat op te wachten. Dit is heerlijk voor de spieren die net zó hard hebben moeten werken. Dit was een middag tijdens mijn reis door Zuid-Finland deze zomer, en ik kan het iedereen aanraden. Hier zijn vijf redenen waarom je echt een keer op zomervakantie naar Zuid-Finland wilt.

Doen in de zomer in Zuid-Finland

Met Voigt Travel naar Zuid-Finland in de zomer
Op verkenningstocht langs en over het Saimaameer

Zuid-Finland

1. Ontdek de duizenden meren die Finland rijk is

Een bekende bijnaam van Finland is ‘het land van duizend meren’ en de zomer is de perfecte tijd om ze te ontdekken, aangezien ze dan niet bevroren zijn. In de zomer kun je gaan kajakken of kanoën tussen de eilandjes, of meegaan met een vissersboot en zelf een visje vangen. Je kunt gaan suppen of ’s ochtends wakker worden met een SUP-yogales. Huur zelf een bootje en vaar naar één van de onbewoonde eilandjes met privéstrandje, of ga mee met een boottocht tijdens zonsondergang en leer over de prachtige omgeving. Zuid-Finland biedt een scala aan wateractiviteiten die je zeker wilt ervaren.

Meren Meren, zuid-finland

2. De perfecte tijd om zeehonden te spotten

Mijn persoonlijke favoriete activiteit was toch wel de zeehondensafari tijdens zonsondergang. In het Saimaameer leeft de Saimaa-ringelrob, in het Fins bekend als “norppa”. Deze ringelrob kun je nergens anders ter wereld vinden. Zo’n 8000 jaar geleden, na de laatste ijstijd, zijn ze gescheiden van andere populaties ringelrobben en sindsdien hebben ze zich aangepast aan het leven in zoet water. Dit zoogdier komt slechts af en toe aan land, maar als het ijs van de meren smelt verandert hun vacht en warmen ze zich op de rotsen in de zon. Vooral mei en juni zijn daarom de beste maanden om één van de 400 zeehonden in dit gebied te spotten.

Wij gingen tijdens zonsondergang met een gids op pad vanuit Oravi en kwamen 3 van deze unieke schattige zeehondjes tegen! Een beetje geduld is wel nodig tijdens deze excursie, maar als je geen zeehonden ziet, kun je alsnog genieten van de groene natuur en zonsondergang met een kop thee in je handen. De Saimaa-Ringelrob is een bedreigd dier en daarom worden de safari’s altijd gedaan met de belangen van de zeehonden in het achterhoofd. We houden met de boot daarom altijd 200 meter afstand om ze zo min mogelijk te storen. Daarnaast zijn we geen andere safari’s tegengekomen op het water. Het was fijn om op deze kalme manier deze lieve dieren te kunnen spotten.

Zeehonden spottenZeehonden in zuid-finland

3. Geniet van eindeloze zomeravonden op je terras

Als je in de zomer naar Finland reis, staat je iets bijzonders te wachten: de middernachtzon. Dit natuurlijke fenomeen zorgt ervoor dat de zon na middernacht nog boven de horizon staat, en het dus niet donker wordt. In het zuiden van Finland gaat de zon heel langzaam onder, wat betekent dat je meerdere uren kunt genieten van de prachtige gouden gloed. Zelfs na zonsondergang blijft de zon zo dichtbij dan hij de lucht blijft verlichten. Het is een unieke kans om te genieten van de eindeloze dagen en de energie van de zomer te omarmen. Tijdens mijn reis in Finland heb ik eens mijn wekker gezet om 02:30 uur, omdat ik het moeilijk kon geloven dat het ’s nachts volledig licht zou zijn. Het was zwaar om uit bed te rollen, maar ik kan jullie nu echt garanderen dat het die nacht niet donker werd. Maak hier dus goed gebruik van en geniet extra lang van de zomeravonden op je terras. En als je dan toch echt naar bed gaat, doe dan een goed slaapmasker op.

Nachten, zuid-finland Nachten

4. Ook in de zomer kun je van een Finse sauna genieten

Sauna’s maken een belangrijk onderdeel uit van de Finse cultuur. Finland heeft een rijke saunatraditie en staat bekend om zijn unieke sauna-ervaringen. In de zomer kun je genieten van een sprong in het frisse water, gevolgd door een ontspannende saunasessie. Het is een geweldige manier om te ontspannen na een actieve dag buiten in de natuur. Je hoeft vaak niet ver te zoeken voor deze verwennerij, er bevinden zich meer dan drie miljoen sauna’s in Finland. Naast alle openbare sauna’s, zijn er duizenden te vinden in privéwoningen en natuurlijk zowel elk vakantiehuisje. Tijdens je vakantie kun je daarom zeker gaan genieten van de Finse levensstijl.

Sauna, zuid-finland Sauna

5. De perfecte temperaturen om actief te zijn

Finland staat bekend om zijn adembenemende natuurlijk schoonheid, met uitgestrekte bossen en ruige nationale parken. In de zomer komt de natuur tot leven met weelderige groene landschappen en bloeiende wilde bloemen. Het is de perfecte tijd om per fiets of te voet op ontdekking te gaan. Tijdens onze reis door Zuid-Finland gingen we met de e-mountainbike op pad in het Punkaharju natuurreservaat. We vlogen over bruggetjes en heuvels, en onderweg stopten we bij een schattig bakkertje voor koffie en kaneelbroodjes. We stonden versteld van de rust in deze omgeving. En het beste is dat de temperaturen hier in de zomer perfect zijn om actief bezig te zijn zonder dat het te heet wordt. Het wordt er vaak niet warmer dan 27 graden.

zuid-finland, Hike&bike Hike&bike Hike&bike, zuid-finland

Dus waar wacht je nog op? Plan je reis naar Zuid-Finland

Ik ging op reis naar Zuid-Finland met Voigt Travel. Zij kunnen jou ook helpen bij het plannen van je droomreis naar het hoge noorden. Doe het snel en geniet van een zomer vol avontuur, natuur en ontspanning!

Hier vind je alle reizen naar Zuid-Finland in de zomer

→ Bekijk hier al onze Finland artikelen