Zomer zweeds lapland geunja sami eco lodge

Ga in de zomer naar Zweeds Lapland, geniet van de natuur én een digital detox

Waar vind je tegenwoordig nog plekken zonder mobiel bereik of internet? Nou in Zweeds Lapland dus! Deze zogenoemde white spots zijn in Nederland heel zeldzaam, eigenlijk alleen in de Veluwe vind je nog zoiets, maar in dit deel van Zweden vindt je nog regelmatig stukken land waar je compleet onbereikbaar bent en omringd door intens mooie natuur. Wil je tijdens je vakantie dus een keer écht volledig tot rust komen zonder gestoord te worden door het drukke thuisfront, dan moet je zeker eens naar Zweeds Lapland in de zomer. Hier lees je over manieren waarop je het best kunt digital detoxen en van de natuur kunt genieten in dit prachtige noordelijke stukje Europa.

Zo geniet je deze zomer van de natuur én een digital detox in Zweeds Lapland

Zomer zweeds lapland hiken bij AmmernäsZomer lapland hiken bij AmmernäsZomer in lapland hiken bij Ammernäs

De natuur in, ga in de zomer hiken rondom Ammernäs!

De eerste en makkelijkste manier om aan mobiele signalen te ontkomen is de natuur intrekken. Zodra je van de auto weg af gaat en in de richting van meren, bergen en bossen begint te wandelen (of fietsen of paard rijden) begint het internet signaal meteen af te nemen en ben je in complete rust en stilte. Vervelen zul je je zeker niet want de prachtige natuur in deze omgeving (lees: overal bergen, meren, beekjes en enorm veel groen) zorgt ervoor dat er genoeg is om je ogen mee bezig te houden. Vanuit Ammernäs zijn er veel locaties waar je ongestoord de natuur kunt verkennen, onder andere doordat de beroemde Kungsleden (een 430 km lange wandelroute) hier langs loopt. Wat verder bijzonder is in deze omgeving zijn de zogenoemde loops waarbij niet een deel van een route heen en terug moet lopen, maar gewoon een rondje kan doen zonder meteen dagen onderweg te zijn, ook wel zo fijn als je maar een weekje hebt!

Zomer in Lapland Geunja Sami Eco Lodge Zomer in Lapland Geunja Sami Eco Lodge Zomer zweeds lapland geunja sami eco lodge Uitleg over sami cultuur bij geunja

Back to basics in Lapland: Breng een bezoek aan Geunja Sami Eco Lodge bij Tjulträsk

Wil je nog een stapje verder gaan en echt een aantal dagen back to basics, dan kun je een bezoekje plannen aan de Geunja Sami Eco Lodge. Je kunt hier meerdere dagen verblijven maar ons bezoek bleef helaas beperkt tot één dag. En ik zeg helaas omdat een bezoek aan deze Eco Lodge de meest bijzondere ervaring van onze week in Zweeds Lapland was. Bij Geunja word je uitgenodigd door Mikael en Ann-Kristine Vinka om de traditionele levenswijze van de Sami, het enige nomadische volk in Europa, te ervaren en te leren over hun cultuur. Om deze plek te bereiken moet je een stuk per boot afleggen omdat er geen weg naartoe loopt. Je vindt hier geen stromend water, elektriciteit en dus al helemaal geen internet of überhaupt een mobiel signaal. Eten wordt bereid op een vuurtje in een berken houten ‘tent’, we leren over de natuur en hoe deze gebruikt wordt door de Sami om van te kunnen leven. Maar we leren ook over het respect dat ze hebben voor de mensen en de natuur om hen heen. Aan het einde van dag heb je het gevoel alsof eigenlijk niets anders er nog toe doet verder, lijkt de dag oneindig lang te duren en tegelijkertijd één die veel te snel voorbij gaat. Breng je een bezoek aan Geunja, dan is het gevaar er dat je nooit meer weg wilt!

Zomer vakantie in Lapland zweden

Zomer vakantie in Lapland zweden

Overnacht bij White Mountain Lodge in het kleine dorpje Kalvträsk

Een iets modernere variant van digital detoxen vind je bij White Mountain Lodge in Kalvträsk van eigenaar Björn Bergström. Kalvträsk is een dorpje midden in de natuur met slechts 35 inwoners dus dat is al rust op zich. De eigenaar van White Mountain Lodge zet zich nu in om via toerisme werkgelegenheid terug te brengen naar de omgeving en focust zich daarbij specifiek op het idee van digital detoxing en tot rust komen in de natuur. De prachtige houten hutjes (inclusief douche met warm water, elektriciteit en keukentje) zijn zeker niet primitief maar juist van alle gemakken voorzien (lees warm water, (eco-)toilet, elektriciteit en keukentje), alleen wifi vind je hier niet. De activiteiten die aangeboden worden zoals een yoga les (inclusief fantastisch uitzicht op het bos!), outdoor kookles, jacuzzi met uitzicht op het bos en de sauna aan het water zorgen ervoor dat internet een compleet overbodige luxe lijkt te worden. Leuk weetje verder is dat White Mountain Lodge ernaar streeft plastic vrij te zijn!

Wil je ook in de zomer van een digital detox genieten in Zweeds Lapland?

Met Zweeds Lapland als vakantiebestemming zul je niet te kort komen aan prachtige locaties in de natuur zonder bereik en vol rust, maar met deze tips kun extra zen terug komen naar Nederland! Wil je ook een reis maken langs deze bijzondere plekjes? Check Voigt Travel en hun zomer reizen naar Lapland.

→ Bekijk hier al onze Lapland artikelen