picnick gravenhorst

Het geheim over de grens: cultuur & picknicken in Münsterland

Waar ga jij naartoe als je er éven tussenuit wil? Waarschijnlijk denk je dan al snel aan een mooie plekje in Nederland. Misschien België. Maar Duitsland? Lang niet altijd, want waar begin je?! Het land is zo groot, met zoveel mooie steden en natuurgebieden… Daarvoor heb je zoveel meer nodig dan alleen een paar dagen, laat staan hoe moeilijk het is om überhaupt een keuze te maken. Maar ook vlak over de grens kun je al zoveel zien, doen en beleven. Ik was er echt door verrast, want het is niet per sé dat er veel top-of-mind plekjes in het Münsterland liggen. Maar I’m here to tell you otherwise!

Ontdek Münsterland in Duitsland

→ Hotel tips: Hotel Zur Post & Hotel Domschenke

Terug in de tijd in Münsterland

Ik ben altijd wel gek van oude bouwwerken. Ik weet niet wat het is, maar het intrigeert me toch altijd weer! Het is zo bijzonder om te zien wat ze vroeger allemaal maakten (laten we eerlijk zijn; vaak een stuk mooier dan de blokken die ze tegenwoordig bouwen) én hoe ze leefden. Die bouwwerken laten je dat vaak goed zien en voelen. Wij brachten daarom ook een paar historische bezoekjes aan deze bouwwerken, zoals Kloster Gravenhorst. Dit klooster is enorm goed onderhouden en vertelt je meer over het kloosterleven, zowel spiritueel als economisch, maar dient ook als restaurant en tentoonstelling- en evenementenlocatie. Er gebeurt hier in ieder geval altijd wel iets.

kloster gravenhorst kloster gravenhorst grachtenpandje

Een andere aanrader is Burg Hülshoff, waar de dichteres Annette von Droste-Hülshoff opgroeide. De naam van deze alleenstaande vrouw zegt je misschien weinig, maar die leer je maar al te goed kennen tijdens je bezoek aan dit mooie kasteel. Je kunt een audiotour door haar huis doen, welke ik oprecht heel leuk vond. Op deze manier kan je alles op je eigen tempo luisteren. Aansluitend kun je een wandeling maken door de kasteeltuin en in het zonnetje genieten op het terras, want ook het cafe dat ze hier hebben opgebouwd is een vette aanrader. Of wil je liever een picknick in de kasteeltuin doen? Dan moet je even verder lezen!

burg-hulshoff cafe-burg-hulshoffhuis-burg-hulshoff

Touren met een oldtimer

De beste manier om deze regio te ontdekken? Wat ons betreft met een oldtimer! Sowieso is het een bucketlist ervaring om in zo’n machtige mooie auto te toeren, maar je komt in het Münsterland ook nog eens op de allermooiste weggetjes als je met een oldtimer rustigere routes pakt. Wij zijn met picknickmand en onze gehuurde Volkswagen Kever echt op de mooiste plekjes beland. Je kunt zo’n picknick & oldtimer ervaring hier reserveren

→ Lees ook: Must in Munsterland: Roadtrippen met een oldtimer en picknicken

Munster_oldtimer_1

Picknickend in het zonnetje

Duitsland is op veel plekken uitgestrekter dan dat wij in Nederland kennen. Het is wat rustiger en er is meer ruimte voor de natuur, en dat hebben ze in Münsterland goed gezien. Je kunt namelijk via hun website op allerlei plekken in de regio een picknick boeken! Eten moet je toch, dus waarom niet even wat extra tijd ervoor nemen op een bijzondere plek? In een kasteeltuin, in een bos, tussen de alpaca’s? You name it. Weer eens wat anders en is dat niet de reden dat we uiteindelijk er tussenuit willen?!

Tijdens ons midweekje weg hebben we elke dag ruimschoots de tijd genomen om te genieten van een picknick: in de kasteeltuin van Burg Hülshoff, met uitzicht op een berg en onder een boog van bomen bij Kloster Gravenhorst. We hádden op het gangbare terras kunnen gaan zitten, maar met de 25 graden die op onze bol scheen was dit zoveel leuker. Je krijgt bij de cafés de echte oldschool picknickmanden mee met allerlei lekkers. En ja: inclusief een lokaal (alcoholvrij) wijntje! Die hoort er natuurlijk bij.

Dit zijn natuurlijk maar een paar voorbeelden van de picknickplekken, want het is veel grootser aangepakt. Zo zijn er ook veel locaties in/om Billerbeck en Münster, zo kun je het bijvoorbeeld ook combineren met een citytrip. Op deze website vind je een kaartje met alle picknicklocaties.

picknick picknicklocatie bij gravenhorst picknicklocatie salinenpark picnick gravenhorst

Ook een weekendje over de grens?

Dan kun je overnachten bij bijvoorbeeld het moderne Hotel Zur Post of het traditionele Hotel Domschenke, tegenover de Dom van Billerbeck. Met eigen vervoer kom je een heel eind, maar het is ook leuk om een dag fietsen te huren en op z’n Nederlands de omgeving te verkennen. Het fietspadennetwerk is namelijk prima op veel gebieden.

fietsen munsterland


→ Bekijk hier alle artikelen over Duitsland