Saarbrücken schloss

Saarbrücken: Unieke stedentrip bestemming in Duitsland

Duitsland barst van de toffe steden. Je kent de welbekende wel, maar steden als Hannover, Zittau, Erfurt, München, Bremen of Saarbrücken mogen er ook echt zijn! In dit artikelen zoomen we op die laatste stad in. Al moet er wel gezegd worden dat alle steden, ook al hebben ze allemaal hun eigen karakter, wel gemene delers hebben. Zo vind je in bijna elke stad groene stadsparken, prachtige historische gebouwen, oude en traditionele ambachten én… de lekkerste regionale gerechtjes! Er is groen, er is flair, er is traditie en je smaakpapillen draaien er overuren. Maar goed, terug naar Saarbrücken, want we vertellen je graag wat je hier niet wilt missen!

Even kort over Saarbrücken

Mocht je het nog niet weten, Saarbrücken is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Saarland. Doordat het Saarland aan Frankrijk grenst, zal het je opvallen dat je hier veel Franse invloeden vindt en dat er zo nu en dan ook Frans om je heen wordt gesproken. Vanuit het midden van Nederland, vanuit Utrecht, rij je hier in ongeveer 5 uur naartoe.

Dit wil je doen in Saarbrücken in Duitsland

Benieuwd wat je allemaal kunt beleven in Saarbrücken? We hebben de tofste highlights voor je op een rijtje gezet. Zo vind je er veel groen ondanks dat dit een echte stad is en je kunt er onwijs lekkere producten uit de regio proberen.

Ga op in het groen rondom of in de stad

Je kan je in Saarbrücken compleet onderdompelen in het groen. Ga bijvoorbeeld naar de Frans-Duitse tuin of naar de oevers van de rivier de Saar. En wil je nog meer de natuur in? Dan hoef je niet ver de stad uit te reizen, in de omgeving vind je namelijk uitgestrekte bosgebieden. Zo ligt in het zuidoosten van Saarland, vlakbij de Frans-Duitse grens, het jongste UNESCO-biosfeerreservaat de Bliesgau. Als je een natuurliefhebber bent, is dit echt de spot om naartoe te gaan. Ook het oerwoud aan de rand van de stad is erg tof! Al moet je bij het woord ‘oerwoud’ niet aan tropische jungles denken. In dit geval is het een bosgebied dat zich sinds 2002 heeft kunnen ontwikkelen als een natuurlijk ecosysteem. Er vindt dus geen bosbouw plaats en er is zo min mogelijk menselijk ingrijpen in de natuur, het is echt een verwilderd woud.

saarbrucken duitsland Bliesgau Saarbrucken duitsland groen Saarkohlewald-Gruehlingshalde-saarbrucken

Laat je smaakpapillen overuren draaien

Eten en drinken in Saarbrücken, maar dan wel bij adresjes waar ze lokale producten verkopen? Dat kan bij:

 • Henry’s Eismanufaktur: Hier kun je ambachtelijk ijs eten, gemaakt van ingrediënten uit de streek, zo wordt het ijs bereid met Bliesgau-melk en vruchten uit de omgeving.
 • Restaurant Cafe Kostbar: Dit is echt de allerleukste plek van de stad (het zit in de toffe wijk Nauwieser Viertel) om op een terrasje te zitten, de tafeltjes zijn hier onder romantische lampjes gezet die hoog in de bomen zijn gehangen waar voor een hele knusse sfeer zorgt.
 • Brot & Sinne: De beste broden van het Saarland scoor je hier én taartjes maken kunnen ze ook als geen ander
 • Saarlordeluxe: In dit winkeltje kun je lekkere streekproducten voor thuis scoren, denk bijvoorbeeld aan Saarbrücker bier, Pastis de la Sarre of Saarmoncello!
 • Rimoco & Black Hen: Voor goede koffie, een lekkere lunch of heerlijk diner is dit een ideale plek
 • Fruchteria: Gek op croissantjes met jam? Of fruitige chutneys? Loop even binnen bij Fruchteria want hier scoor je de lekkerste vruchtenlekkernijen!

saarbrucken duitsland tips

Creativiteit en gezelligheid in de hipste buurt van de stad

Gezellige en creatieve buurten zoals je die wel vaker vindt in Duitse steden vind je uiteraard ook in Saarbrücken, daarvoor ga je naar de wijk Nauwieser Viertel. Hier barst het van de leuke cafeetjes en kleine boetiekjes met bijzondere producten. Een van de winkeltjes die je niet moet overslaan in de buurt Nauwieser Viertel is die van local Josèphe. Haar winkel ‘Saar Lor Deluxe’ is dé plek voor regionale producten uit Saarland, Lotharingen, Luxemburg en Rijnland-Palts. Er zijn mega veel producten te kopen, maar wat je eigenlijk echt moet proberen is de Saarlandse specialiteit Lyoner (kleine stukjes worst in een glas) en koop een drankje voor thuis zoals het lokale Saarbrücker bier, Pastis de la Sarre of Saarmoncello. Of woon een event bij, want soms zijn er wel eens proeverijen met gin, koffie of kaas van lokale leveranciers.

Brot Und Sinne saarbrucken duitsland

Geniet van barok & de mooiste gebouwen

Als je in Saarbrücken bent, kun je ook volop genieten van de barokke kant van de stad zoals op het St. Johanner Markt maar ook van het industriële verlede, dat doe je bij de Völklinger Hütte. Plekken die je bijvoorbeeld echt moet zien zijn:

 • St. Johanner Markt: Op dit plein vind je cafeetjes, de barokke marktfontein en het wordt omringd door de mooiste panden
 • Slot Saarbrücken: Dit imponerende pand is niet te missen en kun je al vanaf ver spotten
 • Ludwigskirche: Midden op een barok plein tref je dit icoon van Saarbrücken aan, deze bezienswaardigheid kan je echt niet overslaan
 • IJzersmelterij van Völklingen: Een bijzonder museum én een plek waar je tegenwoordig onwijs veel gave streetart kunt zien. Ooit was hier een oude ijzersmelterij, tegenwoordig kun je de fabriek van alle kanten bekijken en op allerlei plekjes kunst spotten.
 • Saarland Museum: Voor moderne kunst is dit de plek om naartoe te gaan in Saarbrücken

Saarbrücken kerkSaarbrucken duitslandSaarbrücken schloss

Zo plan je je tripje naar Saarbrücken in Duitsland

→ Bekijk hier al onze Duitsland artikelen

 

Deze tekst is tot stand gekomen in samenwerking met CityZapper en het Duits verkeersbureau, foto’s zijn van: Florian Hoppstätter, Kevin Ehm, Marcus Simaitis of het toerisme bureau van Saarbrucken.