wat te doen in hamburg

Wat te doen in hamburg? 10 tips voor een weekendje weg!

Wanneer je een weekendje weg wilt of een stedentrip dichtbij Nederland wilt maken, kun je natuurlijk naar Parijs of Berlijn, maar nog veel dichterbij vind je de Duitse stad Hamburg. Net als de Duitse hoofdstad een tikkeltje industrieel, maar tegelijkertijd vind je er onwijs veel hippe hotspots, musea en mooie bezienswaardigheden. Tijd om je in 10 tips kennis te laten maken met Hamburg!

Wat te doen in Hamburg? 10 tips!

→ Hotel tip: Logeer in Hamburg bij 25Hours Hotel
→ Boek via NS International treintickets naar Hamburg

Wat te doen in Hamburg Hafencity

1. Hafencity, de mooiste wijk in Hamburg

Een van de highlights van Hamburg is de wijk Hafencity. Je vindt hier allerlei grachten, grote pakhuizen en het hippe 25Hours Hotel (zowel het Hafencity hotel als het Altes Hafenamt zijn hier gevestigd). Wij vonden dit een van de leukste wijken om doorheen te fietsen (Leen een fiets bij 25Hours Hotel of doe een fietstour in Hamburg) en wanneer je hier bent, moet je zeker even stoppen bij de Poggenmühlenbrücke. Vanaf deze brug kun je namelijk een van de mooiste foto’s van de stad maken.

→ Tip: Logeer in Hamburg bij het hippe 25Hours Hotel

2. Zondag, museumdag: Museum fur Kunst und Gewerbe & Deichtorhalle

Wanneer je dan toch in Hafencity bent, kun je meteen doorgaan naar de leukste musea van Hamburg: het Museum fur Kunst und Gewerbe en de Deichtorhalle. De Deichtorhalle vind je bij de Deichtorstraße en dit museum bestaat uit twee verschillende hallen, de eerste is gevuld met fotografie en de ander met moderne kunst. Wij vonden met name de hal met moderne kunst erg mooi en indrukwekkend. In het Museum fur Kunst und Gewerbe vind je eigenlijk een variatie aan tentoonstellingen. Zowel interieur design komt voorbij als Art Nouveau werk of keramiek en toen wij er waren was er ook een tentoonstelling over subculturen in Duitsland en een expositie met moderne kunst. Je vindt dit museum bij Steintorplatz. Tot slot handig om te weten: De musea in Hamburg zijn ook op zondag open, de stad en veel andere plekken zijn op die dag dicht, dit maakt zondag dus een goed dag om voor een museum-bezoek.

Wat te doen in Hamburg tips Dockland

3. Beklim het Dockland gebouw

In Hamburg vind je veel bijzondere architectuur en als je bij de Elbe bent, is het leuk om even naar het Dockland gebouw te fietsen. Dit gebouw kun je (gewoon gratis) opklimmen en vanaf de top heb je een gaaf uitzicht over alle schepen, de containers en de stad. Bovendien is dit gebouw ook nog eens mooi om te zien, het bouwwerk doet ergens aan een schip denken dat zo de Elbe op lijkt te willen varen. Check onderstaande en bovenstaande foto’s voor een beeld van het Dockland.

4. Wandelen of fietsen langs de Elbe & door de Elbe Tunnel

De rivier de Elbe stroomt dwars door Hamburg en mondt even later uit in de Noordzee. Door de Elbe is Hamburg een echte havenstad en aan of in de rivier zijn dan ook vele bedrijven, containers en schepen te vinden. In het weekend zie je veel Hamburgers langs de Elbe wandelen of fietsen. Wanneer je in Hamburg bent, moet je dit dus ook zeker even gedaan hebben. Met name de wandeling of fietstocht door de Elbe Tunnel is bijzonder om te maken. Je kan met een trap naar beneden gaan of met een lift en zo ook je fiets meenemen. Via deze tunnel steek je vervolgens dwars de rivier over om vervolgens aan de andere kant bij een uitzichtpunt uit te komen vanwaar je een mooi beeld over Hamburg hebt. Zin om even te relaxen? Dan moet je Strand Pauli opzoeken dat direct langs de Elbe ligt. Een soort strandtent dat een beetje Woodstock achtig aan doet en waar een hele relaxte sfeer hangt. Lees hier meer over Strand Pauli of check hier fietstours in Hamburg.

kauf dich glucklich hamburg

5. Shoppen bij Kauf dich Glucklich!

Mijn lievelingswinkel in heel Duitsland: Kauf dich Glucklich. Alleen de naam al is fantastisch en de kleren die ze er verkopen (zowel voor mannen als vrouwen) net zo goed. Deze winkel vind je ook in Hannover en toevallig ook in Wenen, maar in Hamburg vind je in tegenstelling tot veel nadere steden ook een outlet store. De outlet store in Hamburg vind je bij Bartelsstraße 55, de andere winkels zijn te vinden bij Susannenstraße 4 en Schulterblatt 1.

6. (Nacht)rommelmarkten op zaterdag

In Hamburg vind je in het weekend en gedurende het jaar veel verschillende rommelmarkten, oftewel de zogenoemde flohmarkt. Op zaterdag bezochten wij de Flohschanze die tussen de oude Rinderschlachthallen te vinden is, je vindt deze rommelmarkt op zaterdag van 8 tot 16 uur in de wijk St. Pauli. Je vindt er vintage kleding, maar ook vette spullen voor in huis. Anderen rommelmarkten in Hamburg vind je wat verder buiten de stad:

  • Flohdom auf der Bahrenfelder Trabrennbahn, 7 tot 15 uur in Bahrenfeld
  • Flohdom auf der Horner Rennbahn, 7 tot 15 uur in Horn
  • Flohmarkt auf dem Otto-Parkplatz, 7 tot 15 uur in Bramfeld
  • Flohschanze (zoals hierboven beschreven), in St. Pauli van 8 tot 16 uur

Op zondag zijn er ook soms rommelmarkten, maar die zijn vaak slechts een aantal keer per jaar. Verder bezochten wij op zaterdag een nacht flohmarkt in Der Fabrik in de wijk Altona. Deze nachtmarkt was op 12 maart 2016, maar vaker is deze flohmarkt in Der Fabrik op zondagmiddag. Der Fabrik is sowieso een toffe plek, omdat de vlooienmarkt dus in een oude fabriek te vinden is.

wat te doen in hamburg uitgaan

7. Uitgaan & uitbrakken bij de Fischmarket

Net als in Berlijn kun je in Hamburg prima uitgaan, een van de leukste clubs is Uebel und Gefährlich dat je vindt bij Feldstraße 66. Klaar met dansen? Dan kun je uitbrakken bij de Fischmarkt in Hamburg die ‘s ochtends vroeg begint op zondag, dichbij de Elbe. Eet er een visje, dans nog wat na en ga dan slapen!

8. Streetart spotten in St Pauli

Na Hafencity is ook de wijk St. Pauli in Hamburg erg leuk. Je vindt hier hippe concept stores, gave streetart en goede restaurants (check hier alle cafe’s & restaurants). Loop gewoon buiten wat rond op zoek naar de vetste streetart of kijk zo nu en dan naar wat straatmuzikanten. De wijk is een wirwar van straatjes waar je voor je gevoel overal wel wat tofs kunt vinden. Als je van urban Berlijn houdt, dan zul je hier ook je hart kunnen ophalen.

wat doen in Hamburg tips

9. Naar de chaos bij Reeperbahn, ervaar Las Vegas in Europa!

Droom jij van een vakantie naar Las Vegas? Probeer dan eerst eens de Reeperbahn in Hamburg uit. Vooral ‘s avonds zie je overal waar je loopt neon lichten en schalt er harde muziek uit de barren. Een beetje een bizarre plek, maar onmogelijk te missen als je een avond in Hamburg bent.

10. Slapen bij 25Hours hotel

Wil je op een bijzondere plek overnachten in Hamburg? Ga dan naar het 25Hours hotel. Er zijn in totaal drie van deze hotels in Hamburg te vinden en wij sliepen in het nieuwe Altes Hafenamt dat vlakbij het 25Hours Hafencity ligt. Het is een design hotel dat tegelijkertijd huiselijk aanvoelt en wat ook leuk is: Op je hotelkamer vind je een fiets die je gratis mee kunt nemen de stad in! Lees hier de hele hotelreview

Wil je naar Hamburg?

Handige links:

Vliegtickets naar Hamburg Hotels in Hamburg Trein naar Hamburg Fietstours in Hamburg

Tip: Koop een Hamburg Card!