Regensburg Duitsland

Regensburg: Ervaar een vleugje Italië in Duitsland!

Denk je aan een tripje naar Duitsland, dan is Regensburg waarschijnlijk niet meteen een stad die top of mind is. Maar als je foto’s hebt gezien en hoort dat hier een heerlijk Italiaans sfeertje hangt door de mooie pastelkleurige panden, dan snap je dat deze stad met een fijn internationaal sfeertje eigenlijk echt de moeite waard is! Lees gauw verder en ontdek meer over dit plaatsje dat op een uurtje treinen vanaf München te vinden is.

Maak kennis met Regensburg

Leuk aan Regensburg is dat het een jonge stad is, het is namelijk een echte studentenstad waardoor er een levendig sfeertje hangt. Het wordt hierdoor ook wel ‘een jonge stad met oude muren’ genoemd. Ook staat de stad op de UNESCO-Werelderfgoedlijst sinds 2006, dit komt omdat het de best bewaard gebleven grote middeleeuwse stad in Duitsland is. In 2021 kwam daar trouwens een tweede markering bij, dit komt doordat de Donau-Limes ook een plekje op de Werelderfgoedlijst kregen.

5 x doen in Regensburg

Regensburg Duitsland

1. Maak een stadswandeling

Wanneer je door Regensburg wandelt, dan heb je door de mooie lichtgekleurde panden met rode daken al gauw het gevoel dat je door een Italiaans stadje loopt. Een stadswandeling waarbij je dwaalt door de straten is dan ook zeker een must als je hier bent. Tijdens het verdwalen moet je natuurlijk even over de 330 meter lange Steinerne Brucke lopen, maar mis bijvoorbeeld ook de Porta Praetoria niet, dit is een van de best behouden gebleven Romeinse poortbouwwerken in Duitsland. Ook de Oude Korenmarkt mag je uiteraard niet overslaan, hier vind je een aantal van de oudste overgebleven panden van de Regensburg.

Regensburg tips in duitsland

2. Proef van de traditionele Beierse keuken

Eerlijk is eerlijk, als je in Duitsland denkt aan eten, dan krijg je al gauw zin in goede biertjes en in worst. Gelukkig ben je hiervoor in Regensburg ook helemaal op de goede plek. Of misschien zelfs wel op de meest perfecte plek van het land! In Regensburg vind je namelijk het beroemdste braadworstenrestaurant van Duitsland: Wurstkuchl. Al in de middeleeuwen genoten mensen hier van een hapje! Je zou de Wurstkuchl dus kunnen omschrijven als misschien wel het oudste fastfoodrestaurant ter wereld!

Leuke plekjes voor lekker eten:

  • Wurstkuchl
  • Wurst & Bier
  • Cafe Prinzess

Regensburg tips

3. Stap binnen bij de Dom van Regensburg & bezoek het Villa Park

Iconisch voor de stad en een enorm herkenbaar beeld is natuurlijk de Dom van Regensburg. Wanneer je een stap binnen doet zul je vooral verrast worden de kleurrijke glas-in-loodramen, maar van buiten is het natuurlijk ook een spectaculair bouwwerk om te zien. Andere imponerende gebouwen vind je bij het Villa Park. Je kijkt hier echt je ogen uit als je alle pracht en praal ziet, vooral bij de koninklijke villa van koning Maximiliaan II van Beieren. Het Villa Park ligt aan de oever van de Donau en vind je in de meest oostelijke hoek van de oude stad.

4. Kastelen kijken

In Duitsland barst het sowieso van de mooie burchten, kastelen en paleizen. In Regensburg is dat gelukkig niet anders! Hier wil je Slot Thurn en Taxis bezoeken, ook wel Slot Sankt Emmeram genoemd. Het kasteel is prachtig van buiten, maar je kan het niet bewoonde deel ook van binnen bewonderen (slot Thurn und Taxis).

Regensburg tips duitsland

5. Slenter door het park of langs het water

Wil je even een momentje van rust? Dan kan je dat ook zeker vinden in Regensburg. Je kan in het stadsdeel Stadtamhof mooi wandelen, dit ligt aan de andere kant van de Donau, aan de overkant van het historische centrum. Een ander mooi en heerlijk plekje, dat op een klein kwartiertje wandelen van het centrum ligt, is het Herzogspark. Hier kan je je even omringen met mooie natuur en rustig een rondje maken. Je kan hier trouwens ook naar het Württembergisches paleis waarin tegenwoordig een museum zit.

Ontdek Regensburg

Hoe kom je in Regensburg

Je kan Regensburg ideaal met de trein bereiken, je gaat dan eerst met de trein naar München en dan is het nog een uur reizen naar Regensburg. Liever met de auto? Vanaf Utrecht is het ongeveer 700 kilometer rijden.

Overnachten in Regensburg

Er zijn een paar leuke hotels in de stad te vinden, overnacht bijvoorbeeld bij een van deze twee hippe spots:

Meer lezen over Regensburg?

Wil je meer weten over deze Duitse stad? Check ook: