harz national park duitsland-9
Chris König & Jip Lauwers

Ontdek het hart van Duitsland in het Nationale Harzgebergte

Ooit naar het hart van Duitsland geweest? Wij tot voor kort ook niet. Een roadtripje heeft echter onze ogen geopend! We nemen je graag mee op onze doorreis naar dit prachtige gebied.

Ga je mee op een avontuurlijke vakantie in het Harzgebergte?

harzgebergte zon duitsland 7 harzgebergte duitsland 5

Zoektocht naar de laatste zon

Na een aantal goede negeer pogingen van de Tomtom, wat totaal niet erg is in een omgeving die het Harzgebergte heet, kwamen we aan in Torfhaus. Een fijne uitvalsbasis voor een grote diversiteit aan activiteiten. Na een heerlijke authentieke Duitse maaltijd in het Marienteichbaude restaurant – denk aan goed mals vlees en dan vooral VEEL – wilden we nog het laatst zon-moment van de dag meepakken. Dit kon door een korte hike te maken naar het uitzichtpunt Wolfswarte, een uurtje gelegen vanaf Torfhaus. Ons verbazend over het mooie kronkelende pad, wat deed denken aan een oude rivierbedding, en springend van steen naar steen vonden we al snel onze weg naar het prachtige uitzicht. Dit al discussiërend over of we nu wel of niet op tijd zouden zijn voor deze wel begeerde zonsondergang die er al de hele dag aan zat te komen. We kwamen op tijd aan en Wolfswarte bleek een prachtige plek om in alle rust de laatste zonuren door te brengen. Naast de vele hikemogelijkheden, die zowel lang als kort van duur kunnen zijn, krijg je sowieso een prachtig weids uitzicht over het Harz National Park.

harz duitsland-8 harz national park duitsland-9

E-biking is toch voor watjes?

Naast de diverse hike-mogelijkheden door de bossen in het Harzgebergte, is het ook ten zeerste aan te raden om van de gelegenheid gebruik te maken om bij het Outdoorcentrum Harz een e-bike te huren. Waar je je normaal gesproken stoort aan het opstarten met je fiets, krijg je hier een heerlijk duwtje in de rug. In het begin wat tegenspartelend tegen zoveel luxe (jong en wel heb je dat toch niet nodig) was het na enige kilometers stiekem toch wel heel erg impliciet genieten. Denk eens aan 27 kilometer per uur rijden over kronkelende paadjes, puntige boomwortels, langs een stromend riviertje, over glooiende heuvels, door dichte bossen, met enige inspanning, maar niet de moeheid en uitputting die normaal gesproken naar voren komt na een middag hard mountainbiken. Stiekem is het huren van een e-bike dan ook een supergave optie om de Duitse natuur te verkennen.

harz_selection-10

harz_selection-11

harz_selection-12

Op zoek naar het mooiste meer van de Harz

Daarnaast wordt je doodgegooid met mooie meertjes die telkens aan de horizon verrijzen en je navigatieskills niet bevorderen, zeker niet omdat elk meer vergezeld wordt met een bijna even mooie en identieke houten schuur. In het meer springen is ook zeker aan te bevelen. Heerlijk prachtig blauwgroen helder water in meters om je heen, voor jou alleen. Na een dagje hard mountainbiken ben je zeker toe aan een goede lunch met een biertje (lees BIER, aan biertjes doen ze hier niet). In de Harz kun je heerlijk ontspannen buiten eten bij het Polstelberger Hubhaus, die midden in de natuur langs verscheidene mountainbikeroutes ligt.

meren harzgebergte duitsland-13 harz eten restaurant duitsland -14

De Lynx

Buiten de bossige natuur zijn hier ook genoeg gave dieren te bewonderen die zich in het wild jammer genoeg niet zo vaak laten zien. Zo zit er in Bad Hazburg een opvang voor lynxen. Een mooi initiatief waardoor de lynxenpopulatie de afgelopen jaren verdriedubbeld is in de Duitse bossen. Spotten in het wild is nog een hele klus, vandaar dat het de moeite waard is een bezoek te brengen aan de opvang zelf. De naam lynx is zeker te begrijpen als je deze beesten voor langer dan vijf minuten bestudeerd. Lynxen zijn heerlijk eigenzinnig en doen dus precies waar ze zelf zin in hebben. Wil je dat ze nu komen, dan lopen ze weg, draai je je echter om dan staat hij weer recht achter je. Het zijn speelse, onvermoeide lopers. En wanneer je ze echt weet te vervelen wordt je beloond met een mooie gaap, zoals op de foto.

harz lynx dieren 37 harz lynx dieren duitsland

Ter land en ter lucht..

Ook in de lucht zijn mooie dieren te bewonderen. Bij het Wildlifepark Harzfalkenhof bevinden zich tientallen vogels (ter grootte van jonge lynxen!). Tijdens een demonstratie kun je oog in oog komen met deze luchtmeesters en zorgt de Valkenier ervoor dat ze rakelings je hoofd weten te passeren in vogelvlucht naar hun lunch (een dood kuikentje, hiervan zijn geen foto’s).

harz gebergte vogels duitsland-15 harzgebergte vogels-19 harzgebergte vogels spotten-17 harz duitsland vogels 16

Rammelsberg

De volgende ochtend stond de warmste dag in heel Duitsland gepland. Op deze dag wil je niets liever doen dan je zelf verstoppen in de koelcel van de Albert Heijn. Het bezoeken van werelds oudste actieve mijn is een zeer goed alternatief. Gelegen in het plaatsje Golslarm (wat ook zeker een bezoekje waard is) zie je al snel een groot complex verrijzen tegen de heuvelrand, waar je wel drie hele dagen voor nodig hebt om alles te kunnen zien. In twee tot drie uur kun je echter al veel unieke plekken van de Rammelsberg mijn bewonderen, waarbij je zowel boven als onder de grond wordt rondgeleid. Aan het enthousiasme van de gids zal het niet ontbreken. Hoe gekker de vragen, hoe uitgebreider zijn antwoorden.

harz_selection-22 harz_selection-23 harz_selection-24 harz_selection-25

Duik in de gedachte van Goethe

Na een blik in de kleedkamers en diverse binnenruimtes bega je je in een duister vochtig gangenstelsel. De plek waar Goethe zijn ingeving kreeg voor zijn welbekende boek de Faust. De witblauwe vlekken op de muren, het beperkte licht en het gedrup van water doen duister aan en vormen volgens de gids de plek waar de hoofdpersoon Faust een pact sloot met de duivel. Mijn gedachtes hierover werden onderbroken door het geluid van een trein. De miniscule treincoupes van het mijntreintje, waarvan je denkt dat deze met het nodige propwerk vier mensen kunnen herbergen, rijden nog doodleuk met tien mensen per wagon (zoals ook vroeger) deze oeroude mijn in. Alles is nog in oude staat en met je gele helm waan je je nog even in de vroegere tijden. Niet voor niets is deze mijn dan ook bekroond tot UNESCO wereld erfgoed, wat te zien is aan het goede onderhoud.

Hoog boven de bomen van het Harzgebergte

Onze ogen zijn weer gewend aan het felle zonlicht en het leek ons leuk om na de diepte wat meer de hoogte op te zoeken. Waar kan dit beter dan op de geconstrueerde Tree Top Trail in Bad Harzburg? Je waant je tussen de toppen van de bomen in het nationale Harzgebergte. Een fijne plek om gedurende een wandeling je goed te doen aan een nonstop view over deze bekende bossen.

harz gebergte hoogte bos -33 harzgebergte bossen bos harz gebergte

Enthousiast geworden over het Harzgebergte in Duitsland

In korte tijd valt er dus veel te zien en te beleven en is het Harzgebergte zeker het ontdekken waard! Een veelzijdige bestemming en echte aanrader voor een actieve trip! Meer informatie over het Harzgebergte kan je vinden op Harzinfo.de.