ruhrgebied bezienswaardigheden duitsland

5 bezienswaardigheden die eigenlijk best tof zijn in het rauwe Ruhrgebied

Denk je aan het Ruhrgebied dan denk je waarschijnlijk aan grijze gebouwen. Industrieën tot zover het oog rijkt. En ergens klopt dat ook wel, maar doordat fabrieken niet meer in gebruik zijn en op een andere manier ingezet worden, is het ineens best een tof en interessant gebied geworden. Als je van het rauwe randje van Berlijn houdt of van Urbex Fotografie, dan ga je het Ruhrgebied ook echt heel vet vinden! Naast fotogenieke gebouwen kom je op de meest onverwachte plekken bijzondere dingen tegen en de meeste toffe plekken liggen ook nog eens op fietsafstand van elkaar! Om je een idee te geven: In een voormalige fabriek vind je nu een zwembad, een van de reusachtige panden is omgetoverd tot een gigantische glazen olifant en op de top van de steenberg Beckstrasse in Bottrop vind je een indrukwekkende, fotogenieke stalen constructie. Je vindt hier dus genoeg gekke en bijzondere bezienswaardigheden en we vertellen je heel graag welke bezienswaardigheden je zeker niet moet missen als je met je fiets op pad gaat!

Deze 5 bezienswaardigheden maken het Ruhrgebied eigenlijk best wel tof

→ Hotel tip: Roadstop Motel in Dortmund of Hotel Friends in Essen
→ Handig: Ga met de trein naar het Ruhrgebied

ruhrgebied bezienswaardigheden duitsland

ruhrgebied bezienswaardigheden duitsland

1. In het Ruhrgebied vind je misschien wel het coolste zwembad van Duitsland

In de zomer vind je in het Ruhrgebied misschien wel het coolste buitenzwembad van Duitsland, het Werksschwimmbad. Het zwembad ligt in het UNESCO-Werelderfgoed Zeche Zollverein in Essen, tussen de bouwwerken van de voormalige cokesfabriek. Het zwembad is bedacht door twee kunstenaars uit Frankfurt en bestaat eigenlijk uit niets meer dan twee aan elkaar gelaste zeecontainers. In de zomer is dit een mega chill plekje om te zwemmen en te zonnen, want om te relaxen is ook genoeg plek. Er worden trouwens ook vaak films vertoond op deze plek en op bioscoopdagen is het Werksschwimmbad geopend tot het donker wordt. Oh en mocht je tijd genoeg hebben, dan is het ook bijzonder om de Zeche Zollverein zelf ook wat beter te bekijken. Er is namelijk een bijzonder museum te vinden in de voormalige kolenwasserij, het Ruhrmuseum, en daar vind je een permanente tentoonstelling met 6.000 exposities over de boeiende geschiedenis van het Ruhrgebied, een van de grootste industriële regio’s ter wereld.

→ Lees ook: Een weekendje weg naar Duisburg & Essen, dit wil je er doen
→ Hotel tip Essen: Hotel Friends

2. Fietsen langs verlaten & omgebouwde fabrieken

Als je houdt van het fotograferen van industriële architectuur of van Urbex Fotografie, het fotograferen van verlaten gebouwen of fabrieken, dan ben je in het rauwe Ruhrgebied op de perfecte plek. In dit gebied in Duitsland hebben gigantische industriële fabrieken en gebouwen namelijk een duidelijke voetafdruk achtergelaten. Er zijn zelfs zoveel indrukwekkende panden dat er een heuse fietsroute bedacht is die je meeneemt langs de meest bijzondere plekken. Deze route, de Route der Industriekultur, loopt langs 25 bouwwerken, die overigens niet allemaal verlaten zijn maar wel stuk voor stuk bijzonder om te zien. Zo is er bijvoorbeeld een museum gemaakt in een oude watertoren en bij het Duits mijnbouwmuseum kun je meer leren over het leven als mijnwerker. Wat de tofste gebouwen zijn in het Ruhrgebied, dat kun je hier goed zien. Ook kun je tijdens het fietsen ateliers, kunstobjecten en tentoonstellingen tegenkomen en er zijn op sommige plekjes eettentjes te vinden waardoor je ook prima een pauze kunt houden onderweg. De tofste gebouwen vinden wij:

  • Cokesfabriek Hansa
  • Zeche Ewald Herten (een oude kolenmijn)
  • Aquarius Wassermuseum Mülheim (een oude watertoren waarin een museum zit)
  • Landschaftspark Duisburg-Nord
  • Maximilianpark Hamm (dit oude gebouw lijkt tegenwoordig op een gigantische olifant)

Wat trouwens ook nog een tof stuk is om af te leggen per fiets, dat is de Bahntrassenradeln. Hier zijn oude spoorwegen getransformeerd tot moderne fietspaden! Waar vroeger oude stoomtreinen overheen reden, kun jij nu lekker fietsen en het fietspad lijd je langs een paar van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van het Ruhrgebied.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Petra Fricke (@peppy_1306) op

3. De glazen olifant in het Maximilianpark Hamm is een bezienswaardigheid die je niet wilt missen

We noemden deze bezienswaardigheid hierboven al even: Maximilianpark Hamm. Midden in het bos staat hier een heel bijzondere pand, dat van de buitenkant lijkt op een reusachtige glazen olifant. Zoals je hierboven op de foto’s kunt zien is het gebouw door de olifant een gigantisch kunstobject geworden. De olifant is al reden genoeg om hier even langs te gaan, maar daarnaast vind je om dit pand ook een vrijetijdspark. Je kan hier lekker in het park hangen, er zijn speeltuinen, een vlinderhuis en er zijn verschillende kunstobjecten te zien. In de herfst is het park en de glazen olifant trouwens op haar mooist, dan zijn de kleuren van de bomen niet alleen prachtig maar er wordt dan ook herfstverlichting geïnstalleerd zodat sommige delen van het park kleurrijk verlicht worden. Dit event wordt de “Herbstleuchten” genoemd, hier kun je er meer over lezen. Je vindt Maximilianpark Hamm trouwens ook op de Route der Industriekultur, de fietsroute waar we het al eerder over hadden, dus als je die aan het fietsen bent dan kom je ook vanzelf langs deze glazen olifant!

ruhrgebied bezienswaardigheden

4. Overnacht op bijzondere plekken

In het Ruhrgebied vind je verschillende plekken waar je bijzonder kunt overnachten. Denk aan een hotel met verschillende themakamers, een camping waar je in omgebouwde kanaalpijpen slaapt of aan drijvende huisjes waarin je kunt overnachten. Hieronder kun je onze drie favoriete accommodaties vinden:

Roadstop Motel: Dit hotel is niet zomaar een hotel, elke kamer heeft namelijk haar eigen thema. Wil je je even in Las Vegas wanen inclusief rond bubbelbad? Of liever in een NASA thema met een astronaut naast je bed? Bedenk het zo gek als je kan en grote kans dat er een kamer van is in het Roadstop Motel. Er zijn trouwens verschillende vestigingen van dit hotel, zo zitten ze in Dortmund, Münster, Wuppertal en Neandertal.

Floating 44: Op het idylissche Xantense noordmeer kun je overnachten op drijvende huisjes, je slaapt bij Floating 44 in woonboten. Je slaapt dus op het water, maar wel vastgemeerd. Als je ook lekker tot rust wilt komen tijdens je weekendje is dit een ideaal plekje. Boek hier Floating 44

Hotel Friends: Een tof hotel in Essen dat zich direct in het gebied bevindt van alle industrie en oude fabrieken. Het is super tof en hip ingericht en je loopt zo naar de leukste highlights.

Bottrop: In het Bernepark kun je overnachten in een voormalige kanaalpijp bij Bottrop. De robuuste kanaalpijpen zijn omgebouwd tot fijne suites en van mei tot en met oktober kun je hier super comfortabel slapen. Weer eens wat anders!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Tony Vanessa ERTURK (@vanessatonyerturk) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Ruhr Tourismus (@ruhrtourismus) op

5. Stalen-kunstconstructies

Je vindt in het Ruhrgebied bijzondere stalen-kunstconstructies. Denk aan het Tiger & Turtle object vlakbij het centrum van Duisburg, op sommige plekken lijk je hier net ondersteboven te lopen. Gelukkig is dit gezichtsbedrog, maar het levert wel hele toffe foto’s op. Hoogtevrees moet je overigens niet hebben als je hierop klimt, helemaal niet als het hard waait of regent! Ook de piramide Tetraëder is een bijzondere uitkijktoren, deze vind je in Bottrop. Deze toren bestaat uit een gigantische driehoek. Ook de slakkenbergen in het Ruhrgebied zijn de moeite waard, dit zijn tot wel 140 meter hoge, kunstmatig aangelegde ‘nieuwe bergen’.

→ Hotel tip Duisburg: Niteroom

Wil je naar deze bezienswaardigheden in het Ruhrgebied? Zo plan je je trip

Vervoer: Je kan natuurlijk met de auto vanuit Nederland naar het Ruhrgebied rijden, je vindt dit stuk Duitsland namelijk net over de grens. Het Ruhrgebied ligt over de Duits grens, in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Maar je kan ook met de trein reizen. Neem bijvoorbeeld de trein naar Essen dat in het hart van het Ruhrgebied ligt. Kaartjes kun je al vinden vanaf 31,- euro en je kunt vanuit Utrecht binnen 2 uur naar Essen treinen. Boek hier je treinticket naar Essen!

Hotels: Leuke hotels in het Ruhrgebied zijn bijvoorbeeld:

Fietsen tussen de bezienswaardigheden in het Ruhrgebied: De fiets is het ideale vervoersmiddel in het Ruhrgebied, tijdens een fietstocht zie je niet alleen groene vergezichten maar kom je ook eerder langs spannende en onverwachte plekjes. Dingen die je misschien vanaf de straat niet meteen had verwacht. Zeker een fietsje huren dus als je hier bent! Een paar leuke fietsroutes zijn bijvoorbeeld:

  • Route der Industriekultur: Als je deze hele fietsroute aflegt, dan fiets je langs 25 bijzondere monumenten en ontdek je al fietsende meer over de unieke geschiedenis van het Ruhrgebied. De route loopt via bospaden, verkeersarme straten en voormalige spoorwegen die nu fietspaden zijn.
  • Ruhrtal Fietspad: Het Ruhrdalfietspad is zo’n 240 kilometer lang en neemt je mee van Winterberg naar Ruhr tot aan Duisburg.
  • Römer-Lippe-route: Dit is een van de nieuwere fietspaden in het Ruhrgebied en tijdens deze fietstocht ontdek je juist meer over het Romeinse verleden van deze regio.

Wil je meer weten over fietsen in het Ruhrgebied? Dan kun je het beste even kijken op de site van www.ruhr-tourismus.de. Daar vind je meer informatie over het huren van fietsen en tips voor leuke dagtochten.

Handig: De RUHR.TOPCARD kan handig zijn als je een weekendje naar het Ruhrgebied gaat. Met deze kaart kun je gratis naar 94 plekken in het gebied en bij 50 andere attracties krijg je 50% korting op je entree. Plekken die met deze kaart bijvoorbeeld gratis zijn, dat zijn de dierentuin, je kan een tripje maken met een van de schepen of over de historische treinrails en verschillende musea. De kaart kost 54 euro per persoon, is 1 kalenderjaar geldig en op de website kun je goed zien waar je dan allemaal gratis naartoe kunt.

Beste reistijd: In de zomer is het natuurlijk een stuk lekkerder weer in het Ruhrgebied en dan is de kans ook groot dat het zwembad bij het UNESCO-Werelderfgoed Zeche Zollverein in Essen open is. De herfst is daarentegen ook een aanrader, want dan vind de Herbstleuchten plaats en zijn sommige stukken in het Maximilianpark Hamm mooi verlicht.