trein kerstmarkt keulen winter kerstmarkt

7 tips voor wie in de winter (met de trein) naar Keulen en de kerstmarkt gaat!

De winter is een ideale tijd om een stedentrip naar Keulen te maken. De hele stad is mooi versierd met fonkelende lichtjes, op heel veel plekken kom je kerstmarkten tegen en door de grote hoeveelheid winkels kun je er vast en zeker cadeautjes scoren of gewoon lekker voor jezelf shoppen. Als je met de trein naar Keulen gaat ben je er bovendien binnen een mum van tijd, vanuit Utrecht ben je er namelijk in iets meer dan 2 uur. Benieuwd wat je niet mag missen in Keulen? We hebben hieronder de leukste tips voor een winterse stedentrip naar Keulen op een rij gezet:

Kerst & winter in Keulen

→ Handig: Ga met de trein naar Keulen
→ Hotel tip: Hotel 18arts

winter keulen tips_

1. De hipste wijk van Keulen: Belgisch Viertel

Een van de leukste wijken in Keulen is de wijk Belgisch Viertel. Je vindt er heel veel toffe concept stores en bekendere Duitse winkels zoals het hippe Kauf dich Glucklich (Ehrenstrasse 48). Leuke restaurantjes zijn er in Belgisch Viertel ook genoeg, wij vonden de tofste via de app van Time to Momo. In hun app en in hun Keulen reisgids staan wandelingen door verschillende wijken beschreven. Zo is er een route voor het Belgisch Viertel, Ehrenstrasse en Ehrenfeld, de tweede route neemt je mee door Altstadt en de derde route loopt door Sudstadt. De wandeling door het Belgisch Viertel vonden wij heel tof en leuke spots op deze route qua restaurantjes zijn:

 • Bad Ape (lekker als je wat on the go mee wilt nemen)
 • Noa (hier kun je fantastisch dineren)
 • Cafe Sehnsucht (voor als je lekker wilt lunchen, hier hebben ze een soort all-day breakfast menu). Als je in Keulen bent, moet je dus zeker niet in Altstadt blijven hangen maar ook Belgisch Viertel induiken!

2. De ultieme winter-tip voor Keulen: Glühwein drinken op de kerstmarkt

Een must als je in de winter in Keulen bent: Glühwein drinken! En dan natuurlijk het liefst op de kerstmarkt onder de Dom, al zijn er daarnaast ook genoeg andere kerstmarktjes te vinden waar je een dampende beker kunt scoren. Wat trouwens grappig is aan het drinken van een kop gluhwein op een kerstmarkt, is dat je vaak een beker krijgt die je mee mag nemen. De meeste Keulenaren lijken de bekers te sparen, maar aangezien de meeste exemplaren een nogal kitscherig gehalte hebben, is het heel begrijpelijk dat je hem niet per se mee naar huis hoeft te nemen. In dat geval kun je hem terug brengen naar de bar en krijg je een soort borg of statiegeld terug. Oh en ben je niet zo’n fan van Gluhwein? Ze verkopen op veel plekken ook warme chocolademelk en die bestel je mit sahne natuurlijk!

trein kerstmarkt keulen winter kerstmarkttrein kerstmarkt keulen winter kerstmarkt-2

3. Naar de magisch mooie Engeltjesmarkt op de Neumarkt

Een van de leukste en mooiste kerstmarkten vonden wij de Engeltjesmarkt op de Neumarkt, ook wel de Markt der Engel genoemd. Bijna alle kraampjes zijn hier schattige houten huisjes die zijn versierd met een witte of gouden engel. De markt is niet heel groot, maar juist gezellig en knus. Ook ligt hij lekker centraal, want je loopt zo naar verschillende winkelstraten. Waarom we deze markt de mooiste vonden? Alle huisjes staan onder de bomen en daarin hangen gigantische witte lampionnen in de vorm van sterren, hierdoor krijg je meteen een sprookjesachtig gevoel als je er rond loopt.

Andere leuke kerstmarkten in Keulen zijn:

 • Ehrenfelder Weihnachtsmarkt
 • Der Super Weihnachtsmarkt
 • Helios+Selene Winterwunderfestival
 • Stadtgarten Kerstmarkt
 • Rudolfplatz bij Hahnentorburg

4. Loop via de Hohenzollern Bridge naar een van de mooiste viewpoints van Keulen

Een van de bezienswaardigheden van Keulen is de Hohenzollern Bridge. Als je met de trein naar Keulen gaat, dan rijd je er zeer waarschijnlijk net als ons ook overheen als je Keulen binnen rijdt. Want vrijwel direct aan de Hohenzollern Bridge ligt Köln Hauptbahnhof, oftewel het centraal station van Keulen. Deze brug is niet alleen zo tof vanwege het imposante bouwwerk, maar juist door wat er aan al die ijzeren rails hangt. Langs het wandelpad zijn namelijk overal lovelocks opgehangen door voorbijhangers, je weet wel van die liefdes-slotjes waarmee mensen hun liefde bezegelen. Hierdoor is de hele railing een soort regenboog van kleuren wat wel lekker vrolijk was op de winterse dag dat wij in Keulen waren. Je ziet tussen al die slotjes de meest bijzondere sloten hangen. Van een kameel-slot tot gigantische harten of sloten die net uit een kasteel lijken te komen zo ouderwets zien ze eruit. Een kettingslot hebben we ook gespot en als het ergens vol was, werden slotjes ook weer aan andere sloten gehangen waardoor het een gigantische ketting is geworden. Hoe verder je trouwens naar de overkant loopt, dus van het station af, hoe meer plek er is. Als je dus nog iets wilt ophangen, wandel dan daar naartoe. Vanaf de overkant heb je trouwens ook een super mooi uitzicht op de brug en de Dom van Keulen. Ook kun je aan de overkant naar de top van de KölnTriangle gaan, vanaf daar heb je vanaf grotere hoogte een heel mooi uitzicht over de stad en de Rijn. Een ticket kost rond de 3 euro.

trein keulen winter Hohenzollern lovelock

winter in keulen Hohenzollern

5. Wandel door het meest iconische bouwwerk van Keulen: de Dom

Natuurlijk is het tof om de Dom, het meest iconische bouwwerk van Keulen, te bewonderen vanaf de brug of vanaf de overkant van de Rijn. Maar als de Dom open is, is het ook de moeite waard om een rondje te wandelen door dit imposante bouwwerk. Er zijn super mooie glas in lood ramen en doordat de Dom zo hoog is, het hoogste punt is volgens Wikipedia bijna 145 meter, is het een super indrukwekkende kathedraal om even binnen te zijn. Oh en we zeiden het net al even, maar wil je een mooi uitzicht op de Dom vanaf grote hoogte? Ga dan naar de top van het KölnTriangle! Op het dak vind je daar een heel tof uitzichtpunt.

6. Drink een goed glas bier in een Brauhaus

Als er iets typisch Keuls is, dan is dat het Keulse bier Kölsch. De beste plek om een glas of twee te drinken? In een Brauhaus natuurlijk! Je zal er wel heel wat mannen tegenkomen, maar het is wel grappig om even een Brauhaus in te duiken voor een drankje. Een paar Brauhaus tips:

 • Brauerei Päffgen, Friesenstr. 64–66 (dit zat ook om de hoek van ons hotel, Hotel 18arts)
 • Johann Schäfer – Elsaßstraße 6
 • Haus Töller – Weyerstr. 96
 • Hellers Brauhaus – Roonstr. 33
 • Braustelle – Christianstr. 2
 • Kleine Glocke – Glockengasse 58

Winter keulen hotel 18arts

7. Dit is misschien wel het tofste hotel in Keulen: Hotel 18arts

Tijdens ons winter-weekendje Keulen hebben we geslapen bij een van de tofste hotels van de stad, namelijk Hotel 18arts op de Friesenstraße 33. Dit hotel lag iets meer dan een kilometer van het centraal station van Keulen af, dus vanuit de trein was dat ongeveer een kwartiertje lopen. Hotel 18arts is een onwijs hip hotel met verschillende soorten kamers die door diverse kunstenaars zijn ingericht. De ene kamer is nog toffer dan de ander en het is altijd een verrassing waar je zelf slaapt. Onze favoriete hotelkamer is helaas niet degene waar we zelf hebben geslapen maar waar we wel even binnen mochten kijken. Die heeft een heel tof zee-thema waarbij je bed in een opgeslagen schelp is gebouwd. Een van de andere hotelkamers is dan weer in een soort Adam en Eva thema ingericht, waarbij je het gevoel hebt in een mysterieus bos te slapen en onze kamer had als thema Steve McQueen. Naast dat het hotel gunstig ligt ten opzichte van het centraal station, ligt het ook in een toffe wijk (in Altstadt-Nord) en op maar 600 meter van de Stadtgarten van Keulen en de Neumarkt af. Als je naar Keulen gaat, is het wat ons betreft zeker de moeite waard om hier een kamer te boeken! Bekijk hier de prijzen en of er kamers beschikbaar zijn in Hotel 18arts

In de winter met de trein naar Keulen

Als je vanuit Utrecht met de trein naar Keulen gaat doe je daar iets meer dan 2 uur over, met de ICE van de Deutsche Bahn doe je er 2 uur en 1 kwartier over om precies te zijn. Voor ons kaartje betaalden wij 39,90 euro vanaf Utrecht, maar met een beetje geluk kan dat nog net iets goedkoper want enkele treinreizen worden al vanaf 30,- euro aangeboden. Je zit dan tweede klas en als je verzekerd wilt zijn van een stoel, moet je niet een stoelreservering vergeten toe te voegen bij je bestelling. Wij vonden reizen met de trein naar Keulen ideaal, je kan gewoon lekker gaan zitten, een goed boek erbij pakken of een luisterboek starten, een reisspel doen of gewoon kletsen over wat je gaat doen als je eenmaal in Keulen bent. Je hoeft je zo ook niet druk te maken over files, iets dat in de winterse weekenden nog wel eens voorkomt vanwege de kerstmarkten in Keulen… En wat voor ons ook fijn was, was dat ons hotel (wij sliepen in Hotel 18arts op de maar op Friesenstraße 33) een klein kwartiertje lopen van het centraal station lag. Hierdoor ben je van deur tot deur echt super kort onderweg. Check hier treintickets naar Keulen

Wanneer zijn de kerstmarkten in Keulen?

De leukste tijd om in de winter naar Keulen te gaan, is wanneer de kerstmarkt in Keulen is. De meeste kerstmarkten beginnen al aan het eind van november en duren vaak tot en met kerst.

→ Lees ook: Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden in Keulen

Deze trip hebben we kunnen maken dankzij Germany Tourism!