Monschau bezienswaardigheden

Alles over Monschau: een prachtige bestemming vol cultuur en natuur

Schattige vakwerkhuizen, doorkijkjes over het water en meer dan genoeg terrasjes om na een mooie wandeling door de Eifel, waarin Monschau ligt, even lekker bij te komen. Zeker een stadje dat je eens moet bezoeken, al helemaal omdat het niet al te ver rijden is. Vanaf Utrecht rijd je er al in zo’n drie uur naartoe. Ook zin om er even op uit te gaan? We tippen vijf Monschau bezienswaardigheden, diverse hotels en toffe wandeltochten in de regio. Auf Wiedersehen!

Ontdek alles over Monschau

→ Leuke tip: 8-daagse fietsrondreis Over de Vennbahn-route
→ Overnachten in Monschau: Villa Burgau of Hier & Jetzt

Monschau bezienswaardigheden

Monschau: dorpje vol vakwerkhuisjes en middenin de natuur

Monschau is een eeuwenoud stadje dat rond 1195 ontstond. Ze heeft haar naam te danken aan de burcht die op een berg boven de rivier de Ruhr (Roer) staat. Later krijgt het de naam Monjove en in 1800 wordt dat Montjoje. Na de Eerste Wereldoorlog kwam de Duitse naam Monschau weer terug. Het stadje staat veelal bekend om haar prachtige vakwerkhuisjes en de mooie ligging midden tussen de Ardennen en de Eifel. Daarnaast is Monschau erg bekend van de wolindustrie. De rivier de Ruhr zorgde voor kalkarm en schoon water en dat was essentieel voor het vollen, wassen en verven van wol. Uit het nabijgelegen natuurgebied de Hoge Venen haalde men turf om ketels te stoken en de schaapskuddes uit datzelfde gebied zorgden voor de wol. Wanneer de arbeiders de wol hadden geverfd, gingen ze naar de boeren die het garen sponnen en weefden. Vandaag de dag is het Rote Haus van Johan Heinrich Scheibler nog een bewijs van de lakenindustrie. De rijke lakenmakers lieten zulke mooie panden bouwen, waar ook de wol wasserij en de ververij in zat. In de tweede helft van de achttiende eeuw was Monschau op haar hoogtepunt in de wolindustrie.

De bebouwing in Monschau is zo typerend omdat iedereen in die tijd dicht bij de Ruhr wilde wonen, omdat ze schoon water nodig hadden voor hun wol. Daarom waren de kelders van de huizen aan de Ruhr en staan de huizen nog altijd zo dicht op elkaar aan het water. Diverse oorlogen maakten een einde aan de economische bloei van Monschau. Gelukkig zijn er vandaag de dag nog genoeg plekken te bezoeken die aan die tijd doen herinneren.

5 x Monschau bezienswaardigheden

Monschau Monschau Ruhr, Monschau bezienswaardigheden Huisjes Monschau

1. Het Rote Haus bewonderen in Monschau

In het centrum van Monschau vind je het Rote Haus van Scheibler. Het is prachtig ingericht in Rococo-stijl en laat zien hoe rijk de lakenfabrikant moest zijn geweest in die tijd. Kijk je ogen uit bij de weelderige inrichting van het huis en neem een kijkje in de oude factorijkamers waar de stoffen toentertijd werden gemaakt. Zeker de moeite waard tijdens je bezoek aan Monschau.

2. Koffiebranderij Wilhelm Maassen bezoeken in Monschau

Ook leuk om te bezoeken tijdens je dagtripje in Monschau: de koffiebranderij Wilhelm Maassen. Het bedrijf bestaat al sinds 1862 en heeft verschillende soorten koffie om te proeven. Ga langs bij de branderij en ruik, proef en neem een koffie mee naar huis. Je kunt ook een rondleiding boeken bij de branderij, waarbij je ook een koffieproeverij krijgt. Op maandag zijn ze gesloten, vanaf 1 maart zijn ze verder dagelijks geopend. Tot eind februari alleen in het weekend.

3. Glasblazerij in Monschau bezoeken

Ambachten staan centraal in Monschau, dat is duidelijk. Zo vind je er een glasblazerij waar je nog altijd mooie ambachtelijke werken kunt kopen én kunt zien hoe ze gemaakt worden. Daarnaast is er een grote expositieruimte en zijn er verschillende standjes bij de glasblazerij waar je de werken kunt bewonderen en kopen. Er zijn iedere dag demonstraties op vaste tijden, waar je tegen een kleine bijdrage aan kunt deelnemen.

Markt Monschau, Monschau bezienswaardigheden

4. Gastronomie van Monschau

In dit schattige stadjes zijn meer dan genoeg restaurants, cafeetjes en leuke terrasjes om even lekker bij te komen van het rondwandelen. Zo vind je op de Markt diverse restaurants, maar ook aan het begin van het stadje is een fijn café te vinden: Café Thelen. Hier proef je verschillende soorten huisgemaakt gebak, maar ook lokale specialiteiten en seizoensproducten. Ga ook eens naar het Restaurant Rur-Café’, Hotel Restaurant ‘Alt Montjoie’ of Cafe Zimmermanns.

5. Bewonder de Burcht van Monschau

Boven op de berg bij Monschau ligt de Burcht. Je ziet ‘m al van verre liggen, want hij is nog goed intact en indrukwekkend om te zien. In het verleden heeft de burcht diverse eigenaars en overheersers gekend en vandaag de dag is hij hersteld en vernieuwd. In een deel van de burcht zit een jeugdherberg en in de zomer is er het Monschau Festival op de binnenhof van de locatie. Je kunt de burcht niet van binnen bekijken, maar de binnenhof en het uitzicht over de stad vanaf deze plek zijn sowieso de moeite waard.

Uitzicht over Monschau

Wandelen in en om Monschau

Monschau is niet alleen een prachtig plaatsje om doorheen te struinen, maar het ligt ook in een mooie omgeving, tussen de Ardennen en de Eifel. Niet ver van dit stadje ligt het natuurpark Hoge Venen, dat erg bijzonder is voor een wandeltocht. In Monschau begint onder meer de ‘Onderweg in Monschau – Nationaal Park weg’, een wandeling van negen of veertien kilometer (halverwege kun je ‘m inkorten), die vanuit de oude binnenstad naar het Nationaal Park Eifel voert. Je komt langs het hagendorp Höfen, wandelt door het Perlenbachtal en ziet verschillende prachtige uitzichten over de omgeving en diverse wateren. Je volgt de wegbewijzering met een schaapje erop, omdat je ook langs diverse plekken komt die typerend zijn voor het wolverleden van Monschau.

Daarnaast zijn er nog verschillende andere routes door en in de omgeving van Monschau, zoals de stadswandeling door het oude Monschau en een wandelroute door het Ruhrdal. Op de website van de VVV en bij de VVV in Monschau vind je deze routes aangegeven.

Niet ver van Monschau ligt Natuurcentrum Haus Ternell in Eupen en vanuit dit bezoekerscentrum wandel je heel gemakkelijk het Hertogenwald in. Dit gebied is onderdeel van de Hoge Venen, een natuurpark dat tussen Eupen, Monschau, Malmedy en Spa ligt. Een afwisselend gebied om in te wandelen, vol open veengebieden, bruggetjes om over te wandelen en prachtige uitzichten over de dalen om te bewonderen.

Wandeling Monschau Haus Ternell wandelen Eifel, Monschau bezienswaardigheden

Overnachten in Monschau

Een lang weekend in Monschau verblijven? Zeker als je het bezoek aan het stadje combineert met mooie wandelingen in de omgeving, is dat erg aan te raden. Ook een uitstapje naar het dichtbijgelegen Aken is een leuke dagtrip. Wil je een fijn hotel boeken? Reserveer dan een kamer bij Hier & Jetzt. Alle kamers hebben een eigen themakleur en zijn geheel in die kleur ingericht. Er is een terras bij het hotel en je hebt je eigen badkamer en zithoek. Er is iedere ochtend een fijn ontbijtje voor de gasten.

Ook Villa Burgau is een geschikt hotel om te overnachten. Hier vind je een tuin en een terras met uitzicht op het water erbij en iedere kamer heeft een eigen badkamer en zithoek. Voor de gasten is er elke ochtend een vers ontbijtje dat je kunt bijboeken. Bij Haus Stehlings boek je evengoed een fijne overnachting. Het ligt in de binnenstad en alle kamers hebben een eigen badkamer en mooi uitzicht op de bergen of het water.

Meteen boeken:

Villa bargau haus stehlings, Monschau bezienswaardigheden

Deze Monschau bezienswaardigheden, de mooie wandelroutes, fijne cafés en prachtige natuur maken een bezoek aan het Duitse dorpje absoluut de moeite waard. Wanneer ga jij?


→ Bekijk hier alle artikelen over Portugal