Hangbruggen Duitsland, Geierlay

6 x hangbruggen in Duitsland: hier wil je ooit over heen lopen

Je hoeft helemaal niet naar Monteverde in Costa Rica om over hoge hangbruggen te wandelen. In Duitsland vind je namelijk verschillende uitdagende wandeltochten waarbij je een hangbrug oversteekt. Vanaf deze hangbruggen in Duitsland heb je indrukwekkend uitzichten over de omgeving en ze zijn zeker de moeite waard om te bezoeken tijdens een vakantie of lang weekend in Duitsland. Welke hangbruggen het allertofste zijn? We zetten er 6 voor je op een rijtje – en mocht je nog de grens over willen? We tippen er ook een in Oostenrijk!

Ontdek de mooiste hangbruggen in Duitsland

→ Tip: Boek via ANWB voordelige tripjes naar Duitsland
→  Handig: Reis naar Duitsland met de trein

Hangbruggen Duitsland, Geierlay Hangbruggen Duitsland, Geierlay

1. De Geierlay hangbrug

In de regio Hunsrück in het Rheinland-Pfaltz gebied ligt een van de meest indrukwekkende hangbruggen van heel Duitsland: de Geierlay hangbrug. Deze brug hangt boven het Mörsdorfer Bachtal op zo’n honderd meter hoogte. De lengte van deze brug is 360 meter. In 2015 werd deze hangbrug geopend en sindsdien zijn al ruim zevenhonderdduizend mensen dit hangende pad gepasseerd. Je wandelt hierbij van het dorp Mörsdorf naar Sosberg en tot aan 2017 was dit zelfs de langste voetgangersbrug van Duitsland. Toen kwam de Titan RT, die deze titel overnam.

Het ontwerp van deze brug is gemaakt naar het model van een Nepalese hangbrug. De funderingen van de bruggenhoofden zitten zeker 25 meter diep in de rotsen geworteld, dus het is een behoorlijk stevige brug. Deze kan zo’n 76,5 ton dragen en de brug zelf is 62 ton zwaar. De naam van brug is een samenstelling van twee woorden: ‘Geier’ en ‘lay’. ‘Geier’ betekent gier en ‘lay’ betekent lei. Deze naam verwijst naar het natuurgebied waarin de brug hangt. Hier komen veel roofvogelsoorten voor en is veel leisteen te vinden. De naam is gekozen op basis van een prijsvraag die is uitgezet in de regio.

Je kunt deze brug vanaf het bezoekerscentrum Mörsdorf bereiken via een asfalt pad van ruim een kilometer. Je mag ook een fiets meenemen, maar die moet je dan aan de hand over de brug vervoeren. Alleen als het onweert of stormt, is deze brug niet toegankelijk, maar de rest van het jaar is deze open. Je kunt ook een rondwandeling maken waarbij de Geierlay hangbrug onderdeel is van de route: de Geierlayschleife. Deze tocht is ongeveer zes kilometer lang en begint bij het bezoekerscentrum Mörsdorf. Het is onderdeel van de Saar-Hunsrück-Steig wandelroute. De brug is gratis te bewandelen.

→ Logeer tip in de buurt: Altes Zehnthaus Geierlay of Tiny House Geierlay
→ Je kunt de Geierlay hangbrug ook bezoeken tijdens een weekendje in Cochem

2. Titan-RT

De Titan-RT is een indrukwekkende hangbrug in het Harzgebergte die over het Rappbodetal en het Bode-Staubecken uitstrekt. Deze brug is 485,5 meter lang en is daarmee een van de langste hangbruggen van Duitsland. De Titan-RT werd in 2017 in gebruik genomen en was daarmee de langste brug van Duitsland. Inmiddels is dat de Skywalk Willingen, maar even goed is de Titan-RT mega indrukwekkend en zeker de moeite waard om overheen te wandelen. Je loopt over een rooster van 1,2 meter en de hangbrug wordt vastgehouden door vier hoofd-draagkabels in de leisteenrotsen van het dal. Aan beide kanten van de brug zit een reling van 1,3 meter hoog en aan beide zijdes zit ook een roestvrijstalen net.

Je wandelt op 75 meter hoogte op deze hangbrug. Er is ook verlichting, dus je kunt zelfs na zonsondergang de brug nog oversteken. Om deze brug te passeren, betaal je zes euro. Tickets koop je bij het bezoekerscentrum. Heb je zin in nog meer spanning en sensatie? Probeer dan de GigaSwing, recht onder de brug, waarbij je in een pendelsprong ruim 65 meter naar beneden valt. Na je vrije val pendel je nog even uit en daarna word je omhoog gehesen.

→ Logeer tip in de buurt: Harzquartier of Hotel Villa Bodeblick

3. Skywalk Willingen

Move over Geierlay en Titan-RT, de Skywalk Willingen in Sauerland moet de langste hangbrug ter wereld worden. Officieel is ‘ie nog niet open, maar dat gaat in 2023 wel gebeuren. Deze Skywalk is 669 meter lang en honderd meter hoog. De langste hangbrug die er nu ter wereld bestaat, is de 516 Arouca in Noord-Portugal, maar die wordt dus van z’n troon gestoten. In Willingen zijn sowieso veel activiteiten in de natuur te doen en daar komt deze spectaculaire wandeling over de Skywalk dus bij. Deze brug kost ongeveer vier miljoen om te laten bouwen en weegt zo’n 125 ton. De Skywalk is 1,30 breed en kan zevenhonderd mensen tegelijk houden. De brug loopt van Mühlenkopfschans over het dorpsgedeelte Stryck naar de Musenberg.

Het ontwerp is gebaseerd op een Tibetaanse hangbrug en het lijkt alsof je over de bomen loopt als je begint met je wandeling. Wat verder op de route heb je meer vrij zicht over de bergen en bossen. Net als veel andere hangbruggen, beweeg deze brug wel een beetje heen en weer. Je kunt zowel in de zomer als in de winter van de brug gebruik maken.

→ Logeer tip in de buurt: H+ Hotel Willingen of Best Western Plus Hotel Willingen

4. Hangbrug over Bärental

Over het Bärental hangt de hangbrug van 180 meter lang in het gebied Hohe Schrecke. Deze brug is 85 centimeter breed en hangt 25 meter boven het dal. De hangbrug bestaat uit staal en hout en is alleen wandelend te bereiken. Hij is 2019 geopend. Vanaf Braunsroda of Reinsdorf wandel je door bossen, ravijnen en diverse natuurgebieden en over deze hangbrug. De wandelroutes zijn allebei ongeveer drie kilometer lang. In Braunsroda is een parkeerplaats voor wandelaars, waar je je auto het beste neer kunt zetten. Vanaf deze parkeerplaats wandel je dan naar de brug toe. Bij de parkeerplaats begint ook de wandeling Enzian Wiesenweg, een tocht van ongeveer zeven kilometer waarbij je de hangbrug ook passeert.

De brug is het hele jaar door toegankelijk en je kunt er gratis overheen wandelen. Bij de parkeerplaats vragen ze wel een kleine vergoeding voor het onderhoud van de brug. Denk hierbij aan een paar euro.

→ Logeer tip in de buurt: Gästehaus Behabühl B&B of Finkenhof

5. Wildline hangbrug Bad Wildbad

In het noorden van het Zwarte Woud vind je de Wildline hangbrug. Deze ligt in Bad Wildbad en hangt zestig meter boven de grond. Deze brug is 380 meter lang en je wandelt over een prachtig uitzicht van het Zwarte Woud. De Wildline hangbrug is sinds 2018 open en loopt als het ware in een boog omhoog. Een dagkaart voor volwassenen is negen euro. Deze brug loopt door naar het sprookjespad bij Bad Wildbad en je kunt het boomtoppenpad wandelen vanaf deze brug.

→ Logeren in de buurt: Apartement am Waldrand of Apartement Relax 2

6. Klausbachtal: hangbrug op de grens met Oostenrijk

In het Klausbachtal ligt ook nog een mooie hangbrug. Deze grenst aan Oostenrijk en heeft daarom een mooi uitzicht over de Alpen. De brug is 55 meter lang en hangt op elf meter boven de grond. Hij verbindt de oevers van de Klausbach met elkaar en is een mooie toevoeging aan een van de vele wandelingen die in dit gebied zijn uitgezet. In het nationaal park Berchtesgaden kun je namelijk heel goed wandelen. De Klausbachtaler Hängebrücke ligt in Ramsau bei Berchtesgaden.

→ Logeertip in de buurt: HomeHotel Salzberg of Alpenhotel Bergzauber

Highline 179 Highline, hangbruggen Duitsland

Extra tip: Highline 179 in Oostenrijk

De Highline 179 ligt net over de grens in Oostenrijk, in Reutte. Deze brug is 406 meter lang en bijna 115 meter hoog. Je hebt een indrukwekkend uitzicht vanaf de Highline 179, over de vallei van Reutte en de imposante bergen in dit gebied. De brug is vernoemd naar het gebied waarin de Fernpass B179 ligt. De stalen constructie van Highline 179 maakt dat het een indrukwekkend geheel is.

→ Tip: In de buurt van Highline 179 vind je ook de machtig mooie Eibsee

Welke hangbruggen in Duitsland zou jij wel durven oversteken?


→ Bekijk hier alle artikelen over Duitsland