bad iburg duitsland

Weekendje over de grens: Bad Iburg, Bad Rothenfelde, Bad Laer & Bad Essen

Vlak over de grens kun je een verrassend leuke roadtrip in Duitsland beleven, je vindt daar namelijk het Osnabrücker Land. In deze regio in het zuidwesten van Nedersaksen liggen een aantal leuke kuurstadjes die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken om even lekker te relaxen, te wandelen of te fietsen. Deze stadjes en de hele regio zijn perfect voor een weekendje weg in Duitsland, vooral wanneer je niet ver wil reizen of geen zin hebt in een grote stad. Bezoek er een paar of doe lekker rustig aan en kies voor een van deze stadjes. Reis je mee naar Bad Iburg, Bad Rothenfelde, Bad Laer & Bad Essen?

Weekendje weg in Duitsland, net over de grens

Vind leuke vakantiehuisjes in Nedersaksen

→ Of kies juist voor een van deze mooie hotels

1. Bad Iburg

Onze eerste aanrader is Bad Iburg! Een belangrijke reden voor ons om hier naartoe te rijden is het boomkroonpad dat je hier vindt (het adres is Philipp-Sigismund-Allee, 49186 Bad Iburg). Hoog in de toppen van bomen, op ruim 20 meter hoogte, is een pad van bijna 600 meter lengte gebouwd dat vanaf een bijzondere uitzichttoren steeds dieper het bos in slingert. Je hebt van bovenaf een spectaculair uitzicht over het Teutoburgerwoud, maar de toren zelf is ook echt een fotootje waard. Mis ook Schloss Iburg niet als je in Bad Iburg bent, dit kasteel staat al meer dan duizend jaar hoog op een heuvel in het plaatsje. Kies voor een rondleiding door het kasteel en wandel door de prachtige tuin. Je hebt bovendien een mooi uitzicht op de glooiende heuvels van het Osnabrücker Land. Neem ook de tijd voor het historische centrum aan de voet van het kasteel. Daar vind je namelijk ook toffe restaurantjes als Kroneck-Salis (Het adres is Schloßstraße 17) waar je lekkere koffie en goede taartjes of wafels kunt eten in de knusse tuin. Oh en zegt de naar Kneipp je iets? Bad Iburg is al 150 jaar een origineel Kneipp-kuuroord, om dit volop te ervaren kun je naar het Kneipp-Erlebnispark. Verder wil je ook zeker even flaneren langs het meer, de Charlottensee, met een mooi uitzicht op het kasteel.

Lees hier meer over Bad Iburg

bad iburg duitsland bad iburg toren bad iburg toren bad iburg duitsland bad iburg kasteel in duitsland

2. Bad Rothenfelde

Bad Rothenfelde is zo bekend en interessant omdat je hier het eerste zoutinhalatiesysteem vindt, dit unieke gradeerwerk werd gebouwd in 1774 en het bijzondere bouwwerk domineert nog steeds het centrum van de stad. Een wandeling er langs is niet alleen fascinerend, het is ook nog eens goed voor je mentale en fysieke toestand om de zilte lucht in te ademenen die door het gradeerwerk verspreid wordt. Grappig genoeg lijkt het door de zoute lucht soms bijna alsof je vlak bij de zee aan het wandelen bent! Verlang je naar nog meer wellness momentjes? Dan ben je in Bad Rothenfelde ook zeker op de goede plek, want naast een wandeling langs het zoutinhalatiesysteem wil je hier ook naar carpesol SPA Therme. In dit grote wellnesscentrum vind je onder meer een prachtige sauna, groot thermaalbad, fijne massages én een onwijs goed restaurant. Wij hebben hier heerlijk gegeten en ook de massage was echt fantastisch. Andere leuke restaurantjes in de stad zijn Bistro & Mehr (Salinenstraße 2-6) or BISTRO Leib & Seele (Salinenstraße 3E). Bij Café COEUR`chen op Bahnhofstr.15 moet je zijn voor de beste taartjes! En dat is nog niet alles, je zit in dit gezellige kuurstadje aan de voet van het Teutoburgerwald!

Lees hier meer over Bad Rothenfelde

carpesol bad rothenfelde bad rothenfelde carpesolbad rothenfelde duitslandbad rothenfelde gradeerwerken duitslandbad rothenfelde gradeerwerken Bad Rothenfelde restuarants cafe

3. Bad Laer

Wat tof is aan Bad Laer is dat je hier op de Blomberg kunt ‘bosbaden’ (Waldbaden), een trend die is overgewaaid uit Japan. Alleen of samen met een gids (dat laatste is wel het leukst!), kun je hier een ontspanningswandeling doen. Je dompelt je dan helemaal onder in de natuur, doet mindfulness oefeningen en je komt gegarandeerd rustiger en relaxter het bos uit, dan dat je het in ging. In het gemoedelijke dorpje kun je verder een wandelingetje maken en als je logeert bij Hotel Höpke kun je daar ook nog eens genieten van de wellnessfaciliteiten. Dit hotel heeft ook een goed restaurant waar je ‘s avonds kunt eten. Andere mooie plekjes in Bad Laer zijn de Friedhofskapelle, het kuurpark met de Glockensee en de Griese Toarn kerk. Je kan in en rond dit leuke kuurstadje trouwens ook lekker wandelen of een leuke fietstocht maken!

Lees hier meer over Bad Laer

bad laer centrum bad laer wandeling Bad laer restaurants

4. Bad Essen

Misschien wel de favoriet uit dit lijstje: het kleine maar oh zo fijne Bad Essen. Je kan hier onwijs leuke fietstochten maken die je mee nemen naar imponerende, romantische en statige plekken als Schloß Ippenburg en Schloss Hünnefeld. Fietsen kun je onder meer huren bij het tourist information centre (adres: Lindenallee 25) en zij kunnen je ook meteen vertellen wat een leuke route is. Verder kan ook in Bad Essen je wellnesshart een sprongetje maken, je vindt hier een modernere versie van het zoutinhalatiesysteem dat je ook in Bad Rothenfelde vindt. In Bad Essen heet dit de SoleArena en ook hier heeft de zoute lucht die in het unieke ronde gradeerwerk wordt verneveld een geneeskrachtige werking, het is goed voor je lichaam maar je krijgt er ook nieuwe energie van en wordt meer ontspannen als je een tijdje in de zilte lucht doorbrengt. Wij deden er ook een bijzondere ademhalingsworkshop van www.wolkeundwind.de. Dit was echt een aanrader om te doen, je kan niet anders dan helemaal zen eindigen en sowieso is de SoleArena ook een bijzonder mooi bouwwerk waar je graag wat meer de tijd in doorbrengt. Verder was het leuk om een stukje door het centrum langs romantische vakwerkhuisjes te wandelen en wat te eten op het Kirchplatz, hier zit bijvoorbeeld Das Kleine Haus – Café, Restaurant of strijk neer bij Höger’s of ga voor een ijsje naar Eiscafe Italia. Bad Essen ligt verder in een mooie omgeving en is een leuke basis voor fiets- en wandeltochten in de natuur.

Lees hier meer over Bad Essen

Bad Essen centrum Bad Essen arena Bad Essen duitsland arena Bad Essen Bad Essen fietstocht

Wil je ook een weekendje weg naar Duitsland plannen?

Je kan vanuit Nederland zo naar dit stukje Duitsland rijden. Wij hebben vervolgens op verschillende plekken overnacht en zo een mooie roadtrip gemaakt. De hotels waar wij hebben geslapen zijn onder andere Hotel Drei Birken in Bad Rothenfelde en Hotel Höpke in Bad Laer. Ook is het nog tof om aan deze roadtrip een bezoekje vast te plakken naar Bad Bentheim!

Check onze video door het Osnabrücker Land

→ Bekijk hier al onze Duitsland artikelen

 

Deze blog is geschreven in samenwerking met het Duits Verkeersbureau. Thanks voor de gave reis!