Foodtrucks Berlijn streetfood friedrichshain

Foodheaven bij de foodtrucks van Friedrichshain | Berlijn

De vorige keer dat ik in Berlijn was, sliepen we in een gezellig appartementje in Prenzlauer Berg. Deze keer kozen we voor het hippe Michel Berger hotel aan de andere kant van de stad, middenin Friedrichshain. Het hotel ligt vlakbij station Berlin Ostbahnhof, waar je gemakkelijk komt met de Deutsche Bahn. En om de hoek? Daar vind je een gedeelte van de muur, de 1,3 kilometer lange East Side Gallery, een van de historische monumenten waar Berlijn zo bekend om is.

Rauw, urban en kleurrijk

Eenmaal aangekomen in Friedrichshain valt direct op dat deze wijk heel anders is dan vertrouwd Prenzlauer Berg. Geen nette opgeknapte panden, een overdosis aan yuppen met babies of classy restaurantjes, nee in Friedrichshain is alles rauw, urban en voorzien van kleurige streetart. Op straat kom je ook veel spelende muzikanten tegen, alternatieve punkers met honden en ’s avonds loop je van het ene evenement in het andere. Maar de reden dat wij in Friedrichshain zijn? Dat heeft niks met bovenstaande te maken. Onze missie is om het lekkerste streetfood te vinden bij de foodtrucks die je tegenwoordig volop in Berlijn vindt. Op de planning staat een rondje aan smaakexplosies bij Bite Club, koffietjes bij Markthallen Neun en een combinatie aan vintage en food bij Neue Heimat!

Bite Club

Op vrijdagavond verzamelen allerlei foodtrucks zich langs het water bij Bite Club. Van de gele Buns Bus die we later dit weekend nog vaker zullen tegenkomen tot een kleine blauwe truck die ijsjes verkoopt. Op het terrein worden allerlei soorten streetfood verkocht. Onze favoriet? Dat is zeker de Kässpatzen (een traditioneel kaasachtig gerecht uit zuid Duitsland dat doet denken aan pasta) van Heisser Hobel. Wanneer je deze grijs, witte caravan ziet moet je echt een bordje bestellen! Maar ook lekker is de rokerige 100% veggie (but still full taste) aubergine sandwich uit de zwarte bus waarop met grote letters staat ‘Finest Italian Streetfood’. Oh en als bijgerecht kunnen de zoete aardappelfrieten van Gorilla Barbecue eigenlijk ook niet ontbreken.

Wo und wer ist das?

Je vindt Bite Club op vrijdagavond vanaf 16:00 till late bij Arena Berlin en dat is bij de Eichenstraße aan het water de Spree. Zondag zijn we trouwens ook nog naar Arena Berlin gegaan, toen was daar een Green Market te vinden. Daar kwamen we achter door alle posters rondom Bite Club te checken. Als je in Berlijn bent of een weekendje op de planning hebt staan, zou ik dus ook goed om je heen kijken om nieuwe of aankomende events niet te missen.

Bite Club Berlijn

Neue Heimat

Neue Heimat is eigenlijk zowel ’s avonds als overdag op zondag leuk. ’s Avonds vind je hier allerlei plekken om uit te gaan en op zondag kun je hier relaxed wat eten halen bij een foodtruck of op zoek gaan naar een vintage vondst op de markt. Hier kwamen wij een aantal van dezelfde foodtrucks tegen als bij Bite Club, denk bijvoorbeeld aan Buns Mobile, maar toch is het leuk om ook hierheen te gaan omdat je ook over de gewone markt een stukje kunt lopen. Bovendien ligt Neue Heimat minder afgelegen dan Bite Club en misschien is dit deel van Friedrichshain ook wel meer voorzien van steetart dan dat Bite Club bij Arena Berlin dat is.

Wo und wer ist das?

Op zondag vind je bij Neue Heimat niet alleen foodtrucks, maar ook een markt waar vintage en local goods worden verkocht. Je vindt Neue Heimat bij Dirschauer straße en Revaler straße.

Markthallen Neun

Zaterdag besloten wij vanaf ons hotel als eerst naar Markthallen Neun te lopen. Eigenlijk liggen deze markthallen niet in de wijk Friedrichshain, maar enigszins op de grens van Kreuzberg. Bij Markthallen Neun vind je op donderdagavond van 17:00 tot 22:00 altijd Street Food Thursday. Helaas hebben wij deze avond met muziek en internationale sterrentijd net gemist, maar ik moet zeggen dat de zaterdagkraampjes ook een aanrader zijn! Je ziet bij Markthallen Neun op zaterdag echte Berliners hun boodschappen doen, maar je kan ook met een koffietje, kuchen of ander gerecht aanschuiven aan de lange tafels.

Wo und wer ist das?

Je vindt de wochenmarkt op dinsdag en vrijdag van 12:00 tot 20:00, maar wij waren er op zaterdag. Dan is de weekmarkt in Markthallen Neun geopend van 10:00 tot 18:00. Op donderdagavond kun je hier terecht voor ambachtelijke gerecht en muziek van 17:00 tot 22:00. Neem je liever de metro naar Markthallen Neun? Dan kun je het beste uitstappen bij Gorlitzer Bahnhof om vervolgens naar de EisenbahnstraBe 42-43 te slenteren.

Markthallen Neun

Weekendmarkt bij Boxhagener Platz

Op zaterdag kun je bij Boxhagener Platz terecht voor een markt vol biologische oogst. Van verse groentes, tot een espresso uit een foodtruck of net geoogste bloemen. Ook vind je hier op zaterdag kraampjes waar spullen voor thuis worden verkocht, maar als je echte vintage wilt dan kun je beter op zondag naar Boxhagener Platz gaan. In de buurt van deze markt vind je ook allerlei cafe’s waarvan de meeste zich bij de Simon-Dach-StraBe hebben verzameld. Dit is ’s avonds een populaire hotspot bij backpackers en studenten vanwege de lage prijzen. Wil je een keer uit eten hier in de buurt? Dan is Santa Maria een aanrader, hier vind je (spicy) mexican food. Aanrader zijn de margarita’s (tijdens happy hour 4,- euro voor 2 glazen vol met een zout randje) en de Quesadilla de Pollo. Vanuit Boxhagener Platz hebben wij uiteindelijk de metro genomen naar de Rosa-Luxemburg StraBe in Mitte waar je nog allerlei concept stores vindt.

Wo und wer ist das?

Vanaf het Michel Berger hotel loop je gemakkelijk naar Boxhagener Platz. Het ligt eigenlijk vlak achter Neue Heimat, vanaf daar kun je namelijk via de Simon-Dach-Straße gemakkelijk doorsteken naar Boxhagener Platz. Als je naar deze weekendmarkt wilt, zou ik er op tijd naar toe gaan. Toen wij er waren begonnen sommige kraampjes rond 15:00 namelijk al af te breken, maar misschien kwam dat ook wel door de druppels die steeds harder uit de lucht naar beneden begonnen te vallen!

Boxhagener Platz

Bite Club was voor avondeten zeker onze favoriet, verder is Neue Heimat erg gezellig later op de avond en voor lunch? Dan zeker naar Markthallen Neun gaan! Naar welke markt zou jij het liefst een keer gaan?

→ Bekijk hier al onze Berlijn artikelen