Uitgaan in Berlijn

Uitgaan in Berlijn: Hier wil je partyen!

Uitgaan in de Berlijn… de één vertelt je wilde verhalen over de Wilden Renate, de ander danst het liefst op de keiharde techno in de Kosmonaut en velen hebben het over de alom bekende én gevreesde rij bij de Berghain. Als je uit gaat in Berlijn kom je gegarandeerd terug met mooie verhalen. Afgelopen november waren wij in Berlijn en omdat we nog steeds terug verlangen naar die underground clubs en veel te coole hipsters, vandaag een artikel over de beste plekken om uit te gaan in Berlijn!

Uitgaan in Berlijn:

Pokerface klaar? Hipster outfit aan? Tijd om de clubs van Berlijn te ontdekken, hieronder vind je onze top vijf en wat andere handige info:

1. Wilden Renate

In de wijk Friedrichshain vind je een oud appartement dat volledig is omgebouwd tot een bizarre club, oftewel welkom in Wilden Renate! De ene kamer is nog aparter ingericht dan de ander, maar ook buiten vind je bij Wilden Renate allerlei plekken om te chillen. Je kan hier terecht voor goede techno en house feestjes, maar bereid je wel voor op het deurbeleid want dat kan soms streng zijn. De club is trouwens dichtbij een metrostation, dus je kan er gemakkelijk komen en indien nodig ook weer snel weg!

Locatie:  Bij de straat Markgrafendamm vind je in het zijstraatje Alt-Stralau op nummer 70 de club Wilden Renate

2. Berghain

Beeld je een grote industriehal in, weinig lichten, keiharde techno en allerlei soorten dansende mensen onder de invloed van in ieder geval iets. Berghain is al meer dan eens uitgeroepen tot beste club ter wereld en hier uit gaan zal zeker zorgen voor een memorabele avond. Er draaien meer dan eens bekende dj’s, dus misschien draagt dat ook wel bij aan de legendarische feesten. Maar goed, eerst zul je binnen moeten komen als je naar de Berghain wilt en eigenlijk is er geen peil op te trekken wie wel binnen komt en wie niet. Het deurbeleid is streng en regels zijn er eigenlijk niet. De ene keer is extravagantie goed, de andere keer is hipster zijn beter of juist een tikkeltje burgelijkheid kan de deur voor je doen openen. Onze tip, ga vooral niet in een al te grote groep als je naar Berghain wilt, voorkom dat je in de rij staat tussen 00:30 en 03:00 (lees, héél druk!), kies niet voor overdressed maar ook niet voor underdressed, drink een biertje in de rij en dan ja, gewoon wachten of je naar binnen mag of niet.

Locatie: Berghain vind je bij Am Wriezener Bahnhof 70, tussen Kreuzberg en Friedrichshain

3. Kosmonaut

Stukken kleiner dan Wilden Renate of Berghain, een minder lange historie en te vinden in the middle of nowhere. Toch is de jonge club Kosmonaut (de opening was in 2012), een echte aanrader als je in Berlijn uit wilt. Ze hebben er goede techno en house feestjes, waarbij het volume op oneindig gaat en de sfeer typisch industrieel Duits.

Locatie:  Neem de metro naar S Bhf. Ostkreuz of S Bhf. Frankfurter Allee en loop naar Wiesenweg 1-4

4. Watergate

Voor echte Techno ga je naar Watergate. Een club met een lichtgevend plafond en een club die ook doordeweeks geopend is. Ga er bijvoorbeeld een keer op woensdag heen als je niet op vrijdag of zaterdag kunt. Bekijk trouwens ook even het terras, want dit ligt aan het water!

Locatie: Je vindt Watergate bij Falckensteinstraße 49

5. Sage

Sage is een van de weinige (of misschien wel enige?) club mét zwembad in Berlijn. Je vindt hier bijna elke avond een feest en het is in vergelijking met bovenstaande clubs iets minder underground. Bovendien vind je hier niet alleen techno of house feesten, maar zijn er ook rock avonden of optredens.

Locatie:  Sage vind je bij Köpenicker Straße op nummer 76

Uitgaan in Berlijn | Voorbereiding

Tips voor het uitgaan in Berlijn

Als je uit gaat in Berlijn zijn er een aantal dingen waar je aan moet denken:

1)  Op sommige plekken staat de muziek echt heel hard, dus als je in Berlijn uitgaat is het aan te raden om van te voren al oordopjes mee te nemen. Soms is het aantal decibel namelijk zo hoog, dat het gewoon niet veilig is voor je oren om zonder oordoppen uit te gaan.

2) Sommige metro’s/trams rijden in Berlijn gewoon ‘s nachts (en er wordt ‘s avonds niet altijd gecontroleerd op kaartjes – subtiele hint…), dus als je uitgaat is de kans groot dat je met de metro of tram terug naar je appartement of hostel kunt. Zoek alleen wel even goed van te voren uit welke lijn je nodig hebt om weer thuis te komen en of die tram of metro ook echt rijden in de avond.

3) Op welke dagen kun je het beste uit? Net zoals hier in Nederland zijn donderdag, vrijdag en zaterdag sowieso goede avonden om uit te gaan. Maar sommige clubs zijn ook op andere dagen geopend.

4) Oké we willen je niet aansporen tot coma zuipen, maaar… in Berlijn is het heel normaal om van te voren een halve liter weg te tikken. Dus koop bij de plaatselijke super een Duits biertje en geniet tijdens je metro ritje van dat verkoelende spraakwater. Zo bespaar je weer wat tijdens het uitgaan (de entreeprijzen voor veel clubs zijn namelijk redelijk hoog) en is je ritje er naartoe ook wat leuker.

5) Houd verder rekening met het strenge deurbeleid dat in Berlijn gehanteerd wordt. Er zijn namelijke meerdere clubs erg streng qua wie ze binnen laten en wie niet. Soms is er geen pijl op te trekken, dus bereid je voor en maak alvast een plan B voor als je ergens niet binnenkomt. Met name de Berghain is berucht om haar deurbeleid, maargoed daardoor is het misschien weer des te leuker om er te zijn geweest.

Uitgaan in Berlijn zonder Techno

Uitgaan in Berlijn zonder techno

Nein! Kein techno bitte! Het kan zomaar zo zijn dat je het niet zo hebt op techno of house, dan zijn bovenstaande clubs waarschijnlijk niet helemaal jouw ding. Maar gelukkig is Berlijn een wereldse stad en is er ook voor de niet-techno-liefhebbers genoeg leuks te doen. Een aantal aanraders zijn onder andere:

Wijn drinken en proeven bij de Weinerei

Deze leuke wijnbar is ingericht als een vintage woonkamer met allerlei banken, veel tafeltjes en allerlei funky schilderijen aan de muren. Bij binnenkomst betaal je bij de Weinerei een aantal euro’s voor een wijnglas en dan kan het proeven beginnen. Op de bar vind je namelijk allerlei open getrokken wijnflessen, van rood tot wit en van droog tot zoet, die je zelf mag pakken en gebruiken om je wijnglas te vullen. Aan het eind van de avond betaal je uiteindelijk voor wat je gedronken hebt (dit houd je zelf bij) en voor wat je het waard vond. Een gezellige bar én tof concept dus.

Locatie:  Je vindt de Weinerei bij de Veteranenstraße 14 in de wijk Prenzlauerberg.

Filmpje kijkje, dansje doen of concertje pakken in de Kulturbrauerei

Vroeger een bierbrouwerij en nu een cultuurbrouwerij, in de Kulturbrauerei is namelijk voor ieder wel wat te vinden. Zo vind je in de Kulturbrauerei niet alleen plekken om te dansen, maar ook een bioscoop en concertzalen. Kijk dus van te voren even wat er allemaal te doen is en zeer waarschijnlijk zit er wel iets bij waar je uitgaanshart sneller van gaat kloppen. Ga je er op de gok naar toe? Dan kun je in plaats van naar de Kulturbrauerei altijd nog naar de Weinerei gaan, want beide vind je in de Prenzlauerberg.

Locatie:  Je vindt de Weinerei bij de Schönhauser Allee 36 in de wijk Prenzlauerberg.

Meer Berlijn uitgaan tips?

Zin om naar Berlijn te gaan? Zo regel je dat!

Zin om een weekendje naar Berlijn te boeken? Een paar handige tips:

Jouw tips om uit te gaan in Berlijn?

En zijn we iets vergeten in dit overzicht qua uitgaan in Berlijn? Of zou je ergens elk weekend wel willen feesten? We zijn benieuwd!

→ Bekijk hier al onze Berlijn artikelen