Stedentrip leipzig karl heine strasse
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Op stedentrip naar Leipzig, het nieuwe Berlijn?

Na een lang weekend feesten op Melt Festival, een van de meest toffe en alternatieve festivals in Duitsland, bezochten wij nog een andere alternatieve bestemming in de buurt: Leipzig! Twee dingen die je heel makkelijk kunt combineren, want met de trein (wij hadden een Interrail ticket om naar Melt te gaan vanuit Nederland) sta je vanaf het festival binnen een uur in het centrum van de stad. Leipzig wordt op dit moment het nieuwe Berlijn genoemd, dus we hadden verwacht om een hippe, creatieve en alternatieve stad te vinden met veel hippe barretjes, een underground sfeertje en genoeg gave streetart. Leipzig bleek echter toch niet zo voorspelbaar als we dachten… lees hier over onze ervaringen!

Op stedentrip naar Leipzig

→ Hotel tips voor Leipzig: Travel24 Hotel Leipzig City of Seaside Park Hotel Leipzig
→ Handig: Ga met de trein naar Leipzig

wat te doen in leipzig Leipzig stedentrip centrum stedentrip leipzig straatjes stedentrip leipzig centrum wat te doen in leipzig tips

Het historische centrum van Leipzig

Wanneer je in het centrum van de stad rondloopt, dan zul je Leipzig niet meteen herkennen als het nieuwe en hippe Berlijn. Leipzig is een middelgrote stad met zo’n 560.000 inwoners en het blijkt vooral een interessante geschiedenis te hebben. Leipzig is namelijk gebombardeerd tijdens de tweede wereldoorlog waardoor een groot deel van de historische gebouwen verdwenen is. Na de oorlog zijn hier nieuwe gebouwen voor in de plaats gekomen en die hadden veelal communistische invloeden omdat het onder het regime van de toenmalige DDR viel. Na de val van de Berlijnse muur (waar Leipzig trouwens een belangrijke rol in heeft gespeeld!) wilden de inwoners van Leipzig zo min mogelijk herinnerd worden aan deze periode en dus werden de communistische gebouwen weer aangepast. Dit heeft er voor gezorgd dat er een bijzonder mix van stijlen te zien is in de architectuur, waarvan de universiteit van Leipzig misschien wel het beste voorbeeld is. De toren die aan de universiteit vast zit kunt je trouwens opklimmen, waardoor je vanaf hier een goed overzicht hebt op de hele stad. Na een middagje rondstruinen zijn we eigenlijk al snel tot de conclusie gekomen dat je naast de paar mooie gebouwen, leuke oude straatjes en gezellige pleinen eigenlijk niet zo heel veel kan beleven in het centrum. En zoals je hoort hebben we ook niet het mega hippe van Leipzig ontdekt, dus naast dat de architectuur wel bijzonder is, vragen we ons vooral af waar iedereen het toch over heeft en gaan op verder onderzoek uit.

→ Toch liever naar de hoofdstad? Lees hier alles over wat te doen in Berlijn: de tofste bezienswaardigheden & tips

Universiteit van Leipzig

Leipzig uitzicht vanaf universiteit Stedentrip leizpig Universiteit

Waar vind je dan het hippe Leipzig?

Want waar moet je dan zijn voor het alternatieve en creatieve Leipzig? De volgende dag kregen we te horen dat we daar toch echt wel even iets verder voor moeten zoeken, omdat de plekken waar hét creatieve leven van Leipzig zich afspeelt een stuk buiten het centrum gelegen zijn. Voornamelijk rondom oude industriële panden die leeg zijn komen te staan. De twee namen die wij vooral hoorden vallen waren Die Spinnerei en Tapetenwerk. Hier zijn veel creatieve werkplekken, galerieën en cafés te vinden. Helaas was het op de dagen dat wij er waren (zondag en maandag, midden in de vakantie), niet echt een levendige bedoeling, maar we kunnen ons voorstellen dat dat op een ander moment wel het geval is. Eén van de dingen die je vindt tussen beide locaties is Kunstkraftwerk Leipzig – een centrum voor digitale kunst. Hier worden onder andere bekende kunstwerken rondom het oude gebouw geprojecteerd waardoor het lijkt alsof je er midden in staat. Wat ons uiteindelijk het meest deed denken aan Berlijn, was een wijkje in de buurt van deze creatieve plekken, namelijk het gebied rondom de Karl-Heine-Strasse. Hier vonden we veel leuke cafeetjes, winkeltjes en restaurantjes (die wél open waren) en dat rauwe randje dat we uit Berlijn kennen zagen we hier ook terug.

Plekken waar je dus zeker heen moet in Leipzig:

  • Die Spinnerei
  • Tapetenwerk
  • Kunstkraftwerk
  • Karl-Heine-Strasse

stedentrip leipzig tips Baumwollspinnerei leipzig rondom karl heine strasse rondom karl heine strasse

Stedentrip leipzig karl heine strasse

Ga je een stedentrip naar Leipzig plannen? Vermijd de zondag en maandag!

Als je een keer op stedentrip wilt naar Leipzig en de alternatieve kant van de stad wilt zien, dan raden we je zeker aan om niet op zondag en maandag te gaan (dan is bijna alles gesloten) en het buiten de zomerperiode te plannen. Inmiddels hebben we namelijk geleerd dat Leipzig zo populair is onder kunstenaars en studenten omdat de stad best goedkoop is in vergelijking met andere steden. En zij zijn er niet in de zomervakantie, en op zondag en maandag is alles sowieso dicht, waardoor de stad wat stil kan aanvoelen. Écht zoals Berlijn is het dus zeker (nog) niet, maar dat scheelt dan ook weer een hoop in prijs en drukte in de stad en dat is wat mij betreft wel weer echt een groot voordeel van Leipzig.

Zo kom je in Leipzig

Je kunt Leipzig goed met de trein te bereiken vanuit Nederland. Wij reisden met een Interrail ticket en konden daardoor ons bezoek aan Leipzig heel makkelijk combineren met Melt Festival en andere steden in de omgeving. Kaartjes voor Melt kun je trouwens goed kopen via Festival.Travel!

→ Hotel tips voor Leipzig: Travel24 Hotel Leipzig City of Seaside Park Hotel Leipzig
→ Handig: Ga met de trein naar Leipzig

→ Bekijk hier al onze Duitsland artikelen