Aalborg Noord jutland

Dit is waarom je ooit naar Aalborg in Noord-Jutland wilt in Denemarken

Ooit gedacht aan een tripje naar het noorden van Denemarken? Je vindt hier de onwijs toffe regio Noord-Jutland en daar wil je de hoofdstad Aalborg niet missen. Het barst er van de toffe culturele en kunstzinnige hotspots, maar Aalborg staat ook bekend om de fijne outdoor ervaringen die je er kunt beleven. Verwacht dus een ideale combo tussen een stadsleven, een mooie kust én gave ervaringen buiten. Benieuwd wat je precies wilt beleven in Aalborg? We hebben hieronder de tofste to do’s op een rij gezet voor dit stukje Denemarken!

Dit wil je doen in Aalborg in Noord-Jutland

Aalborg Musikkens hus

Destination Nord – VNJ

1. Kunsten Museum of Modern Art in Aalborg

Aalborg is een echte kunstzinnige stad, dit merk je niet alleen aan alle streetart die buiten te vinden is (er zijn 65 onwijs toffe kunstwerken te vinden op muren buiten!) maar ook aan musea zoals het Kunsten Museum of Modern Art. Het gebouw op zich is al een plaatje om te zien. Giga modern en imponerend. Maar binnen moet je ook zeker rondkijken. In het museum vind je namelijk fantastische wereldkunst en een grote collectie modern art. Benieuwd naar meer toffe musea? Dan zijn ook het Gråbrødrekloster Museum en Aalborg Historical Museum aanraders!

2. Ervaar het buitenleven

In Aalborg en ook verder in Noord-Jutland zijn diverse bijzondere plekken buiten te vinden! Ga bijvoorbeeld naar Lindholm Høje waar je nog restanten vindt van nederzettingen uit de Germanic Iron Age en Viking Age. Een mega bijzondere plek, waar je even terug in de tijd gaat en meer kan leren over de historie van het land terwijl je heerlijk buiten bent. Ben je juist in de zomer in Denemarken en toe aan wat ontspanning? Wie zin heeft om een dagje in het water door te brengen gaat naar Vestre Fjordpark, hier vind je namelijk een heel chill natuurlijk zwembad. Andere aanraders zijn het kleine eilandje Egholm, het dorpje Nibe of ga in de natuur een tochtje maken met een kano of kayak!

3. Renaissance House

Een van de meest iconische bouwwerken in Aalborg, dat is het Renaissance House. Het werd gebouwd in de renaissance in 1624. Het gebouw wordt ook wel het Jens Bang’s House genoemd en is een van de meest gefotografeerde plekjes van de stad. Tot op de dag van vandaag is het namelijk een prachtig stukje bouwwerk om te zien.

Aalborg Lindholm Strandpark

Destination Nord – VNJ

4. Aalborg Waterfront area

Zo historisch als het Renaissance House is, zo modern en vernieuwend is de Aalborg Waterfront area. Voorheen was dit een industriegebied, maar tegenwoordig vind je hier langs het water allerlei leuke restaurantjes en zomers zijn er plekken waar je perfect van het water kan genieten. Ook is dit een heerlijk stukje om een wandeling te maken! Dit gebied is trouwens ook de plek waar je het beroemde Utzon Center vindt, maar ook het oude Nordkraft center en het Musikkens Hus.

5. Utzon Center in Aalborg

In het Utzon Center komen architectuur, design en kunst samen. Wie cultuur wilt snuiven is bij het Utzon Center zeker aan het juiste adres. Ook dit pand ziet er weer fantastisch uit van buiten, maar binnen vind je ook onwijs toffe exposities die je zeker niet wilt overslaan als je in Aalborg bent.

6. Bewonder Aalborg vanaf grote hoogte

Niet bang voor een beetje hoogte? En benieuwd hoe Aalborg er vanaf boven uit ziet? Dan moet je naar de top van Aalborgtårnet. Dit is een van de bekendste plekken in de stad en bovenal de hoogste plek waar je kunt komen. Er is een 360 graden uitzicht over de stad, dus verwacht zeker dat je hier een paar minuten eindeloos aan het turen bent.

Aalborg Hvide Hus

Destination Nord – Nicolas Cho Meier

7. Skagens Museum

In het Skagens Museum kun je alles te weten komen en zien van de schilders uit Skagen, zoals Krøyer, Anna & Michael Ancher en Tuxen. Er zijn meer dan 1900 sculpturen, tekeningen en schilderijen te vinden, allen gemaakt door artiesten die Skagen ooit bezochten in de periode tussen 1870 en 1930.

8. Kildepark & de zingende bomen

Ook leuk om even naartoe te gaan: Het Kildeparken, een van de fijnste parken van Aalborg. En niet alleen wandelen of relaxen is hier fijn, je vindt hier ook een van de leukste bezienswaardigheden in Aalborg! Dit is namelijk de plek waar de zingende bomen te vinden zijn. Als internationale artiesten in Aalborg een concert geven, dan planten zij hier altijd een boom!

9. Huisjes kijken in artiestenwijk Fjordbyen

Vlakbij de Skudehavnen vind je Fjordbyen. Een wijk in Aalborg waar het barst van de kleurrijke huisjes. Er wonen in dit deel van de stad veel kunstenaars en doordat er veel zelfgebouwde huizen zijn, kijk je je ogen uit als je hier door de straatjes loopt.

Aalborg Hjelmerstald

Destination Nord – Julia Rapp Lerche

10. Het mooiste straatje van de stad: Hjelmerstald

Zo modern als het Kunsten Museum of Modern Art is, zo authentiek is het allermooiste straatje van de stad. Deze plek mag je ook zeker niet overslaan als je in Aalborg bent: Hjelmerstald. Dit giga fotogenieke straatje is zo fotogeniek door de kleurrijke traditionele huisjes die je er vindt. Een super knus stukje stad, waar je echt even langs moet zijn gelopen en waar je natuurlijk een foto moet schieten!

11. Ga bijzonder uit eten in Aalborg: Textur, Alimentum of Tabu

Wil je op een unieke plek uit eten als je in Aalborg bent? Dan wil je aanschuiven bij restaurant Textur. De gerechtjes zijn net kunstwerken en ze schenken er ook nog eens fantastische drankjes bij. Je vindt restaurant Textur bij Østre Havnegade 28 in Aalborg. Een andere aanrader is het restaurant Alimentum. Ook hier is het eten fantastisch en over de top goed. Je vindt Alimentum bij Løkkegade 23. Last but not least: Het restaurant Tabu. Hier ga je naartoe voor een Michelin ster waardige ervaring. Je vindt Tabu bij Vesterå 5.

Aalborg Noord jutland

Destination Nord – Nicolas Cho Meier

Zo kom je in Noord-Jutland en Aalborg

De afstand tussen Amsterdam en Aalborg is 900 km en tussen Amsterdam en Skagen zit ongeveer 1.000 km. Je kan de route dus eventueel rijden, maar gemakkelijker is misschien de directe vlucht van KLM nemen. Deze vluchten gaan het gehele jaar door en van Schiphol naar Aalborg Airport vliegen duurt ongeveer 85 minuten. Een andere optie naast de auto en het vliegtuig is de trein. Je kan de trein van Amsterdam naar Aalborg al nemen vanaf DKK 600. Oh en wil je het eiland Læsø bezoeken? Je kan in 90 minuten van Frederikshavn naar Læsø varen.

Logeren in Aalborg?

Wil je een nachtje of twee in Aalborg blijven? Het Pier 5 Hotel is een hippe en leuke aanrader als je een accommodatie zoekt! Het hotel is tof ingericht en ligt op 300 meter van het Aalborghus en de Vor Frue-kerk. Je boekt het hotel hier. Of logeer bij het Comwell Hvide Hus. Dit hotel is wat groter en ligt bij een van de grootste parken van de stad, het Kildeparken en je loopt in ongeveer 10 minuten naar het stadshart. Je boekt het hotel hier.

Meer lezen en ontdekken over Aalborg & Noord-Jutland?

Benieuwd naar meer tips voor Aalborg en Noord-Jutland? Op de website van www.enjoynordjylland.com zijn zowel meer tips voor Noord-Jutland als Aalborg te vinden.


→ Bekijk hier alle artikelen over Denemarken

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met CityZapper en www.enjoynordjylland.com.