strandbaren aarhus denemarken

10 redenen om niet op stedentrip naar Kopenhagen te gaan, maar naar Aarhus in Denemarken!

Het najaar is bij uitstek de periode om de koffers te pakken naar een toffe stad. Het is niet meer te warm, aangenaam genoeg om lekker rond te struinen en een mooie manier om die lange periode tussen de zomer- en kerstvakantie te overbruggen. We Are Travellers stapte onlangs in het vliegtuig naar de Deense studentenstad Aarhus (wist je dat je hier al binnen een klein uur naartoe vliegt en soms al vanaf 80 euro), en vertelt je vandaag waarom jij dat ook zou moeten doen. Want naast veel musea, zijn er genoeg mooie bouwwerken, bezienswaardigheden, toffe hotspots en heerlijke hotels zoals Hotel Radisson Red te vinden.

10 redenen om een keer naar Aarhus in Denemarken te gaan!

→ Hotel tip: Hotel Radisson Red of GUESTapart aarhus

1 – Studentenstad

We stipten het al kort even aan: Aarhus is een echte studentenstad. Met zo’n 300.000 inwoners en 50.000 studenten, ligt de gemiddelde leeftijd niet hoog. En veel jonge mensen op straat, betekent veel gezelligheid! Er zijn tal van plekken waar je betaalbaar kunt eten en drinken – wat je niet altijd verwacht in een Scandinavische stad.

2 – Toffe musea


Aarhus is een culturele stad met behoorlijk wat musea. De drie opvallendste? ARoS Art Museum, vikingmuseum Moesgaard en het openluchtmuseum Den Gamle By. Onze favoriet is ARoS; hier heb je niet alleen een tof regenboogpanorama van Olafur Eliasson op het dak, maar ook het indrukwekkende kunstwerk Boy van kunstenaar Ron Mueck. Aanrader!

mollestien-aarhus denemarken tipsaarhus-denemarken-tips-mollestien-2 aarhus-denemarken-mollestien

3 – Het leukste straatje van Denemarken

Een van de leukste straatjes van Aarhus, en misschien wel van heel Denemarken, is Møllestien. Met aan weerszijden de schattigste gekleurde huisjes is dit straatje zeer Instagrammable.

denemarken-aarhus-o

4 – Architectonische hoogstandjes in Aarhus Ø


Dat Aarhus een jonge stad is, blijkt niet alleen uit de gemiddelde leeftijd, Aarhus zelf is ook nog echt in opbouw. Een van de grootste voorbeelden hiervan is Aarhus Ø (Ø is eiland in het Deens), waar de mooiste architectonische hoogstandjes uit de grond worden gestampt. Ook leuk: in dit stukje van de stad vind je Strandbaren; een stadsstrand waar het goed vertoeven is op warmere dagen.

aarhus-denemarken-kahler-spisesalon

5 – De beste smørrebrød van het land


When in Rome, do as the Romans do. En dat betekent in Aarhus: smørrebrød eten. Smørrebrød (niet de verwarren met het Zweedse smörgåsbord), zijn (roggebrood)sandwiches met de lekkerste toppings. Die van Kähler Spisesalon werden onlangs uitgeroepen tot de lekkerste van Denemarken en inderdaad; dat kunnen we alleen maar beamen!

6 – Kaffe

Dacht je dat wij Nederlanders veel koffie dronken? Dan ken je de Scandinaviërs nog niet. Hier drinken ze niet in de categorie slootwater, nee, ze hebben het koffiezetten werkelijk tot kunst verheven. Bij La Cabra en Great Coffee drink je de lekkerste. Vergeet er vooral geen zoete snack bij te bestellen, zoals flødeboller (gezoet, opgeklopt eiwit op een wafeltje, ondergedompeld in chocolade) of kanelsnurrer (kaneelbroodjes). Yum!

aarhus-tips-shoppen-denemarken

7 – Scandinavische modehemel

Liefhebbers van Scandinavische modelabels kunnen hun hart ophalen in het centrum van de stad. Merken als &Other Stories, Samsøe & Samsøe, Envii, COS, Weekday en Monki zijn goed vertegenwoordigd.

8 – Aarhus Food Market

Recent geopend maar nu al een van de grootste hotspots van de stad: Aarhus Food Market. In de oude opslagplaats van het busstation komen de lekkerste geuren je tegemoet, van de Aziatische tot de Mexicaanse keuken. Kom hier niet met een volle maag, want je wilt alles proeven.

9 – Culturele hotspot Dokk1

Het recent geopende Dokk1 is een plek waar veel locals verzamelen. Naast de supersonische parkeergarage (je auto wordt met een lift geparkeerd) is er een bibliotheek en een citizens service in gevestigd. Op warme dagen nemen veel mensen plaats op de lange trappen en spelen kinderen in het speeltuintje. Oh, en fijn uitzicht over het water!

naar-aarhus-in-denemarken-tips-stedentrip

10 – Culturele hoofdstad

En tot slot een extra goede reden om Aarhus te bezoeken: de Deense stad was de Culturele Hoofdstad van 2017. Dat betekent naast de reguliere musea, nog meer evenementen en extra aandacht in deze stad rondom kunst en cultuur.

Zin gekregen om naar Aarhus te gaan?

Vanaf Schiphol vlieg je in een klein uur naar Billund (de stad van Legoland!). Vanaf daar is het nog ongeveer een uur rijden met de bus of taxi richting Aarhus. Zoek je een leuk hotel om te slapen? Kijk dan eens naar Aparthotel GUESTapart aarhus, Hotel Radisson Red Aarhus of Hotel Comwell Aarhus Dolce by Wyndham. Wil je meer weten over Aarhus? Neem dan een kijkje op Visit Denmark of op Visit Aarhus!

→ Bekijk hier al onze tips voor Denemarken