Wat te doen in Kopenhagen

Wat te doen in Kopenhagen: met de fiets de stad ontdekken

Altijd al eens naar het noorden op vakantie gewild? Dan kan ik je Kopenhagen in Denemarken zeker aanraden. De stad is prachtig, er is een mooie combinatie van cultuur en architectuur te vinden en je kan er perfect shoppen en ook nog eens lekker uit eten. Wat er allemaal nog meer te doen is in Kopenhagen, vertel ik je in dit artikel!

Vervoer naar en in Kopenhagen

Het leuke van Kopenhagen is dat het eigenlijk veel dichterbij is dan dat het in eerste instantie lijkt. Je kunt met het vliegtuig vanaf Nederland al in een klein 1,5 uur al op de luchthaven van Kopenhagen staan. Check hier vliegtickets naar Kopenhagen. Met de auto is het een ongeveer 800 kilometer. Zelf heb ik er voor gekozen om met de trein naar Kopenhagen te reizen, een nieuwe ervaring én de meest milieubewuste keuze voor deze trip. Check hier treintickets naar Kopenhagen.

Het openbaar vervoer in Denemarken is verder ook heel eenvoudig geregeld, daarom heb ik tijdens mijn stedentrip veel gebruik gemaakt van de trein, bus én ik huurde een fiets. In Denemarken kun je je bustickets kopen via de app: Rejsplanen. En mocht je net zoals ik ook een uitstapje willen maken naar Zweden, dan kun je op het centraal station van Kopenhagen treintickets kopen. Lees hier meer over een dagtocht van Kopenhagen (DK) naar Malmö (SE).

Zo plan je je trip naar Kopenhagen

Check hier vliegtickets naar Kopenhagen
Ga met de trein naar Kopenhagen
→ Leuk hotel: CityHub Hotel

15 x Wat te doen in Kopenhagen

Voor de stedentrip in Kopenhagen heb ik een ideale route voor je uitgestippeld.

1. Een dag in het oude centrum

Ik trok een dag uit voor de binnenstad, het oude centrum van Kopenhagen. Daar struinden en verdwaalde we door de winkelstraten, dronken we een koffie bij Espresso House (op bijna iedere hoek van de straat te vinden) en hadden we voldoende tijd om rustig winkels te bezoeken. Voor terugkomst bij ons CityHub Hotel (aanrader!) aten we nog een heerlijk gebakje bij Kaffestuen Vesterbro.

Wat te doen in Kopenhagen, Espresso House

2. Op de fiets: ‌Rådhuspladsen

Ook trokken we een hele dag uit voor bezichtigen van vele bezienswaardigheden die de stad te bieden heeft. Hiervoor huurden wij een fiets bij het hostel. We begonnen bij Kopenhagen Centraal Station en fietste vanaf daar naar ‌Rådhuspladsen . Dit is het grootste en meest levendige plein van Kopenhagen. Het grote gebouw wat je hier ziet staan is Københavns Rådhus; het stadhuis van de stad.

Direct naast het Københavns Rådhus bevindt zich het grote beeld van Hans Christian Andersen. Hans Christian Andersen was een Deens schrijver en dichter, het bekendst om zijn sprookjes. (De locals noemen hem bij zijn voorletters H.C. Andersen).

Kopenhagen, Rådhuspladsen Rådhuspladsen, Kopenhagen

4. BLOX

Vervolgens kun je verder fietsen naar BLOX. Het is zo dat dit gebouw niet door Deense architecten is gebouwd, maar door de Nederlander Rem Koolhaas. Dit is vrij uniek in Kopenhagen, aangezien vrijwel alle andere gebouwen in de stad door Denen zijn ontworpen. Zodra het gebouw af is, wordt in de BLOX het centrum van de Deense architectuur en design gevestigd. Meteen naast de BLOX ligt ‌de oude bibliotheek uit 1906. Deze is uitgebreid met een moderne uitbouw die ook wel bekend staat als de Zwarte Diamant. Hier leren we dat de nationale bibliotheek van Denemarken met rond de 6 miljoen boeken zelfs de grootste bibliotheek van heel Noord-Europa is.

Blox Kopenhagen Kopenhagen Blox

5. ‌‌Christiansborg

Vanaf BLOX kun je een eindje doorfietsen naar ‌‌Christiansborg. Dit paleis ligt in het centrum van de stad. Vroeger woonde de koninklijke familie hier, maar doordat het paleis volledig is afgebrand, verhuisden zij tijdelijk naar Amalienborg. Tegenwoordig is in dit gebouw daarom het Deense parlement, Hooggerechtshof en het bureau van de Eerste Minister gevestigd. De hele trias politica van Denemarken is dus in hetzelfde gebouw gevestigd. Voor het paleis ligt ook nog een grote bak waar de paarden vaak oefenen. Een leuke tip is om gratis met de lift naar boven toe te gaan voor een prachtig uitzicht over de stad! Met een beetje geluk kun je de Turning Torso in Malmö (Zweden) zien liggen.

Kopenhagen, Christiansborg Uitzicht ChristiansborgChristiansborg in Kopenhagen

6. Freetown Christiania

Ik fietste na een prachtig uitzicht vanuit de toren over de brug door naar ‌hippie dorp Freetown Christiania. Je vindt hier een totaal andere sfeer dan het centrumgedeelte. Het drugs-vrijstadje is zeker de moeite waard om even doorheen te lopen. Wel opletten, want het is strikt verboden om hier foto’s te maken, maar daardoor extra indrukwekkend om een keer te zien met eigen ogen. Het is er niet onveilig, maar er wordt wel veel gedeald met allerlei drugs. Sinds de jaren ’60 hebben hippies en wiet-liefhebbers zich hier gevestigd en hun aanwezigheid wordt gedoogd.

Freetown Christiania, Kopenhagen Freetown Christiania

7. Nyhavn

Na een bezoek gebracht te hebben aan de wijk Christianshavn, neem ik de Inderhavnsbroen (180 meter lange moderne brug) terug over het water en kom ik uit bij de Nyhavn. Een prachtige haven met aan de zijkant allerlei gekleurde gebouwen. Vroeger waren dit huizen, maar tegenwoordig zijn het vooral horecagebouwen. Een prachtig beeld, zeker wanneer de zon erop schijnt! Een leuk feitje is dat Hans Christian Andersen hier vroeger in meerdere huizen gewoond heeft.

Nyhavn, Kopenhagen Wat te doen in Kopenhagen, Nyhavn

8. Amalienborg

Door naar Amalienborg. Hier vindt elke dag om stipt 12 uur de wisseling van de wacht plaats. Elk gezin heeft zijn eigen huis en via ondergrondse gangen kunnen zij bij elkaar op bezoek zonder dat het volk het ziet. Overigens is het Deense Koningshuis vrij normaal en zul je de kroonprins ook gerust zijn kinderen naar school zien brengen op zijn bakfiets. Vanuit Amalienborg heb je ook een mooi zicht op de grote koperen koepel van de Frederiks Kirke (de marmeren kerk).

Kopenhagen Amelienborg

9. de Kleine Zeemeermin

We zetten de fietstocht nog een klein eindje door langs de beroemde Lille Havfrue, oftewel de kleine zeemeermin én ‌Kastellet; één van de best bewaarde forten van Scandinavië. De vesting werd gebruikt als verdediging tegen de Engelsen aan het begin van de 19de eeuw. Je kunt heerlijk rustig wandelen langs de rode huisjes, de molen en de kerk op de vijfpuntige vesting.

Kleine Zeemeermin Kopenhagen

10. Broens Gadekøkken

Van al dat fietsen hebben we inmiddels best wel trek gekregen en dat is gelukkig geen probleem in Kopenhagen. Er zijn twee bekende foodhallen: Broens Gadekøkken (voornamelijk buiten) en De Torvehallerne (buiten én binnen). Zelf kiezen wij er voor om een hapje te eten bij de Torvehallerne. Ik probeer hier een typisch Deense delicatessen: Smørrebrød. Dit is een soort roggebrood met heerlijke verse vis of een andere topping.

Torvehallerne, KopenhagenKopenhagen, Torvehallerne

11. Rundetårn

Na onze pauze kunnen we door naar de Rundetårn. De entree is omgerekend €3,50 per persoon en zeker de moeite waard. We klimmen deze bijzondere toren omhoog, net voor 18.00uur (sluitingstijd) en krijgen daardoor een prachtig uitzicht over de stad met ondergaande zon. Hierna sluiten wij onze actieve fietsdag af met een heerlijk biertje! Wat deze toren zo bijzonder maakt is dat je niet via trappen omhoog loopt, maar via een pad.

Wat te doen in Kopenhagen, RundetårnKopenhagen, Rundetårn Rundetårn, Kopenhagen

12. Tivoli Gardens

Wat ook zeker de moeite waard is Tivoli Gardens. Tivoli is opgericht in 1843 en dus al 178 jaar oud. Toen de tuin (nu het pretpark) werd aangelegd, lag deze buiten de stadsgrachten, maar tegenwoordig ligt deze pal naast het Centraal Station en op loopafstand van het stadhuis. Ik fietste er tijdens mijn citytrip een rondje omheen en het is echt heel bijzonder om te zien dat dit park zo midden in het centrum van Kopenhagen ligt. In de jaren 50 heeft Walt Disney dit park bezocht om inspiratie op te doen voor de bouw van het eerste Disneypark.

Het park Tivoli wordt in de avond verlicht met 115.000 spaarlampen. Het is mogelijk om alleen een entreekaartje te kopen of een entree kaartje met onbeperkte rittenkaart. Hiermee kun je dus onbeperkt in alle attracties. Ik kan je aanraden om dit te doen, want als je drie losse attracties boekt heb je het geld er eigenlijk al uitgehaald. In dit pretpark betaal je namelijk naast de entree kaart ook nog tickets per attractie. Soms heb je voor een attractie maar 1 ticket nodig, vaak 2 en regelmatig ook 3. Één ticket is €4, dus reken maar uit als je 3 tickets nodig hebt voor één attractie… De ‘unlimited ride pass’ is dus in verhouding echt veel goedkoper!

Als je niet zo van attracties houdt, is het park trouwens nog steeds de moeite waard. Vaak zijn er ook allerlei shows waar de locals graag naar komen kijken. Ook zijn er veel restaurants waar ze graag komen voor een hapje of een drankje.

Tivoli Garden, Wat te doen in Kopenhagen Tivoli gardens Kopenhagen Tivoli, Kopenhagen Wat te doen in Kopenhagen, tivoli Gardens Wat te doen in Kopenhagen, Tivoli

13. Nørrebro: verken deze multiculturele wijk

Heb je langer de tijd? Neem dan de tijd om nog een aantal toffe wijken te bezoeken. Allereerst Nørrebro, ten noordoosten van het oude centrum over de brug van ‘Sortedam Lake’. Deze wijk bruist van diversiteit en je vindt er naast de vintage markten opkomende designerwinkels en tussen de falafelbars een aantal Michelinrestaurants. Het is een heerlijke wijk om doorheen te slenteren en de street art te bewonderen. Een bijzondere stop in de wijk is de Assistens begraafplaats. Hier rust de beroemde schrijver Hans Christian Andersen. Maar dat niet alleen, in de zomer wordt het een levendig park waar locals genieten van een biertje of een picknick.

14. Vesterbro: meatpacking district

Een al even zo toffe wijk is Vesterbro, ook wel bekend als meatpacking district. Deze wijk ligt op slechts tien minuten fietsen van het centrum. Zoals de naam al doet vermoeden, waren hier ooit de slachthuizen en markthallen gevestigd. Nu bruist het van hippe restaurants, galerieën, bars, clubs en creatieve bedrijven. De sfeer ademt een industriële vibe met een ruw randje, dat je doet denken aan de levendige energie van Berlijn of New York. Vergeet niet van tevoren te reserveren voor de restaurants, vooral in het weekend zitten ze snel vol.

15. Combineer je trip naar Kopenhagen met een bezoek aan Malmö

Heb je lang de tijd? Sla dan twee vliegen in een klap en neem vanaf Kopenhagen de trein naar Malmö. Alleen de reis is al heel tof omdat je over de brug reist die Denemarken met Zweden verbindt. Ik vond het heel leuk om beide steden te combineren en te zien hoe ze van elkaar verschillen. Echt een aanrader!

Wat te doen in Malmö: de perfecte dagtrip vanuit Kopenhagen

Dagtripje naar Malmö

Zo plan je je trip naar Kopenhagen

Je ziet, er is heel wat te doen in Kopenhagen. Plan je ook een tripje? Ik wens je veel plezier en gebruik de tips hieronder om je eigen reis te organiseren:

Check hier vliegtickets naar Kopenhagen
Ga met de trein naar Kopenhagen
→ Leuk hotel: CityHub Hotel→ Bekijk hier alle artikelen over Denemarken