Kopenhagen_Wachters

De Scandinavische driehoek: combineer Kopenhagen, Lund en Helsingborg

Heb je nog nooit van de Scandinavische driehoek gehoord? Dat kan goed kloppen. Dit is namelijk iets wat me net opviel bij het zien van de kaart rondom de steden Kopenhagen, Lund en Helsingborg. Het leuke aan deze drie steden is dat je meteen twee landen kan afstrepen van je ‘lijstje’ en dat ze echt alle drie een verschillende charme hebben. Ik neem je mee op rondreis voor een paar dagen, een lang weekend in Zweden én Denemarken!

Naar Kopenhagen, Lund en Helsingborg

Helsingborg_Tropical Beach

Helsingborg_Uitzicht_scandinavie

Helsingborg, de verrassing van Zweden

Je ziet een palmboom en een wit zandstrand: niet de eerste gedachte bij Zweden, toch? Op de foto hierboven zie je Tropical Beach, één van de verrassingen van het plaatsje Helsingborg. Helsingborg is gemakkelijk te bereiken vanaf Kopenhagen, hiervoor neem je de trein naar Helsingør en dan de ferry. Kijk niet raar op als veel passagiers blijven zitten aan boord, ook dit heeft een naam in Zweden: tura. Dan ga je met de ferry op en neer, onder het genot van een Carlsberg biertje en smörgås sandwich.

Top dingen om te doen in Helsingborg:

1. Kärnan, een middeleeuwse uitkijktoren, is het symbool van de stad Helsingborg. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht, waarbij je op een heldere dag zelfs Malmö ziet liggen.

2. Bezoek ook zeker de boulevard van Helsingborg, met zo’n twee kilometer aan sportparcours, terrasjes en heerlijke plekken om te bbq’en.

3. Op de heen- of terugweg is een bezoek aan Helsingør ideaal als tussenstop. Ga naar het mooie Slot Kronborg, de locatie van het toneelstuk Hamlet van Shakespeare.

4. Liefhebbers van bloemen en planten halen hun hart op bij ‘Sofiero Slott’, wat vroeger een van de huizen was van de Koninklijke Familie van Zweden.

Kopenhagen_Wachters

Kopenhagen: meer dan alleen de kleine zeemeermin

Denk je aan Kopenhagen, dan denk je aan…? Juist, de kleine zeemeermin. ‘Den Lille Havfrue’, is slechts 1,25 meter groot, maar wel een van de meest gefotografeerde plekken van Kopenhagen. Natuurlijk leuk om even mee te pakken tijdens je bezoek, maar de stad heeft zoveel meer te bieden.

Tips voor je bezoek aan Kopenhagen:

1. Voor Deense delicatessen, lokale groentes en verse vis ga je naar de populaire markt Torvehallerne. Met ongeveer 80 stalletjes is het een essentiële stop voor foodies.

2. Huur een fiets om zoveel mogelijk van de stad te zien. Met ruim 350 kilometer aan fietspaden is Kopenhagen de ideale stad om per fiets te verkennen.

3. Een dagje shoppen? Ook dat kan uitstekend in Kopenhagen. De langste winkelstraat genaamd Strøget (meer dan een kilometer lang) is niet te missen.

4. Bezoek de Vor Frelsers Kirke voor een prachtig uitzicht over de stad. De vierhonderd trappen staan garant voor een flinke klim, maar eenmaal boven aangekomen is dit het allemaal waard.

Lund scandinavie

Lund_Universiteit

Lund: knusse studentenstad

De Zweedse stad Lund is een echte studentenstad, waar altijd wel iets te beleven valt. Het is een van de oudste steden van Zweden, vol met knusse straatjes en pleinen. Deze charmante stad is ideaal om te bezoeken voor een dagje.

Activiteiten die je niet mag missen in Lund:

1. De dom van Lund is spectaculair van binnen én buiten. Het is de meeste bezochte kerk van heel Zweden en dat is niet voor niets: met imposante kerktoppen, een astronomische klok en bijzondere ondergrondse cryptes.

2. Picknicken, hardlopen, of grillen? Hiervoor ga je naar Stadsparken in Lund, een heerlijke groene oase midden in het centrum.

3. Dompel je onder in de Zweedse tradities zoals ‘fika’. Dit Zweedse fenomeen staat gelijk aan koffiepauze met iets lekkers. Kaneelbroodjes (kanelbullar) en kladdkaka (chocolade kleddercake) zijn echte aanraders.

4. Wil je wel eens een echt Zweeds feestje meemaken? Ieder jaar op 30 april vieren de de Zweden ‘Valborg’ in Stadsparken. Hierbij verzamelen jaarlijks 30.000 (voornamelijk studenten) zich in het park vanaf 06:00 uur in de ochtend voor een dag vol feest, picknickkleedjes en alcoholische versnaperingen.