Mooiste plekken denemarken

De 10 mooiste plekken van Denemarken

Denemarken, het land van Kopenhagen en Legoland, maar wist je dat Denemarken nog veel meer te bieden heeft? In dit artikel word je meegenomen naar de mooiste plekken in Denemarken door Scandinavië liefhebber Alma van der Zon. Benieuwd geworden naar de top 10? Scroll gauw naar beneden voor alle tips:

10 x de mooiste plekken in Denemarken

1. Bulbjerg

Bulbjerg is een kalkstenen rots van 47 meter hoog. De rots ligt in het noorden van Jutland aan het Skagerrak. Dit is de enige vogelklif op het vasteland van Denemarken. Vanaf de top heb je een schitterend uitzicht over een stukje kust van Denemarken. Als je geluk hebt met het getij kun je over het strand langs deze rots lopen en kun je de vogels (voornamelijk meeuwen) op de rotsen zien zitten.

kalkstenen rots Bulbjerg in Denemarken

2. National Park Thy

National Park Thy is het eerste nationale park van Denemarken en heeft een oppervlakte van 244 km2. Het nationale park mag zeker niet ontbreken in deze top 10 van mooiste plekken in Denemarken. Er zijn veel verschillende wandelingen in dit mooie natuurgebied. Je kunt er genieten van duinen, strand, zee, heide, bos en meren. Wij hebben een wandelroute gemaakt vanaf de Lodbjerg Fyr. Eerst natuurlijk de vuurtoren beklommen waarbij je een geweldig uitzicht hebt over de duinen en de zee, weer beneden kun je de duinen en de zee van dichtbij beleven.

→ Hotel tip: Hotel Thinggaard


National Park Thy in de top 10 van Denemarken

3. Hanstholm

In Hanstholm is een bunkermuseum gevestigd. Hier vind je één van de grootste bunkers die de Duitsers in Denemarken hebben gebouwd. Het grote kanon is jammer genoeg niet bewaard gebleven. Wel is een deel van de bunkerruimte gerestaureerd en met originele apparatuur in oorspronkelijke staat hersteld. Op die manier kun je voelen hoe de soldaten leefden. In het museumgebouw is een tentoonstelling te zien over “De Atlantikwall”. Ook zijn hier 3 korte wandelroutes, totaal nog geen 5 km, die je langs de zichtbare bunkers in deze omgeving leiden. Zeker de moeite waard! Hanstholm maakt ook deel uit van National Park Thy.

→ Hotel tip: Hanstholm Madbar of Montra Hotel Hanstholm

Bunkermuseum Hanstholm in Denemarken

4. Mandø

Het eiland van Mandø is heel klein, er wonen maar zo’n zeventig mensen. Voordat je de weg naar Mandø op gaat, word je gewaarschuwd voor het kunnen overstromen van deze weg. Deze weg komt namelijk onder water te staan als het vloed is. Goed opletten dus, anders wordt je verblijf op Mandø langer dan gepland! Niet dat dit erg is, het is er prachtig! Mandø heeft een mooi strand waar je zelfs oesters kunt vinden.

→ Hotel tip: Holiday Home in Ribe of B&B Eleonoras

Het eiland Mando in Denemarken

5. Frederiksborg Slot

Het Frederiksborg Slot is het grootste kasteel uit de Renaissancetijd dat je in Scandinavië kunt vinden. Het is gebouwd in de 17e eeuw. Dit kasteel is ook te bezoeken, het Nationaal Historisch Museum is hierin gevestigd. Wij hebben heerlijk gewandeld in de prachtige kasteeltuinen. Deze zijn aangelegd in barokstijl: strakke tuin, rechte lijnen en lange lanen.

→ Hotel tip: Mollys

Top 10 Denemarken, Frederiksborg slot

6. Møns Klint

Op het eiland Møns vind je prachtige krijtrotsen. Deze worden Møns Klint genoemd. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over de zee. Na een flinke tocht naar beneden (bijna 500 treden), sta je op het strand, naast de enorme witte rotsen van wel 128 meter hoog. Het is hier heerlijk om over het strand te lopen en naar fossielen te zoeken. Vergeet trouwens niet dat je het hele stuk ook weer naar boven moet! Tegen betaling kun je het GeoCenter te bezoeken, hier leer je meer over de geschiedenis van de rotsen en over de fossielen en dinosaurussen die hier gevonden zijn.

→ Meer lezen over Mons Klint? Lees ook dit artikel over Møn & Zuid-Denemarken

Mooiste plekken in Denemarken, Mons Klint

7. Blåvand

Blåvand heeft een heerlijk lang en breed zandstrand. Langs het strand zijn er verschillende bunkers te vinden die stammen uit de Tweede Wereldoorlog. De bunkers waren, net als Hanstholm, onderdeel van de Atlantikwall. Sommige bunkers zijn erg vervallen, andere zijn nog in goede staat. Ook heeft Blåvand een vuurtoren die je kunt beklimmen. Bovenop heb je een wijds uitzicht over de omgeving en is goed te zien hoe ver de stranden en duinen zich uitstrekken.

→ Hotel tip: B&B Den Gamle skole Ho Bugt

Blavand, een van de mooiste plekken in Denemarken

8. Himmelbjerget

Himmelbjerget is een 147 meter hoge heuvel vlakbij Silkeborg. Er wordt gezegd dat dit één van de mooiste plekjes in het merengebied van Denemarken is. Bij de toren kun je genieten van het schitterende uitzicht. Je kunt de toren ook beklimmen. Er zijn hier verschillende wandelingen in het bosrijke gebied.

Himmelbjerget in de top 10 van Denemarken

9. Hvide Sande

Hvide Sande betekent letterlijk ‘het witte zand’. We hebben de vuurtoren, Lyngvig Fyr, beklommen en genoten van het prachtige trappenhuis. Als je boven bent, kruip je door een klein deurtje naar buiten. Vanaf de vuurtoren, op ca. 35 m hoogte, heb je een mooi uitzicht op de Noordzee, het duingebied en het Ringkobing Fjord. Voor de beklimming van de vuurtoren moet entree betaald worden maar wij vonden dit zeker de moeite waard!

→ Hotel tip: Apartment Holmsland of Holiday home in Ringkøbing 27

Hvide Sande in de top 10 van Denemarken

10. Grenen/Skagen

Op dit meest noordelijke puntje van Denemarken ontmoeten het Skagerrak en het Kattegat elkaar. Dit is duidelijk te zien aan de golven die van weerskanten komen en tegen elkaar botsen, de golven mengen niet met elkaar. Het water van het Kattegat is mooi helder blauw, het water van het Skagerak is grijs/bruin-achtig. Het is er erg toeristisch maar dat is ook wel logisch; hoe leuk is het om met je ene been in het Skagerrak en met je andere been in het Kattegat te staan?! Als je net als wij geluk hebt, kun je ook nog zeehonden zien. Ze liggen daar vaak te luieren op het strand.

→ Hotel tip: Skagen Strand Hotel of Hjorths Badehotel

Mooiste plekken denemarken-2

Zijn dit alle mooiste plekken in Denemarken?

Naast deze mooiste plekken in Denemarken is er nog veel meer te zien, doen en beleven. Wat je trouwens vooral niet moet vergeten: in Denemarken zijn er een aantal plekken waar je met de auto het strand op mag. Een aantal plekken zijn Henne Strand, Rømø en Blokhus. Hoe gaaf is dat?!

→ Bekijk hier al onze Denemarken artikelen

 

Deze blog is geschreven door Alma van der Zon, je kan haar op Instagram volgen via @ik.neem.je.mee