kopenhagen stedentrip winter vrijstad christiania

Stedentrip Kopenhagen in de winter: 10x waarom je dat wil!

Kleurrijke huisjes, verrassende kunstwerken in bijna elke straat en uiteenlopende bezienswaardigheden verspreid over de stad. Een stedentrip naar Kopenhagen in de winter is absoluut niet saai of vervelend. Een weekend is eigenlijk niet lang genoeg om de stad te zien. De stad Kopenhagen bestaat uit verschillende wijken waarvan elk straatje weer iets verrassends, bijzonders of iets kleurrijks laat zien. Deze tien foto´s en to do’s laten zien welke plekken je niet mag missen tijdens jouw avontuur in de Deense stad.

Op stedentrip naar Kopenhagen in de winter

stedentrip kopenhagen winterstedentrip kopenhagen winter uitzicht stad
kopenhagen stedentrip winter vrijstad christiania

1. Nyhavn

Om de gekleurde huisjes van Nyhavn (Nieuwe Haven) kan je niet heen. Dit is het bekende plaatje van Kopenhagen. Sommige huizen zijn zelfs meer dan 300 jaar oud. Ga op zoek naar huisje nummer 9, dat werd gebouwd in 1681 en daarom waarschijnlijk het oudste gebouw van de straat is. Wat ook leuk is om te weten, is dat dichter en sprookjesschrijver Hans Christian Andersen in verschillende huizen aan Nyhavn heeft gewoond!

2. De oudste straat van Kopenhagen

De straat Magstraede ziet eruit als een klein, kleurrijk en schattig straatje en lijkt niet heel bijzonder. Maar er schuilt veel meer achter de straat Magstraede. Het is namelijk het oudste straatje van heel Kopenhagen. Het oudste huis in deze straat dateert uit 1640. Je kan er uren blijven fotograferen, maar let op: er rijdt wel gewoon verkeer door deze kleine straat.

3. De haven van Kopenhagen

Als je Nyhavn, de straat met de gekleurde huisjes, uitloopt kom je in de haven van Kopenhagen die verschillende bezienswaardigheden heeft. De bekendste is het standbeeld van de Kleine Zeemeermin. Om dit standbeeld te zien moet je een stukje lopen, want ze staat helemaal aan het einde van de haven. Gelukkig kom je onderweg veel andere mooie kunstwerken tegen, zoals de Sleutelman.

Het standbeeld van de zeemeermin is niet groot, maar wel leuk om te zien. Door de jaren heen heeft de Kleine Zeemeermin het zwaar te verduren gehad. Twee keer is het hoofd van de zeemeermin eraf gesloopt. De eerste keer is het hoofd niet meer teruggevonden. De tweede keer wel en is het er weer keurig opgezet. Je ziet er namelijk niets van.

stedentrip kopenhageen Kleine Zeemeermin winter

4. De driehoeken voor Skuespilhuset

Voor het theater Skuespilhuset vind je een rij driehoeken. Als je ze fotografeert geven de driehoeken een cool effect, maar ze doen veel meer. Zodra je onder de driehoeken doorloopt word je toegezongen door operazangers. Misschien is het een kleine hint naar het nieuwe operahuis die aan de overkant van het water ligt.

driehoeken haven in kopenhagen stedentrip

5. Het sprookjeskasteel

Midden in een groene oase van het centrum van Kopenhagen ligt het kasteel Rosenborg Slot. Het slot ziet eruit als een sprookjeskasteel en heeft al een behoorlijk leeftijd: in 1607 werd het gebouwd.  Tegenwoordig is het een cultuurhistorisch museum en kan je een deel van de koninklijke collectie zien.

kopenhagen winter Rosenborg Slot

6. Op de fiets door Nørrebro

De hippe multiculturele wijk Nørrebro kan je het beste verkennen op de fiets. In de wijk vind je uiteenlopende graffitikunstwerken. Fiets bijvoorbeeld naar Banannapark. In dit park dat midden in een woonwijk ligt vind je diverse mooie kunstwerken.

stedentrip kopenhagen winter Norrebro Kunst

7. Assistens Kirkegarden

Een bijzondere plek in Nørrebro is Assistens Kirkegarden. Voor lokale bewoners is dit één van de belangrijkste ontmoetingsplekken in de wijk. Bij ontmoetingsplek denk je snel aan pleintje of een café, maar Assistens Kirkegarden is een begraafplaats, maar ook één van de grootste parken in de stad. In het begin kan dit een beetje raar of luguber aanvoelen. Op deze begraafplaats liggen ook belangrijke Denen begraven, waaronder Hans Christian Andersen.

Assistens Kirkegarden kopenhagen winter

8. Uitzichten op de stad

Wil je een mooi uitzicht over  de stad Kopenhagen? Dan is het ´beklimmen´ van de Rundetaarn zeker een aanrader. Het kost je vijf euro om naar boven te gaan, maar deze toren heeft voor het grootste gedeelte geen trappen. Een spiraalvormige gang leidt je naar de top. De witte muren en de lichtinval door de ramen in de gang zorgen voor mooie foto´s. Het laatste stukje moet je wel traplopen, maar dat valt heel erg mee.

kopenhagen winter Rundetaarn

9. Christianborg Slot

Een ander mooi uitzicht over de stad kan je krijgen door het ´beklimmen´ van de toren van Christianborg Slot, een paleis in het centrum van de stad. In dit gebouw zijn het Deense parlement, het Hooggerechtshof en het bureau van de Eerste minister van Denemarken gevestigd. Daarnaast worden verschillende delen van het paleis gebruikt door het Koninklijk huis. Om de toren te beklimmen, volg je het bordje Toren. Dan kom je voor het restaurant van het slot uit, waar je een rij vormt. Je wordt dan gehaald door een medewerker die je brengt naar de security check. Als je gecontroleerd bent, mag je naar boven. De toegang tot de toren is gratis. Je hoeft geen trappen te lopen, want je maakt gebruik van twee liften.

uitzicht christianborg slot kopenhagen winter

10. De Vrijstad Christiania

Midden in de stad Kopenhagen ligt Vrijstad Christiania. In deze zelfverklaarde semi-onafhankelijke ´stad´ wonen hippies en krakers. Als je deze vrijstad inloopt, lijkt het net of je in een heel ander ´land´ bent beland.

In 1970 kraakte een groep hippies een verlaten militaire kazerne in Christianshavn. De overheid verbood dit in eerste instantie, maar uiteindelijk werd dit toch getolereerd als sociaal experiment. Nu, vijftig jaar later, bestaat het nog steeds.

In Christiania vind je veel graffitikunstwerken, zelfgemaakte huizen, hippie-achtige marktkraampjes, cafés, maar de ´bekendste´ plek is de Pusher Street. Deze straat staat ook wel bekend als de drugsstraat van Denemarken. Zakken wiet en grote blokken hasj liggen open en bloot op de marktkraampjes. Ondanks dat dit illegaal is in Denemarken, wordt dit toch verkocht. Let goed op, je mag hier geen foto´s maken! Dit wordt ook duidelijk aangeven met borden.

Zin om naar Kopenhagen op stedentrip te gaan in de winter? Hostel tip!

Heb je een beperkt budget en wil je toch in het centrum van Kopenhagen slapen? Dan is het Generator Hostel een aanrader. Ik verbleef met mijn vriend in een privékamer met eigen badkamer en betaalde ongeveer 200 euro voor vijf dagen. De receptie is 24/7 open, je kan bij het hostel voor een redelijk prijs fietsen huren en de ALDI is om de hoek. Doe je altijd een free walking tour in een stad? Deze tour start vanuit de hostel! Check hier meteen of er vrije kamers zijn bij Generator Hostel

→ Bekijk hier al onze tips voor Kopenhagen