Waddenzeekust van Denemarken

Denemarken natuur: Deze outdoor spots wil je ooit bezoeken!

Van indrukwekkende fjorden, stranden en verschillende eilanden tot aan kliffen en mooie kastelen; in Denemarken vind je meer dan genoeg natuurgebieden, fijne plekken om tot rust te komen en te genieten van de prachtige omgeving. Deze plekken in Denemarken in de natuur wil je zeker eens bezoeken. En het fijne is, de natuur is hier waarschijnlijk een stuk rustiger dan bij ons. Het land is bijna even groot als Nederland, maar telt maar (bijna) 6 miljoen inwoners. Hier ga je je dus zeker vermaken!

11 x op pad in de natuur in Denemarken

→ Tip: Via BookATrekking.com kun je allerlei toffe hikes in Europa boeken
Ga naar Denemarken met een avontuurlijke reisorganisatie als Nordic

Råbjerg Mile

1. Råbjerg Mile: de duin die wandelt

Een bijzonder natuurverschijnsel in Denemarken: een wandelende duin. Deze Råbjerg Mile ligt in het topje van Denemarken en verplaatst zich dus langzaamaan. Dit woestijnachtige gebied in Noord-Jutland is de grootste bewegende duin van Denemarken. De duin is zo’n een kilometer lang en een kilometer breed. Er ligt zo’n 3,5 miljoen kubieke meter aan zand en hij is veertig meter hoog. Elk jaar beweegt de duin zich door de wind zo’n vijftien meter richting het noordoosten van Denemarken. Hier kom je niet weg zonder zand in je schoenen, op blote voeten lopen is dan ook een aanrader.

→ Overnachtingstip: Skagen Hotel

2. Eiland Læsø

In het Kattegat, de zeestraat tussen Jutland in Denemarken en Halland in Zweden, ligt een eiland: Læsø. Dit eiland staat bekend om de vele zonuren, het hoogste aantal uren in heel Denemarken zelfs. Vanaf Frederikshavn ben je in zo’n 1,5 uur op dit eiland, waar je je even helemaal in een oase van rust waant. Je vindt hier prachtige natuur, unieke zeewierhuizen en je kunt er heel goed vis en zeevruchten eten. Het strand is er ook een aanrader, net als een wellnessdagje bij Læsø Kur.

Wandelen door Mols Bjerge

3. Nationaal Park Mols Bjerge

Net iets boven de stad Århus vind je het Nationaal Park Mols Bjerge. Dit gebied is ontstaan in de laatste ijstijd en het is een heel gevarieerd landschap met fantastische routes om te wandelen en fietsen. Deze nemen je mee door bossen, langs duinen, over heuvels (die ze molshopen hebben gedoopd) en witte stranden. Ook het Kalø kasteel is een bezoek waard in deze regio. Door de grote diversiteit aan natuur, vind je hier ook veel verschillende diersoorten. Schapen, koeien en paarden zijn hier sowieso te zien, maar ook meer zeldzame insecten zijn er te vinden.

Houd je van hiken? Dan kun je de trail van zo’n tachtig kilometer door het nationale park doen. Er zijn verschillende etappes die je met een dagtocht kunt doen. Het park is zo’n 180 vierkante kilometer groot, dus je kunt je hier helemaal uitleven. Meer zin in een dagje cultuur? Ga dan naar het schattige stadje Ebeltoft of naar de Stonehenge Porskær Stenhu.

→ Overnachtingstip: Baghuset

Møns Klint, Denemarken natuur

4. Møns Klint

Ten zuiden van Kopenhagen, aan de Baltische zee, ligt Møns Klint; witte, indrukwekkende krijtrotsen. Deze rotsen zijn al duizenden jaren oud en liggen op het eiland Møn en deels in de zee. Door de kalkrijke rotsen is de zee heel helder. Wie weet vind je tijdens een wandeltocht langs het strand zelfs nog eeuwenoude fossielen.

Wil je dit natuurwonder van dichtbij bewonderen? Je kunt op verschillende manieren genieten van de kliffen. Ga bijvoorbeeld met een bootje of een kayak het water op of boek een tour met gids voor op het water. Houd je van vissen? Dat kan in dit helblauwe water ook. Een tour te paard is daarnaast een optie bij deze kliffen. Boek een tour op IJslandse pony’s met een gids zodat je alles van de omgeving te weten komt. Er zijn in dit gebied ook verschillende wandelroutes uigezet.

Deze plek is ook perfect om sterren te kijken, omdat er een superheldere lucht is. Je kunt hier zelfs onder de sterrenhemel slapen als je wilt.

→ Overnachtingstip: Villa Huno

De lucht in het Deense Thy

5. Nationaal Park Thy

Aan de noordwestkust van Jutland ligt het Nationaal Park Thy, het oudste park van Denemarken. Dit park is meer dan tweehonderd vierkante kilometer groot en heeft een grote diversiteit aan natuur te bieden. Je kunt er zeehonden, rode herten en otters spotten en kunt het museum Hanstholm bezoeken om meer te weten te komen over de impact van de Tweede Wereldoorlog hier.

Wandel door de wilde duinen, de bossen en door de schattige dorpjes tijdens je bezoek aan Nationaal Park Thy. Ga bijvoorbeeld naar Hanstholm, Klitmøller of Agger. In dit nationaal park kun je ook midden in de natuur kamperen. Er zijn verschillende plekken waar dat gewoon mag en je kunt genieten van een prachtige sterrenhemel.

→ Overnachtingstip: Stone Mountain BnB

Waddenzeekust van Denemarken

6. Nationaal Park De Waddenzee

Een deel van de Deense kust ligt aan de Waddenzee. Je ziet hier in het voor- en najaar grote vogelzwermen die van de ene naar de andere plek trekken. De Zwarte Zon, het moment waarop duizenden spreeuwen tijdens zonsondergang voor een spectaculair gezicht zorgen, is zeker bijzonder om te zien. De Waddenzee is sinds 2009 UNESCO-werelderfgoed, omdat het zo’n uniek gebied is. Het nationaal park waar de zee onderdeel van is, bestaat uit dertig eilandjes.

Boom op het eiland Funen

7. Zuid-Funense archipel

Aan de zuidkant van het eiland Funen vind je zestig kleine eilanden die allemaal bijzonder zijn. Een aantal hiervan is bewoond. De meeste eilanden zijn te bereiken met een ferry of via een brug. Bezoek zeker het eiland Avernakø, met een kustlijn van bijna twintig kilometer. Hier geniet je van prachtige stranden en vogels als de torenvalk. Ook Lyø is een mooi eiland om te bezoeken. Hier kun je goed vissen, kajakken en kanoën. Vanaf Funen en Jutland kun je de eilanden met de veerboot bereiken.

→ Overnachtingstip: Bakkehuset Countryhouse of Middelfart vakantiehuisjes

Rubjerg Knude

8. Rubjerg Knude

Nu het nog kan, bezoek zeker ook Rubjerg Knude. Dit natuurlandschap ligt op zo’n negentig meter boven zeeniveau en ieder jaar hapt de zee een stukje land weg. Daarom is het een plek die je nu nog wilt bezoeken, want uiteindelijk wordt het steeds kleiner. De vuurtoren van het gebied, ligt op een klif, maar komt ook in de knel. Door erosie is dit gebied steeds minder stabiel. Bezoek de vuurtoren dus ook zeker. Rubjerg Knude ligt bij Lønstrup in Noord-Jutland.

→ Overnachtingstip: Løkken CLXIX

9. Tussen fjord en Noordzee

Tussen het Ringkøbing Fjord en de Noordzee ligt een bijzondere strook land. Zo is het fjord een soort meer geworden, waar je bijvoorbeeld gaat surfen of kitesurfen, naar leuke havenplaatsjes gaat en er zijn meer dan genoeg wandelroutes en fietspaden. Hvide Sande is een leuk plek voor vissers en surfers en in Ringkøbing kun je zelfs winkelen en op het terras of in een knus restaurantje zitten.

Deens landschap natuur

10. Wandelen door het magische bos Rold Skov

In Noord-Jutland in de streek Himmerland, ligt het bos Rold Skov. Het bos is vernoemd naar de dichtbijgelegen plaats Rold, in het zuiden van het gebied. Hier wandel je langs beuken- en pijnbomen die eeuwenoud zijn en een beetje griezelig overkomen. Ze lijken namelijk nogal op trollen. Rold Skov is een van de grootste bosgebieden van Denemarken en is het meteen ook flink heuvelachtig. Vanaf de heuvels heb je mooi uitzicht over de omgeving. Ook mooi: de Ravnkilden waterbron, waar je heel helder en schoon water vindt.

→ Overnachtingstip: Rebild Skovhuse

11. Skovtårnet observatietoren

Last but not least, een waanzinnige toren midden in de natuur in Denemarken: de Skovtarnet observatietoren. Vanaf de toren heb je een waanzinnig uitzicht over de boomtoppen en vind je op het Deense eiland Seeland. Het is super leuk om hier te wandelen, maar ook de toren zelf bewonderen is echt een aanrader.

Zo boek je een trip naar de natuur in Denemarken

Misschien is je eerste beeld van Denemarken natuur niet zo indrukwekkend als bijvoorbeeld in Noorwegen. De hoge bergen en diepe fjorden vind je hier misschien niet, maar laat je daar niet door tegenhouden. Ook Denemarken is prachtig en de natuur echt spectaculair! Je kan een reis hier naartoe trouwens op verschillende manieren regelen. Een paar handige tips die we je mee willen geven (naast bovengenoemde overnachtingstips!) zijn:

  • Via BookATrekking.com kun je allerlei toffe hikes in Europa boeken
  • Er zijn avontuurlijke reisorganisaties die hele mooie reizen naar Denemarken aanbieden, zoals: Nordic of Voigt Travel
  • Qua overnachten, je vindt genoeg leuke hotels in Denemarken, maar logeer je liever in een vakantiehuisje? Check dan Interhome eens!
  • Handige tip: Wist je dat je ook best makkelijk met de trein naar Denemarken kan reizen vanuit Nederland? Tickets vind je via NS International. Een tikkeltje duurzamer dan met de auto op pad gaan!


→ Bekijk hier alle artikelen over Denemarken