Citytrip Brussel Grote Markt

Tips voor een citytrip naar Brussel

Je vindt er meer dan 80 musea, de geur van verse wafels komt je in bijna elke straat tegemoet en je spot er een plassend beeldje. Ik heb het natuurlijk over Brussel. Met een paar uurtjes rijden vanaf Utrecht sta je binnen no-time in deze culturele en hippe stad.

Citytrip Brussel

5x doen tijdens een citytrip in Brussel

Er valt veel te beleven in Brussel. Zo kun je lekker struinen door de historische binnenstad, zijn er meer dan genoeg plezante eettentjes, mooie monumenten en een park waar je even kunt relaxen na een lange wandeling. Tijd om de 5 leukste to do’s op een rij te zetten tijdens een citytrip naar Brussel:

1. Retro passage Les Galeries Royales Saint-Hubert

In Brussel vind je een bijzondere overdekte glazen passage. Het is een drukbezochte plek onder toeristen. Jaarlijks wordt de passage maar liefst door 6 miljoen mensen bezocht. Deze chique galerij schijnt de ontmoetingsplek voor beroemde Franse schrijvers te zijn geweest zoals Baudelaire, Alexandre Dumas en Victor Hugo. Maar tegenwoordig dient het voornamelijk als plek voor (window) shopping. Zo vind je er voornamelijk dure winkeltjes, chocolaterieën en restaurants.

2. Wandelen door Brussel

Welke betere manier is er om de stad te verkennen dan met een tour door de stad? Laat je meenemen in een reis door Brussel door de eeuwen heen. De tour, waarbij je te voet de stad leert kennen, wordt dagelijks gegeven. De tour duurt ongeveer twee en een half uur en je mag achteraf bepalen welk bedrag de tour je waard vond. Een perfecte manier om Brussel te leren kennen door de ogen van een expert. (Bekijk hier de gratis tours door Brussel)

Ga je liever zelf op onderzoek uit. Ga dan op zoek naar de wegwijs bordjes in de binnenstad. Vindt zo jouw weg naar de Grote Markt. Een plein vol gouden details en imposante gildenhuizen. Het is dan ook niet gek dat het als een van de mooiste pleinen van de wereld wordt gezien.

3. Arc de Triomphe van Brussel

Wanneer je zin hebt om te relaxen en cultuur te snuiven ga dan naar Parc du Cinquantenaire. Hier vind je mooie wandelpaden, een speciaal monument en verschillende musea. Een van de mooiste onderdelen van het park vond ik Arc de Triomphe du Cinquantenaire. Beter bekend als de Arc de Triomphe van Brussel. Vanaf het dak van de Arc kun je onder andere het Europese district van Brussel zien. Zo spot je in de verte het Europees parlement waar veel belangrijke zaken worden geregeld. Je kunt het dak van de Arc bereiken via het koninklijk museum van het leger en de krijgsgeschiedenis.

4. Gratis naar de grootste tentoonstelling van Brussel

De grootste interactieve tentoonstelling van Brussel bezoek je geheel gratis. Bij deze tentoonstelling maak je kennis met de geschiedenis van de stad en de andere 18 gemeenten van het gewest. Laat tijdens de tentoonstelling al jouw zintuigen geprikkeld worden. En ontdek Brussel via geuren, smaken, geluiden en symbolen.

5. Manneken Pis

Met slechts 53cm pronkt dit bronzen beeldje in het historische hart van Brussel. Maar wat is het verhaal achter Manneken Pis eigenlijk? Een van de legendes zegt dat Brussel tijdens een aanval van de ondergang werd gered door een kleine jongen. Het jongetje plaste een aangestoken lont uit. Hij redde op deze manier de stad van de ondergang. Of dit verhaal echt gebeurd is, dat weten we tot op de dag van vandaag niet. Maar ach, het is een mooi verhaal.

Waar moet je tijdens je citytrip eten in Brussel?

Ontbijt: Voor vers brood of ultiem lekker gebak moet je langs bij bakkerij Charlie. De lange rij met wachtende mensen voor de deur verklapt dat dit the place to be is om een meergranen baguette of een mini cheesecake te scoren. Je vindt de boulangerie in het centrum van Brussel bij Rue Sainte-Catherine 34.

Lunch: Zin in homemade soep, een sandwich met zalm of een salade? Voor een healthy lunch is Le Pain Quotidien the place to be. Dit lunch cafe zit gevestigd in de passage Les Galeries Royales Saint-Hubert.

Avondeten: ‘s Avonds kun je terecht bij Divinio. Een Italiaans restaurant met vriendelijke bediening en heerlijk eten. Ik at hier mijn lekkerste pasta carbonara ooit. Zeker een aanrader. Je vindt Divinio bij Kartuizersstraat 56.

Benieuwd naar meer leuke tentjes in Brussel? Er zijn genoeg tips te vinden via Tripadvisor. Met deze app zoek je op een gemakkelijke manier naar restaurants die dichtbij jou in de buurt zijn.

Tips voor een leuke overnachtingsplek in Brussel

In Brussel vind je een aantal leuke hotels. Een fijne plek voor een goedkope overnachting is te vinden bij het Ibis Brussels Centre St. Catherine Hotel. Dit hotel bevindt zich in het centrum op slechts 10 minuten loopafstand van de Grote Markt. Ook is het hotel van alle gemakken voorzien. Zo is er een prettige douche, ’s ochtends een lekker ontbijtje en gratis WIFI. Je vindt het Ibis hotel op rue Joseph Plateau N°2 vlakbij de Sint-Katelijnekerk.

Beste manier om naar Brussel te gaan?

Wat ons betreft met de trein! Je hoeft geen kosten te betalen voor een parkeerplek in Brussel en met de trein ben je er zo vanuit Nederland. Via NS International kun je al treintickets voor Brussel vinden vanaf 27 euro.

→ Bekijk hier al onze België artikelen