Street art Gent

Gent, de streetart hub van België!

Gent, de stad die bekend staat om haar gezelligheid. Streetart is dan ook niet het eerste waar ik aan dacht. Toch is niks minder waar, de stad is er vol van! In Gent komen oud & nieuw samen, modern & ruig, en middeleeuws & industrieel. Gent schreeuwt cultuur. In deze blog de tofste streetart plus plekken om dit zelf te spotten.

Zo vind je de tofste streetart in Gent

Streetart als kunst

Gent neemt steeds meer initiatief om streetart een plekje te geven. Hierbij gaat het niet om ‘tags’, zogenaamde krabbels. Maar om echte kunst. Zowel bewoners als ondernemers doen mee aan de zoektocht, soms bieden zij zelfs een stuk van hun huis aan. Een supermarkt heeft bijvoorbeeld een muur beschikbaar gesteld waar nu allemaal dansende groenten op staan. Weg met de saaie muren, streetart maakt de straat vrolijk.

streetart gent Paardenfoto door Super_A

Sorry, not Sorry streetart festival

Tijdens mijn weekend Gent was het Sorry, not Sorry festival gaande. Veel kunstenaars waren verspreid door Gent om de stad om te toveren in een streetart walhalla. Zo sprak ik met kunstenaar Super A bij bovenstaande streetart piece. Hij had er al wat uurtjes op zitten en de paarden waren bijna tien meter hoog. Erg indrukwekkend.

streetart gent Muur met kleurtjes

Kleurrijke oppepper

Bovenstaand kunstwerk was nog in de maak. Een groepje van 5 artiesten gaf een voorheen saaie muur een kleurrijke oppepper.

street art gent Dok 2 streetart gent Dok 1

Dé verzamelplaats voor streetart in Gent

DOK, een voormalig betonfabriek is inmiddels de verzamelplek voor streetart. Je herkent het aan de vier grote silo’s met blauwe tekens, door een buurtbewoner aangebracht. Bij de fabriek zie je verschillende soorten streetart. Veel dieren, maar ook krabbels en zwart-wit. Een coole plek om te zien. Overigens wordt wegens de staat van de fabriek afgeraden deze te beklimmen.

streetart gent PolCosmo

Op zoek naar insecten

Een ander favoriet van mij was het werk van PolCosmo. Ik heb een zwak voor dieren, dus dan gaat het al snel… PolCosmo’s specialisme is namelijk insecten. Groot, klein, in Gent zag ik beide. Soms een verborgen insectje op de gevel van een huis, andere keren drie grote insecten op een rij.

streetart gent Mallehenkie

Streetart ontstaat en verdwijnt

Een belangrijk onderdeel van streetart is dat kunst komt en gaat. Er zijn maar een bepaald aantal plekken in de stad beschikbaar, dus soms wordt er over andere kunstwerken heen geschilderd. Het kan dus zijn dat de kunstwerken in dit artikel over een tijdje niet meer in reallife terug te vinden zijn. Des te meer reden om Gent zelf te ontdekken en opzoek te gaan naar de nieuwste pareltjes!

De mooiste streetart in Gent zelf ontdekken? Dat kan zo:

Sorry, Not Sorry Street Art Map: Er zijn in Gent op verschillende plekken gratis Sorry, not Sorry Street Art Maps te verkrijgen. Op deze kaart is de Gentse straatkunst duidelijk in kaart gebracht zodat jij ook gemakkelijk de tofste graffiti vindt. Deze kaarten kun je gratis afhalen bij de Stadswinkel, bij Visit Gent (informatiekantoor van de Dienst Toerisme, de VVV van Gent als het ware) of bij Cultuur Gent. Je kan de kaart eventueel ook vooraf downloaden via de website van Gent: Download hier de sorry-not-sorry-street-art-map. Bezoek je het openluchtmuseum Gent liever per fiets, dan kun je natuurlijk ook ergens in de stad een fiets huren en daarmee langs alle aangegeven punten rijden.

Op zoek naar streetart op Instagram: Je kan op social media ook op zoek gaan naar toffe streetart via de hashtag #SorryNotSorryGent of #StreetartGent. Vaak is de locatie ook aangegeven bij foto’s en zo kun je met Google Maps vervolgens je weg terugvinden naar de betreffende pieces.

Reis je vanuit Nederland naar Gent: Je kan vanuit Nederland gemakkelijk met de auto naar Gent, maar de trein is ook een perfecte optie. Treintickets kun je al boeken bij NS International vanaf 36,- euro. Via hier kun je een hotel zoeken in de stad.

→ Bekijk hier al onze België artikelen