Wat te doen in Gent 7 tips

Wat te doen in Gent: 7 tips!

Gent is net als Antwerpen en Brussel en Belgische stad om verliefd op te worden. Benieuwd wat te doen in Gent als je er een weekendje of dag bent? Wij hebben 7 onwijs leuke tips voor je op een rij gezet!

7x Wat te doen in Gent!

Wat te doen in gent rondvaart

1. Rondvaart door de stad

Een boottocht over de wateren van Gent is het eerst wat menig toerist aanraadt na een bezoek aan de stad. Er zijn diverse organisatie waarbij je kunt instappen voor een ontspannende tocht door de stad waarbij je langs veel hoogtepunten vaart. Zo heb je in Gent de Leie, Schelde en Visserijvaart stromen. Natuurlijk wel het leukst als het zonnetje schijnt. Sit back, relax and watch!

Wat te doen in Gent uitzicht

2. Historie van Gent ontdekken

De skyline van Gent is een van de bekendste van België dankzij haar historische, mooie gebouwen. Alleen al rond de Markt vind je een aantal hoogtepunten: de Sint Baafskathedraal, het Belfort, Sint Niklaaskerk en de Sint Michielskerk. Allemaal binnen enkele minuten van elkaar verwijderd en veelal in romaanse en gotische stijlen. Een aantal minuten verder vind je Gravensteen, een burcht gebouwd door Filips van den Elzas. En dat midden in het centrum! Ik had me niet volledig ingelezen over de stad en als er dan zo’n immens gebouw voor je neus staat, is dat best een verrassing! Je hebt hier overigens op de top ook een heel mooi uitzicht over de stad.

Wat te doen in gent gebouwen

3. Gentse neuzen eten

Je ziet ze overal in de stad: de Gentse neus, ofwel de Cuberdon. Lokale verkopers staan met hun kraampjes en bakkenvol Gentse neuzen te schreeuwen zoals de groentemannen bij ons op de markt staan. Een Gentse neus is een lokale, zoete delicatesse, vaak met een frambozensmaak. Al laten vele makers hun creativiteit erop los en vind je ze tegenwoordig ook in de gekste smaken en omhuld in (Belgische!) chocolade. De buitenkant van het kegelvormige snoepje is hard, de binnenkant is daarentegen gemaakt van gelatine. Je moet ervan houden, maar je kunt ze absoluut niet weigeren als je dan eindelijk in Gent bent! Door de beperkte houdbaarheid zijn ze namelijk vrijwel niet te exporteren, dus kun je ze alleen binnen Belgische grenzen krijgen.

Wat te doen in Gent concrete canvas tour

4. Concrete Canvas tour

Als je de stad graag wandelend verkend, is deze route de perfecte manier. Wij deden het te fiets, maar dat was vanwege de kleine kinderhoofdjes in het centrum toch niet zo’n goed idee. De Concrete Canvas Tour is gebaseerd op het project dat de Gentse overheid heeft opgezet samen met Street Art Belgium om de stad te voorzien van kunst. De Concrete Canvas Tour leidt je langs de vele kunstwerken van graffitiartiesten: erg bijzonder! Het is ook leuk dat deze route niet alleen in het centrum loopt, maar ook hier buiten. Je komt zo ook wat te zien van de normale woonwijken van Gent en ziet wat rustigere omgevingen. In de folder, die je bij het VVV kantoor en in vele hostels en hotels gewoon gratis kunt pakken, vind je gehele route, inclusief een korte uitleg bij ieder kunstwerk. Je kunt ‘m ook online vinden.

wat te doen in gent canvas tour

5. Winkels struinen

Gent Winkelstad! Dat is zeker te zeggen. In de gehele stad vind je winkels, groot en klein. Je kunt hier dus prima slagen bij een van de grotere ketens, maar een lokaal boetiekje moet je ook echt even bekijken. Zo leuk! Daarnaast is Gent ook verrassend goed in trends, vintage en interieur, dus misschien scoor je nog wat leuks en origineels voor in huis ook. Wij waren in ieder geval onder de indruk!

wat te doen in gent studentenstad

6. Stappen!

Gent is een studentenstad aan alle kanten. De mensen die er rondlopen zijn veelal studenten, if not dan zijn het nog altijd jonge mensen. Een heerlijke sfeer dus! Veel van de inwoners hebben een kunstzinnige kant, waardoor je hier en daar een straatartiest geld probeert binnen te zien halen met verf of een gitaar. Maar de heerlijke sfeer en gezellige praatjes zijn natuurlijk niet de enige voordelen dat een studentenstad heeft: Je krijgt namelijk studentenkortingen in pubs en kroegen! Bij onwijs veel cafés en kroegen waar je langsloopt, staan er bordjes buiten met uitspraken als ‘Studentenkorting!’, ‘Happy Hour’ en ‘Studentenlunch’. Alles draait hier om het budget van de arme student. En dat is natuurlijk alleen maar profiteren, want een avondje stappen wordt zo nog leuker ;-)! Vergeet dus niet je collegekaart of een bewijs van inschrijving, wat hier willen ze soms nog wel eens naar vragen.

7. Lunchen bij een van onze favoriete hotspots

Heb je ze al voorbij zien komen? Wij zochten de leukste hotspots in Gent voor je op, zodat je precies weet waar je jouw pauze kunt inlassen tijdens je citytrip! Van lunchcafés tot aan koffie experts: we hebben aan alles gedacht! Vooral Balls & Glory viel bij ons erg in de smaak: super aardige jongens in de bediening en een origineel & vooral lekker concept. Wij genoten!

Backstay Hostel

gent hostel

Tot slot nog wat praktische tips voor als je naar Gent gaat


Vanaf Amsterdam zit je met de trein binnen iets meer dan drie uur in Gent, afhankelijk van de route. Met de Thalys is het een uurtje korter, maar ook een stukje duurder. De prijzen wisselen erg, dus zorg dat je op tijd boekt via NS International om voor een leuk bedrag je ticket op de kop te tikken! Je stapt over op Rotterdam en Antwerpen en dan ben je er al. Het is dus ook makkelijk te combineren met een klein bezoekje aan Antwerpen. Zoek je een leuk verblijf in Gent? Wij verbleven in het Backstay Hostel Ghent op een oude krantredactie. Aanrader voor zowel een origineel verblijf als voor je portemonnee!

Meer lezen over Gent of België?

→ Bekijk hier al onze België artikelen