Reading Between The Lines, Borgloon

Dit is waarom je naar Borgloon wilt: Reading between the Lines & de Zwevende Kapel

De ‘parel van Haspengouw’ oftewel Borgloon in Belgisch Limburg, is een eeuwenoude stad die samen met een twaalftal dorpen één gemeente vormt. In deze gemeente kan je het hele jaar door genieten van prachtige wandelingen, de periode van bloesems en rijp fruit is echter het hoogtepunt voor een bezoek aan deze regio. In dit artikel vertellen we je alles over wat te doen in Borgloon en ontdek je de pracht die deze parel te bieden heeft. Vooral Reading between the Lines en de Zwevende Kapel wil je echt niet missen als je hier bent.

Reading between the Lines | Borgloon

→ Overnachten doe je in Villa Copis

Borgloon

De naam Borgloon is samengesteld uit ‘Borg’ en ‘Loon’ wat betekent: ‘Burcht te midden van een beboste heuvel’. Tijdens een bezoek aan deze omgeving zal je dan ook talrijke bezienswaardigheden tegenkomen die verwijzen naar het rijk cultuurhistorisch verleden van deze ‘gravenstad’.

Burcht Borgloon

Reading between the lines

Reading between the lines, volgens de Britse krant The Guardian de mooiste plek van België, bestaat sinds 2011 en is de benaming van de doorkijkkerk in Borgloon. De kerk is ontworpen door Gijs Van Vaerenbergh, je zou vermoeden dat we hier spreken over 1 persoon, maar blijkbaar staat deze naam voor het architectenduo Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh. De kerk is 10 meter hoog en bestaat uit 100 op elkaar gestapelde lagen staalplaat. De constructie weegt maar liefst 30 ton! Speciaal aan deze constructie is dat het landschap zichtbaar blijft doorheen de kerk, zowel van op afstand als van dichtbij. Hoe gaaf is dat?

→ Waar vind je de kerk ‘Reading between the lines’? De kerk bevindt zich op de wandelweg tussen de Sint-Truidersteenweg en de Romeinse Kassei in Borgloon in België.

Reading Between The Lines, Borgloon Reading Between The Lines, wat te doen in Borgloon Wat te doen in Borgloon, Reading Between The Lines

HelsHeaven: de zwevende kapel

In 2019 kreeg Borgloon er een nieuwe bezienswaardigheid bij; namelijk de zwevende kapel van Helshoven. Deze houten kapel, is gemaakt van gekapte kersenbomen en zweeft over het landschap. Het kappen van deze fruitbomen was nodig omdat ze getroffen waren door het Little Cherry Virus, dit is een plantenziekte die te kleine vruchten bij kersenbomen veroorzaakt. De gekapte bomen kregen daardoor een tweede leven. In de buurt van het kunstwerk zal ook zeker de galg je niet ontgaan. In 1943, zo’n 600 jaar geleden, werden hier rovers, moordenaars en tal van andere criminelen opgeknoopt aan een eikenhouten galg. Destijds werd de doodstraf door koningen, rondreizende rechtbanken en schepenbanken uitgesproken. Meestal werd het vonnis voltrokken door ophanging aan de galg onder de oude linde. In deze contreien staan meerdere galgen, misdadigers bleven namelijk een tijdje hangen om andere criminelen af te schrikken.

→ Waar vind je de Zwevende Kapel? Bij de zwevend kapel is er een parkeerstrook gecreëerd waar je je auto kan neerzetten. De kapel ligt op de kruising van de weg die Hoepertingen (Borgloon) met Groot-Gelmen verbindt.

Wat te doen in Borgsloon, Helsheaven Helsheaven, wat te doen in Borgloon Borgloon Helsheaven Helsheaven Borgloon

Overnachten in Borgloon

In Borgloon vind je tal van gastenverblijven, camperplaatsen en hotels. Wanneer je je als een echte graaf of gravin wil voelen, raden wij je aan om een overnachting te boeken in Villa Copis. Dit hotel beschikt over een bar, een gemeenschappelijke lounge, een tuin en gratis WiFi in alle ruimtes. De accommodatie heeft familiekamers en een terras. Je kunt er gratis parkeren.

→ Boek hier je overnachting bij Villa Copis

Borgloon, Vila Copis

Bijzonder logeren in een kustwerk in Borgloon?

Waag je je liever aan een bijzondere overnachting dan kan je in Borgloon ook slapen in een kunstwerk, ja hoor dat lees je goed! Aan de dreef van het kasteel van Hex kan je namelijk overnachten in traanvormige tenten die in de bomen langs de straat hangen. Dit is een kunstwerk van Dré Wapenaar en geeft je een uniek zicht over de natuur. Let op! Hiervoor moet je vaak geruime tijd op voorhand reserveren via de gemeente Borgloon.

tranendreef, Borgloon

Uiteten in Borgloon

Bij d’Entrecôte Borgloon kan je genieten van een heerlijk stukje vis of vlees uit de Josper Grill. Josper wordt aangestookt met houtskool, speciaal voor het restaurant geselecteerd uit Spanje, dit geeft een authentieke grillsmaak. Het restaurant wil gaan voor authenticiteit, kwaliteit en gezelligheid met een huiskamergevoel. Restaurant Niche, met een vermelding in de Michelingids, is een no nonsense restaurant waar je geniet van lekker eten en een passend glas wijn in een zen-interieur. Ideaal na een lange dag wandelen.

Wat is er nog meer te zien?

Begin vorige eeuw was Borgloon populair vanwege de stroop fabricage. Stroop was het natuurlijke product van de bloeiende hoogstam fruitteelt. Niet voor niets dat Lonenaren de bijnaam ‘strooplekkers’ kregen. Wil je hier graag meer over weten, breng dan zeker een bezoekje aan de stroopfabriek waar je heerlijke streekproducten kan kopen. Er is heel wat te doen in Borgloon en wanneer je naar België gaat is het zeker de moeite waard om hier eens heen te gaan!→ Bekijk hier alle artikelen over België