1 week tokyo japan tips

10 Tokyo tips: Zo beleef je de pure Japanse cultuur in 1 week Tokyo

Japan staat bekend als een tijdloos, traditievol en protectionistisch land. Aangezien Japan zich lang afgesloten heeft gehouden van de meer moderne landen bestaat een enorm deel van haar authentieke cultuur nog steeds. In Tokyo merk je dit in de verschillende wijken aan hoe de bewoners nog traditioneel gekleed gaan en oude tradities in stand houden. Maar door bepaalde activiteiten te ondernemen tijdens jouw week in Tokyo kun jij ook van die authentieke cultuur proeven.

Tokyo Tips

Wil je Tokyo écht beleven en niet alleen de toeristische plekken bezoeken tijdens jouw bezoek aan de Japanse hoofdstad? Probeer dan zeker een van deze activiteiten uit:

1 week tokyo samurai workshopSamurai workshop in tokyo japanDrukte Senso Ji tempel tokyoSenso Ji tempel 1 week tokyo

1. Samurai Workshop bij de Senso-Ji tempel

Senso-ji is een van de bekendste tempels van Japan. Met haar mooie rode kleuren en gigantische drukte waan je je hier echt in het oude Tokyo. In het midden van de tempel is een markt. Hier vind je simpele souvenirs, echte samurai zwaarden (die kun je helaas niet zomaar mee naar huis nemen) en genoeg kraampjes met traditionele gerechten zoals zwart softijs en curry buns.

Wat je misschien niet weet, is dat je bij de Senso-Ji tempel ook een Samurai Workshop kan volgen. Deze workshop zul je wel voor je reis al moeten boeken, maar dat is het zeker waard want met deze workshop krijg je echt een gehele beleving mee. Je mag bijvoorbeeld een samurai-kimono aan en krijgt les in zwaardvechten maar ook in acteren. Aan het einde krijg je zelfs de kans om de leraar te “vermoorden” en een fotoshootje te doen.

Ga naderhand niet gelijk weer weg van deze tempel. Als je alle gebouwen en de mensen volgt zul je zien dat het gebed dat de bezoekers hier uitvoeren al bij binnenkomst begint en over het hele plein tot het einde van de tempel wordt voortgezet. Aan het einde gooien mensen een muntje in de wensput, waarna ze twee keer klappen en uiteindelijk daadwerkelijk de tempel in gaan. Ook kun je hier een voorspelling kopen. Een over de liefde, je baan of een voorspelling over je algemene geluk.

1 week tokyo Japanse theeceremonie

2. Japanse Theeceremonie

In veel hotels bieden ze traditionele theeceremonies aan. Ook deze kun je het beste van te voren boeken. Wij probeerden de ceremonie in het New Hotel Otani, waar we door een oudere geisha werden geholpen. Hierbij krijg je een kleefrijst-achtig snoepje en een grote kom vol groene Japanse thee. Van die thee ben je een enorme fan of je zult je gezicht in de plooi moeten houden na het drinken van dit goedje. Dit is namelijk niet de bekende groene pickwick thee die wij thuis drinken, deze thee wordt namelijk gemaakt van Matcha. Groene theebladeren worden gedroogd, geroosterd en daarna bewaard om er uiteindelijk thee van te maken. De theeceremonie die wij hebben was bij Hotel New Otani Tokyo, dit hotel vind je bij 4-1 Kioi-cho, Chiyoda-ku, Tokyo 102-8578, Japan. Maar je kan ook een theeceremonie boeken via Tiqets.com

Uit eten tokyo 1 week tokyo Shibuya drukste kruispunt

3. Shibuya Crossing

Deze grote zebrapaden zijn niet alleen leuk om te zien vanuit een van de hogere gebouwen, maar ook een hele leuke ervaring om mee te maken door er echt overheen te lopen. Het duurt veel langer dan je verwacht om naar de overkant te komen en na het zebrapad houdt de drukte ook niet op, want je loopt vaak in een enorme menigte verder door een van de omliggende winkelstraten. In dit gebied zijn enorm veel bekende winkels en restaurants te vinden. In grote groepen uit eten gaan is vrij lastig hier, aangezien de meeste restaurants maar een stuk of 5 tafeltjes hebben. Het restaurant Genki Sushi is een aanrader. Hier kun je op een iPad kiezen welke gerechten je wil en deze komen dan in no-time via een treintje naar jouw stoel toe. Vraag ook aan restaurant-promoters buiten welke traditionele gerechten ze serveren. Zo hebben wij gefrituurde koeienwang op en een grote pan vol vlees geprobeerd dat we zelf mochten bakken, een soort Japans gourmetten! Wil je liever een keer zelf sushi maken? Volg dan in Japan een sushi workshop of ga naar een sushiparty in een Japans huis!

Shinjuku godzilla1 week tokyo japan skylineBar Shinjuku 1 week tokyo

4. Sake drinken en karaoke in Shinjuku

Shinjuku doet een beetje denken aan een kleinere versie van Times Square, met gigantische gebouwen en reclame en bilboards waar je maar naar blijft kijken. Ook vind je hier een levensgrote godzilla boven op een gebouw. In dit gebied is eten met grotere groepen makkelijker. Ga een random gebouw in, neem de lift naar de bovenste verdieping en geniet van heel veel gerechten die je kunt delen op een dakterras!

In Shinjuku bevindt zich een fenomeen genaam de Golden Gate. De Golden Gate bestaat uit zo’n 200 miniscule barretjes waarbinnen maximaal 5 mensen passen (op de karaoke bar na natuurlijk). Bij de meeste barretjes moet je een kleine entree betalen en ook de drankjes zijn niet al te goedkoop, maar het is een Japanse ervaring die je niet wilt overslaan tijdens je 1 week Tokyo. Vraag, eenmaal binnen, ook zeker aan een (zichzelf genaamde) “sake-sommelier” wat hij je kan aanraden en probeer natuurlijk wat verschillende sake’s uit. Ook de karaoke is een leuke aanrader!

5. Tokyo Tower

De Tokyo Tower lijkt een kleine versie van de Eiffeltoren in Parijs, maar is op een leuke (chique) manier te zien vanuit de Sky Lounge in de Stellar Garden. Het voelt een beetje gek om door dit superdure hotel naar de Lounge te gaan in je vakantie kleren, maar toch vinden ze het geen probleem als je langskomt en een cocktail bestelt terwijl je naar het uitzicht kijkt.

Baseball wedstrijd 1 week tokyo tip1 week tokyo achtbaan tokyo domeachtbaan tokyo dome

6. De Tokyo Dome

De Tokyo Dome is een gigantisch gebouw waarin sportwedstrijden, voornamelijk baseball, gespeeld worden. Ook is hier een gigantisch winkelcentrum en een achtbaan die door (!) het gebouw en over de straat heen gaat. Het winkelcentrum laat het moderne Japan zien, zo gaan veel Japanners hier lunchen en shoppen maar ook kijken naar artiesten op het podium terwijl hun kinderen rondrennen en zwemmen. Kijk altijd even of er een wedstrijd is als je hier naartoe gaat, zo leer je namelijk weer een andere kant van de Japanners kennen. En vergeet natuurlijk niet met je parapluutje in de lucht te zwaaien zodra er een punt is gemaakt tijdens de wedstrijd!

natuur in tokyo vogels parken tokyo japanJapanse lampen natuur park

7. Koishikawa Korakuen Garden

In deze botanische tuin staan zo goed als alle Japanse planten. Ze hebben momenteel 4.000 soorten en basisschoolkinderen mogen hier ook een klein rijstveldje verzorgen. Zorg wel dat je even op de site kijkt welke planten in welke periode in bloei staan, bij ons groeide er namelijk toevallig hélemaal niks!

Ceremoni in tokyo ceremoni optreden tokyo

8. Meiji Shrine tijdens Golden Week

In de Golden Week vinden er veel ceremonies plaats. Bij de Meiji Shrine in het Yoyogi Park wordt traditioneel toneel opgevoerd, inclusief komedie en gezang. Ook vindt er een dans plaats en natuurlijk de daadwerkelijke ceremonie. Ook hier kun je zelf weer zien en meedoen aan hoe mensen hun gebeden uitvoeren en zich reinigen met heilig water.

Sumo training japan

9. Bezoek een sumo-training

Sumo wedstrijden zijn enorm duur en als je buiten het seizoen komt lastig te bezoeken, maar natuurlijk wil je dit nog steeds graag zien als je 1 week in Tokyo bent. Rond 7 uur ’s ochtends vinden op veel locaties tijdens en buiten het seizoen trainingen plaats, waarbij je, als je maar stil bent, door een klein raampje naar binnen mag kijken. Heel speciaal en zeker iets wat de moeite waard is om te doen! De Sumo training die wij hebben bekeken was bij Samurai Training 1-36-8 Asakusa | Venice 2F, Taito, 153-0044, Tokyo Prefecture. Je kan ook kijken bij tokyo-samurai.com en dan is het de locatie bij Asakusa.

Kalligrafie 1 week tokyo japan

10. Doe mee aan een kalligrafie training

Altijd al een mini beetje Japans willen leren of ontdekken hoe je op zo’n mooie manier met een kwast kunt schrijven? Probeer dan een workshop kalligrafie uit, waarbij je de basis leert van kalligrafie en kunt leren hoe je je eigen naam schrijft of een ander woord wat je graag wilt laten vertalen. De kalligrafie training die ik heb gedaan kun je volgen bij Uguisudanicho 18-1 in Shibuya, Tokyo 150-0032. Maar je kan ook heel gemakkelijk hier een kalligrafie training boeken. Oh en vond je het tof om met je handen bezig te zijn? Dan kan het ook nog gaaf zijn om een Origami workshop te doen, waarbij je met papier en vouwkunst aan de slag gaat.

→ Bekijk hier al onze Japan artikelen