de kleuren van tunesie

Tunesie: 6 tips voor een ultieme vakantie!

In het noorden van Afrika aan de kust van de Middellandse zee vinden we Tunesië. Een land dat grenst aan Libië en Algerije en een bestemming die steeds populairder wordt bij zonaanbidders. In Tunesië vind je namelijk een mooie kust en kun je goed op vakantie naar bestemmingen als Hammamet, Djerba en Monastir. Toch is een Tunesië vakantie niet alleen voor strandliefhebbers. Je kan hier namelijk ook meer dan goed naartoe voor een rondreis. Tijdens zo’n trip ontdek je uitgestrekte woestijnen, bijzondere zoutpannen en historische opgravingen. De stranden kun je dan voor het eind bewaren om lekker bij te komen voor je weer terug naar huis vliegt al is het natuurlijk ook lekker om je vakantie juist bij het strand te beginnen. Wat je keuze ook mag zijn, laat je in ieder geval even inspireren voor onze tips voor een route door dit land.

Check hier meteen alle vakantie-deals naar Tunesië

Kust

activiteiten tunesie Sidi Bou Said

Over Tunesië

Tunesië is een fijn land voor een vakantie in het voor- of najaar. Je vindt er volop fijne hotels en resorts aan de kust. Perfect om even te relaxen en je batterijen weer op te laden. Maar ook wie niet alleen wil relaxen en zich graag onderdompelt in de lokale cultuur, kan in Tunesië terecht.

Lees ook: Van terroristische aanslag tot perfect vakantieland – waarom Tunesië echt niet meer eng is

Het land heeft een rijke geschiedenis en was ooit de thuisbasis van de Feniciërs, Romeinen, Arabieren en Ottomanen, en het was een belangrijke handelspost in de Middellandse Zee. Je vindt nog vele bezienswaardigheden die daar aan doen herinneren. Denk bijvoorbeeld aan het amfitheater van El Djem (vergelijkbaar met het Colosseum in Rome), en de medina van Tunis, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Ook merk je het aan de huidige cultuur. Die is namelijk heel divers met Arabische, Berberse, en Mediterrane invloeden. De islam is de overheersende religie. De lokale keuken is beroemd om zijn couscous, tajine, harissa (pittige saus), en zoetigheden zoals baklava en makroud.

Leuk weetje: de film “Star Wars” werd op een aantal locaties in de Tunesische woestijn opgenomen voor de planeet Tatooine.

Zelf ontdekken? Dit wil je zeker doen in Tunesië op vakantie

1. De stranden van Hammamet en Monastir

Zoals we al zeiden, uitrusten kun je als geen ander tijdens een vakantie in Tunesië. Goede plekken met mooie stranden vind je bij Hammamet en Monastir in het noorden. Ben je in het zuiden van Tunesië, dan kun je het best naar Djerba. Bij alle drie de plekken vind genoeg luxe en/of all inclusive reizen, zodat je hier vooral heerlijk kunt bijkomen van Nederland of van je rondreis door Tunesië. Omdat hier veel hotels zijn te vinden, kun je hier ook goed uit eten en dankzij de vele toeristen zijn winkeltjes hier ook in overvloed te vinden. Wil je het echte Tunesië ervaren? Dan raden we je aan even door te reizen naar een van de plekken hieronder.

2. Shopwalhalla en historische parel: Sousse

Sousse is een stad in Tunesië dat vlak bij de kust ligt en dichtbij de luchthaven van Monastir. Vandaar dat dit ook de plek is waar we onze reis écht beginnen. Sousse is niet alleen een vestigingsstad, ook als toerist kun je hier van alles doen. Ga bijvoorbeeld naar het historische centrum en de medina, daar kun je in de souks volop op zoek gaan naar de mooiste souvenirs en spulletjes voor thuis. Denk aan lederwaren, maar ook aan mooie schalen of andere producten. Iets moois gezien? Vergeet dan zeker niet af te dingen, want dat is vaak meer dan nodig in de souks. Naast shoppen kun je ook andere dingen in en rondom Sousse. Zo ligt Sousse ook niet al te ver van de hoofdstad van Tunis, dus mocht je een uitstapje willen maken zou je ook daar naartoe kunnen. In Tunis vind je bijvoorbeeld het archeologische Bardo Museum. Liever iets vergelijkbaars in Sousse zelf doen? Dan kun je naar de catacomben gaan of naar de grote moskee.

Souvenirs

tunesie markt vakantie souvenirs

3. Naar Douz via mooi Matmata

Douz, ook wel de poort van de Sahara genoemd is de volgende plek waar je heen zou moeten gaan tijdens een rondreis door Tunesië. Maar niet voordat je bij Matmata bent gestopt en daar de holwoningen hebt bekeken die je zou kunnen kennen uit de Star Wars films. Na je stop bij Matmata kun je doorrijden naar het stadje Douz. Dit stadje is ontstaan bij een oase middenin Tunesië en is de plek vanwaar je de sahara zal betreden. Vanuit Douz kun je dan ook meer dan goed een kamelentocht maken over die gigantische duinen die je normaal alleen van de foto’s kent. Waar Douz verder van bekend is, zijn haar dadels. Deze plek middenin Douz is een van de grootste producenten van dit product. Een paar dadels proeven moet je dan ook zeker gedaan hebben als je hier bent.

4. Zoutmeer Chott El Jerid

Een highlight in Tunesië is het zoutmeer ‘Chott El Jerid’. Dit is niet zomaar een zoutmeer, want het is de grootste van de Sahara. Door de extreme temperaturen en de weinige neerslag die hier valt is vrijwel al het water verdampt, hierdoor kunnen bizarre fata morgana’s ontstaan én heeft het oppervlak een kleur die soms bijna roze lijkt.

Boek meteen je Tunesië vakantie: Via TUI kun je complete zonvakanties naar Tunesië boeken en vaak voor een super fijne prijs! Overnacht bijvoorbeeld in Sousse of juist in Djerba.

Kamelen

kamelen in tunesie

5. Tozeur & de Ong Jemel rotsformaties

De reis vervolg je naar Tozeur, opnieuw een oase stad middenin het hart van Tunesië. Tozeur is vanwege verschillende highlights een leuke bestemming om te bezoeken. In de medina vind je net als in veel andere steden leuke plekken om te winkelen. Maar er zijn ook mooie beelden zoals het Portret van d’Abou el Kacem Chebbi dat bestaat uit een groot wit stenen hoofd in een rotsformatie. Een andere mooie rotsgroep is Ong Jemel, dat net als andere highlights ook floreerde in een Star Wars film.

6. Kairouan, een van de vier heilige Islamitische plaatsen

Vervolgens is het bijzonder om naar Kairouan te gaan. Na Mekka, Medina en Jeruzalem wordt Kairouan als de vierde heilige stad van de Islam beschouwd. Je vindt hier dan ook genoeg bijzondere moskees om te bezoeken. Mooie moskeeën om te bezoek zijn de kleurrijke Mosque of the Barber, Great Mosque of naar de Mosque of Three Doors. Met al deze moskeeën is Kairouan direct een plek voor historie- en cultuurliefhebbers. Naast de moskeeën is het ook leuk om naar de medina te gaan of naar het Islamic Museum.

Tunesië

Magisch betoverend tunesie vakantie

Deze Tunesië route op een kaart

Hieronder vind je bovengenoemde plekken op de kaart terug van Tunesië.

Vakantie Tunesië route

Zo plan je je Tunesië vakantie

Als je naar Tunesië wilt, dan is het het makkelijkst om gewoon een complete (zon)vakantie met TUI te boeken. De prijzen zijn vaak lekker betaalbaar en je weet dat je in fijne hotels slaapt. Check hier meteen alle vakantie-deals naar Tunesië

En dan nog een paar praktische tips voor Tunesië

Een aantal handige travel facts voor als je op vakantie naar Tunesië gaat:

  • Je betaalt hier met de Tunesische dinar, 1 euro is ongeveer 2 dinar
  • Wanneer je naar Tunesië gaat moet je paspoort nog minstens 6 maanden geldig zijn
  • Een visum heb je voor Tunesië niet nodig
  • Het kan handig zijn een inenting te krijgen tegen DTP, Hepatites A & B en Buiktyfus als je lang blijft
  • De lente en herfst zijn de beste seizoenen om naar Tunesië op vakantie te gaan
  • Je kan super veel toffe activiteiten doen in Tunesië en het is vaak handig om die vooraf te boeken
  • In de zomer is de Tunesische hitte ook dragelijk bij de kust
  • Wist je dat Tunesië vrijwel altijd dezelfde tijd als Nederland heeft? Alleen in de zomer is er 1 uur verschil.
  • De taal in Tunesië is over het algemeen Arabisch, maar er wordt ook veel Frans gesproken.
  • Wat betreft kleding is het wel aan te raden om bedekt te gaan vooral buiten de toeristische gebieden.

Ben jij al eens in Tunesië geweest? Laat hieronder jouw tips weten in een reactie! Zoek je zelf meer reistips voor bijvoorbeeld plekken in Afrika, lees dan deze Afrika artikelen.

Meer lezen over Tunesië?

→ Bekijk hier al onze Tunesie artikelen