Essaouira, Marokko, Medina

Must do’s in Essaouira, hét vissersstadje van Marokko

Op zo’n drie uurtjes rijden van Marrakech ligt Essaouira. Een typisch Marokkaans kustplaatsje met een prachtige medina en kilometers aan strand. In tegenstelling tot Marrakech is het hier een stukje rustiger. Je kan Essaouira in Marokko bezoeken als dagtrip vanuit Marrakech, maar je ervaart de stad pas echt als je er één of meerdere nachtjes doorbrengt. Het is ook de perfecte eindhalte indien je beide steden zou combineren tijdens een Marokko trip! Lees gauw verder en ontdek welke must do’s je in Essaouira in Marokko echt niet wilt missen.

Wat moet je echt gedaan hebben in Essaouira, Marokko?

→ Handig: Vliegticket deals naar Marokko
→ Hotel tip voor Essaouira: Riad Lyon-Mogador of La Maison des Ailleurs

1. Shoppen in de medina van Essaouira

Wie de medina in Marrakech bezocht heeft kan beamen dat het in Essaouira een stuk minder hectisch is. Er zijn geen opdringerige verkopers en het is niet volledig ingesteld op toeristen. Je ziet er dus ook veel lokale mensen gewoon hun dagelijkse boodschappen halen. Het is een toffe plek om even rond te lopen, maar ook de ideale locatie om de mooiste foto’s te schieten en een leuke souvenir scoor je ook zeker in de medina van Essaouira!

Essaouira Medina Essaouira, Marokko, Medina

2. Blauwe bootjes kijken in de haven

Essaouira is een echt havenstadje, dus moet je natuurlijk ook de haven bezocht hebben tijdens jouw trip! Verwacht een ogenschijnlijk oneindige zee van blauwe bootjes en actieve vissers. Hier zie je het echte leven van de haven én wordt ook de vers gevangen vis verkocht.

3. Hap een vers visje weg

Net voor de ingang van de haven vind je enkele kleine eettentjes met picknick tafels waar je lekkere verse vis kan eten. Je kan zelf je visje uitzoeken en dat wordt dan met veel plezier voor jou klaar gemaakt. Verser kan niet!

Essaouira Marokko, havenHaven van Essaouira, Marokko

4. Genieten van het uitzicht bij Skala du Port

Nabij de vismarkt ligt ook het historische fort Skala du Port waar je, tegen betaling, het oude fort kan bezoeken. Vanaf deze toren heb je een mooi uitzicht over de medina, de vismarkt, de haven met de gekende blauwe bootjes en het nabijgelegen eiland Île de Mogador. Een ander mooi uitzicht vind je bij Skala de Ville!

Essaouira, Skala du Port

5. Essaouira strand & (kite)surfen

Het strand van Essaouira ligt net buiten de stad en is de ideale plek om te relaxen. Vanwege de wind en het briesje is het in de zomermaanden bovendien ook dé plek om te (kite)surfen. Er zijn ook enkele surfscholen te vinden, dus als je het nog niet kan is het zeker het proberen waard!

Essaouira strand

6. Festival Gnaoua

In juni vind je hier drie dagen lang het bruisende muziekfestival ‘Gnaoua’. Op de officiële website wordt het ook wel het ‘Afrikaanse Woodstock” genoemd. Het festival brengt de inheemse Gnauoua-muzikanten en muzikanten uit de hele wereld bij elkaar en viert het belang van muziek. Een mooie manier om erfgoed en cultuur te behouden en een niet te missen activiteit in Essaouira!

Plan je eigen trip naar Essaouira!

Benieuwd hoe je jouw tripje naar Essaouira kunt plannen? Je regelt het gemakkelijk met de tips hieronder!

Beste reistijd Essaouira

Essaouira kan je eigenlijk, net zoals Marrakech, het hele jaar wel bezoeken. De zomermaanden zijn droog en heet, met temperaturen boven de 30 graden. Dan zijn er heel wat toeristen op het strand te vinden die verkoeling zoeken. In de rest van het jaar ligt de temperatuur lager en is er meer kans op regen. Het voor-en najaar zijn dus de top maanden hier omdat het dan nog steeds zo’n aangename temperatuur is.

Hoe kom je in Essaouira?

Er gaan dagelijks verschillende vluchten naar Marrakech. Vanuit Marrakech is het dan zo’n drie uur rijden naar Essaouira, dit kan je zelf met een gehuurde auto doen of met de bus. Zie je het niet echt zitten om zelf op pad te gaan? Dan kan je een busrit boeken of met een georganiseerde rondreis meegaan.

Hoeveel dagen in Essaouira?

Benieuwd hoeveel dagen je in Essaouira nodig hebt? Je kan de stad als dagtrip bezoeken vanuit Marrakech (af Agadir), maar het is toffer om hier 2 dagen te blijven. Dan kun je echt alle highlights zien en de havenstad op haar best ervaren!

Waar overnachten in Essaouira

Wil je ook overnachten in Essaouira, Marokko? We hebben de mooiste hotels in Essaouira op een rijtje gezet. Maar onze favoriet zullen we je hier alvast verklappen, dat is Riad Lyon-Mogador of La Maison des Ailleurs!

→ Bekijk hier alle artikelen over Marokko