hoofdstad marktje Houmt Souk

3 tips voor Djerba in Tunesie

Het Tunesische schiereiland Djerba ligt in de Middellandse zee. Een dor en op eerste aanzicht, wat kaal eiland. Droogte is wat overheerst. De zon schijnt fel en de zee lonkt. Maar als ik beter kijk zie ik in de verte palmbomen, cactussen en olijfbomen groeien. In het water zie ik zelfs een groep flamingo’s, dat had ik niet verwacht. Vanwege het warme weer zijn op Djerba veel mooie all-inclusive resorts gelegen, de zonaanbidder vertoeft hier dan ook graag. Het eiland is iets kleiner dan Texel. In korte tijd ontdek ik Djerba en zie ik de schattige dorpen Erriadth en hoofdstad Houmt Souk. Voor wie meer wil dan alleen lui-lekkeren op z’n strandbedje, drie tips om ook wat cultuur te proeven op Tunesisch Djerba tijdens de vakantie!

Via TUI boek je complete reizen naar Tunesië

→ Kies voor een verblijf bij TUI Blue Palm Beach Palace, hier boek je ook toffe excursies

Eerst even wat weetjes over Djerba, Tunesië

Djerba, ook bekend als Jerba, is het grootste eiland in Noord-Afrika en ligt in de Golf van Gabès, voor de oostkust van Tunesië in de Middellandse Zee. Het eiland was ooit een belangrijk handelscentrum en werd bewoond door Feniciërs, Romeinen, Arabieren en Ottomanen. Niet alleen daarvan zie je de invloeden terug. Er is ook veel joodse erfgoed, met historische synagogen en een joodse gemeenschap die er eeuwenlang heeft gewoond.

Djerba is een populaire toeristische bestemming en staat bekend om zijn prachtige zandstranden, historische bezienswaardigheden en watersportmogelijkheden. Een van de meest opvallende bezienswaardigheden is de El Ghriba-synagoge, een van de oudste synagogen ter wereld, die jaarlijks bezocht wordt door pelgrims.

Net als andere plekken in Tunesië, zijn er op Djerba een aantal locaties die als filmlocatie dienden voor de Star Wars-films. De Ksar Ouled Soltane is bijvoorbeeld een historische graanschuur die diende als locatie voor Anakin Skywalker’s huis.

5 x doen op Djerba – Tunesië

Flamingo spotten djerba tunesie

1. Museum Lalla Hadria op het hoogste punt van het eiland

Op het vliegveld van Djerba worden verwelkomt door Zoraya, een gids van TUI. Hij neemt ons mee langs de hoogtepunten van het Tunesische eiland. Te beginnen bij, hoe kan het ook anders, letterlijk het hoogste punt van het eiland.

Gelegen op 54 meter hoogte komen we aan bij het Lalla Hadria museum, een kolossaal wit gebouw. Zoals eigenlijk veel andere gebouwen in Djerba. Zoraya neemt ons mee van het ene kamertje mee door de gangen en kamers en gangen, waar plots weer vijf kamers tevoorschijn komen. Het museum lijkt wel een doolhof. Je zou hier gemakkelijk verdwaalt raken. Zeker als ik even blijf hangen, de Arabische architectuur is prachtig en haast elk hoekje vraagt om gefotografeerd te worden. Gelukkig vind ik Zoraya weer terug. Middels poppen à la Fata Morgana in de Efteling (en soms ook de muziek) neemt hij ons mee door de tijd, en leren we meer over de Tunesische cultuur en geschiedenis. Van inheemse kleding en prachtige tapijten tot bruiloftsfeesten en shishalounges.

Een ander belangrijk onderdeel van het eiland zijn de pottenbakkers. Dit zie ik ook terug in het museum. Prachtige potten van sommige meer dan een meter hoog lijken haast uit de witte muren te springen. De kleurige bloemen maken het af. Langs de wegen van Djerba, maar vooral bij het dorpje Guellala, zijn veel pottenbakkers. Het aardewerk siert de straten. Onthouden dus, als je van aardewerk houdt. Die moet zijn tas licht pakken.

Museum Lalla Hadria Djerba Tunesie Museum Lalla Hadria Djerba Museum Djerba Tunesie Djerba Museum Lalla Hadria Tunesie Uitleg Museum Lalla Hadria Djerba Uitzicht Museum Lalla Hadria Djerba Naar Museum Lalla Hadria Djerba Tunesie

2. Streetart in Erriadh

Mijn favoriet van Djerba is het dorpje Erriadh. Centraal gelegen op het eiland, is het dorp zeker een bezoekje waard. De straten zijn namelijk versierd met streetart. Van dieren tot oude auto’s en prachtige portretten, de verouderde straatjes en gebouwen krijgen flair. Tijdens het wandelen komen we een paar dorpelingen tegen, de meesten zijn blij dat we er zijn. Hoi, hallo, bonjour. Foto’s nemen, geen probleem! Sommige poseren er zelfs graag voor. Toerisme op hun eiland brengt immers ook banen met zich mee.

Erriadh streetart djerba Erriadh djerba tunesie art Djerba Tunesie Erriadh Erriadh muurkunst djerba Erriadh djerba streetart Djerba Tunesie Erriadh Markt Erriadh Djerba Tunesie streetart Djerba Tunesie straatkunst erriadh Erriadh Djerba Tunesie straatjes

3. Marktjes struinen in de hoofdstad van Djerba

Ook breng ik een bezoek aan hoofdstad Houmt Souk, gelegen aan de noordelijke kust van Djerba. Hier zijn er markten in overvloed! Eten, kleding, zelfs een rommelmarkt met voorwerpen van jaren oud kom ik tegen. Wanneer ik langs een kraam vol kruiden loop, waan ik me echt in Afrika. Maar ook de winkels die ik passeer met schoenen, hoeden of kleden dragen bij aan dit gevoel. Ook vind je in de hoofdstad trouwens veel streetart. Mijn favoriet is het pleintje met de vele vazen, schalen en bordjes van keramiek. Maar eigenlijk geniet ik nog het meest van de vriendelijke Tunesiërs, die me welkom heten in op hun eiland en vol enthousiasme hun mooiste producten laten zien.

kleden winkel Houmt Souk djerba hoofdstad marktje Houmt Souk kleden winkel Houmt Souk djerba djerba hoofdstad Houmt Souk markt in djerba Houmt Souk souvenir shoppen djerba Houmt Souk hoofdstad djerba tunesie straatjes vintage Houmt Souk markt djerba

4. Historische bezienswaardigheden

Andere fantastische plekken op Djerba zijn historische bezienswaardigheden al de El Ghriba-synagoge, de graanschuur Ksar Ouled Soltane en het Borj El Kebir-fort, een Ottomaans fort dat nu een museum herbergt met tentoonstellingen over de geschiedenis van Djerba.

5. Ga de natuur in

Zo op het eerste gezicht mag het eiland dan wat dor lijken, toch is de natuur op het eiland prachtig. Het is heerlijk om even aan de drukte te ontsnappen. Er zijn prachtige lagunes en palmoasen, of wat dacht je van de zoutvlakten van Bgharda. Langs de kust kun je snorkelen, of huur een kajak en peddel een eindje over het water. Neem als je de natuur in gaat altijd genoeg water, zonnebrand en een dun blousje of sjaaltje mee om jezelf te beschermen tegen de zon en de warmte.

Wil je naar Djerba in Tunesië?

Lijkt een vakantie naar Djerba je wel wat? Via TUI kun je makkelijk complete reizen naar Tunesië boeken die vaak fijn en betaalbaar zijn. Vanwege de gunstige ligging is het vaak lekker weer in Tunesië, alleen in de maanden december tot en met februari gaat de temperatuur richting de 16 a 17 graden, maar verder is het er vaak heerlijk vakantievieren en super zonnig!

Hotel tip: TUI Blue Palm Beach Hotel

Nog opzoek naar een heerlijke plek om te vertoeven tijdens je vakantie op Djerba? Het all inclusive TUI Blue Palm Beach Palace is zeker een aanrader. Ruime en moderne kamers, maar bovenal met een heerlijk zwembad en strand. Inclusief sportmogelijkheden, wellnessruimte, kattencafé, heerlijk eten in het restaurant en meer! Vanuit het hotel worden ook excursies aangeboden naar alle bovengenoemde plekken.

Meer lezen over Tunesië?

→ Bekijk hier al onze Tunesie artikelen