Doen in Marrakech souks

Wat te doen in Marrakech? 9 bijzondere tips!

Een mysterieuze en tegelijk chaotische stad, dat is Marrakech. Een stad uit duizend en één nacht waar je vanuit Nederland al binnen 4 uur naartoe vliegt. Het meeste bekende punt in Marrakech is het Djemaa El Fna plein. Wanneer je daar aankomt wordt je omringd door intense geuren, nieuwe geluiden en drukke beelden. Overal zie je er kleurig geklede mensen lopen, een aantal ervan spreken je al gauw aan, willen je iets verkopen of je juist lokken naar een restaurantje voor een warme munt thee of verse jus d’orange. Geuren van net gemaakte tajines komen je tegemoet en kijkend naar de souks zie je een wir war aan gekleurde spullen. Marrakech is mooi en intens tegelijk, benieuwd wat je allemaal in deze Marokkaanse koningsstad kan doen? Wij hebben de leukste Marrakech tips voor je op een rij gezet.

Wat te doen in Marrakech? Een paar tips die je zeker niet moet overslaan:

Van het eten van tajines op een rooftop bar tot zelf koken terwijl je een Marrokaans kookcursus volgt en van het shoppen in de souks tot het bezoeken van een leerlooierij. Tijdens een rondreis in Marokko, maar ook alleen in Marrakech kun je echt al onwijs veel doen. Een aantal van de highlights en onze favoriete to do’s vind je hieronder:

Souks

Doen in Marrakech souks

Wat doen in marrakech shoppen souks

1. Naar de souks in Marrakech

Shoppen kun je in Marrakech als geen ander. Met name de grote souks in de Medina is gevuld met kleurige spullen, denk daarbij aan tassen van leer, mooie sieraden, prachtige sjawls, schitterende lampen of aardewerken schalen. In de souks verkopen ze alles. Je kan de souks vanaf het Djemaa El Fna plein inlopen en vervolgens uren verdwalen in de wir war van straatjes. Zie je iets moois? Bereid je dan voor op een aantal minuten afdingen, want akkoord gaan met de eerste prijs is in Marokko niet gebruikelijk. Onze afding tips:

  • Bepaal van te voren wat je wilt betalen en ga daar 25% onder zitten, dan houd je wat afdingruimte
  • Vraag de verkoper naar de prijs van het product en ga er vanuit dat dit waarschijnlijk een hoge toeristenprijs is
  • Geef aan dat te prijs voor jou te duur is en noem jouw laagste prijs
  • Vaak zal de verkoper iets in prijs zakken en gebruikelijk is dat jij dan aangeeft wat meer te willen betalen
  • Zo kun je even doorgaan met onderhandelen tot je op een prijs uitkomt die goed is voor jou en voor de verkoper
  • Kom je er niet uit? Dan kun je als laatste troef weglopen om een statement te maken dat het jouw ‘last offer’ is

Afdingen kost wat tijd, maar als je dit niet doet is het aannemelijk dat je te veel betaalt voor jouw souvenirs. Door goed af te dingen kun je soms iets kopen voor minder dan 50% van de vraagprijs. Dat geeft ook maar aan dat in de Medina soms veel meer wordt gevraagd voor iets, dan dat het waard is. Let er alleen wel op, dat als je eenmaal begint met afdingen het maar lastig is om uiteindelijk niets te kopen. Bedenk dus goed of je iets wilt of niet voor je begint met de onderhandelingen.

Kookworkshop

2. Volg een kookcursus in Marrakech en leer de geheimen van de Marokkaanse keuken

In Marrakech kun je heerlijk eten, maar nog leuker is om een kookcursus te volgen en zelf een maaltijd te bereiden. Wij gingen een dag op pad met Lala Fatima van Cuisine Marrakech en maakten in haar huis een kip tajine met daarnaast verschillende Marokkaanse salades. Een dag om niet snel te vergeten, niet alleen vanwege het bezoek aan de markt waar je zelf verse producten uitkiest, maar misschien nog meer vanwege de gastvrijheid en openheid van Fatima. De kooklessen bij Fatima en Gadouche kun je ook boeken via Cuisine Marrakech, je kan hun het beste bellen: 0679 – 647904 of mailen op nezha_cook@yahoo.com. Ook kun je een kookcursus aanvragen wanneer je een deel van je reis bij Riksja Travel boekt (scroll op deze pagina iets verder naar beneden en bekijk de varianten).

Hoe zag onze kookcursus eruit in Marrakech?

Een kookcursus bij Lala Fatima begint met een bezoek aan een kruidenwinkel, waar je proeft en meer leert over de spices and herbs die gebruikt worden in de Marokkaanse keuken. Vervolgens ga je op pad naar de lokale markt waar je zelf verse producten uitkiest zoals groenten, kruiden en… vlees. Een bijzondere ervaring! Nadat alles is gekocht rijd je samen met Lala Fatima naar haar huis, net buiten de chaos van het centrum van Marrakech. Het huis ligt in een rustig kronkelig straatje en eenmaal binnen gekomen ondenk je de mooie tuin gevuld met olijf- en sinaasappelbomen, de gezellige eetkamer, Fatima’s kip die voor de eieren zorgt en de ruime open keuken. Ook Fatima’s assistente is aanwezig en voor je begint met koken bezoek je samen de lokale bakkerij waar iedereen uit het dorp zijn of haar brood laat afbakken. Voordat je begint met koken vertelt Fatima tijdens het drinken van een kopje muntthee over haar leven in Marokko. Even later sta je in de keuken vlees en groentes te snijden en wordt je een uurtje later naar buiten geroepen om de kolen onder de tajine aan te steken. Wanneer alles klaar is, schuif je aan bij de grote eettafel en dan is het vooral lekker lang genieten!

Kookcursus in Marrakech

Wat te doen in Marrakech kookcursus_

Wat te doen in Marrakech kookcursus brood bakken

3. Djemaa El Fna plein & Koutoubia Moskee

Het meest centrale plein van Marrakech is het Djemaa El Fna plein en het is dan ook een niet te missen spot tijdens je stedentrip. ‘s Avonds wordt het hele plein vol met kraampjes gezet en doen de jongens die op de markt werken (soms zelfs iets te veel) hun best om je naar een van hun tafeltjes te lokken. Naast marktverkopers zul je op het plein ook veel straatartiesten tegenkomen. Denk aan slangenbezweerders of goochelaars. Je komt het allemaal tegen op dit drukke plein. De verkopers kunnen soms trouwens best in your face zijn als ze je naar een kraam proberen te lokken, dus onze tips is dan ook om gewoon op een gegeven moment iets te kiezen en vanaf daar van de chaos te genieten. Niet zo’n zin in de markt? Ga dan voor een rooftopbar, zie ook tip 7! Ben je overdag op het Djemaa El Fna Plein? Dan zal je zeker niet om de toren van de Koutoubia Moskee heen kunnen, die steekt meer dan 70 meter hoog de lucht in.

4. Bezoek een leerlooierij

Niet alleen in Fez vind je leerlooierijen. Ook in Marrakech zijn er een aantal te vinden. Als je hier nog nooit bent geweest, is het zeker de moeite waard om er één te bezoeken. Het maken van een leren tas of paar schoenen kost namelijk veel meer werk dan jij waarschijnlijk denkt. In wat lijkt op ronde bakken met gekleurd water wordt het leer schoon gemaakt en vervolgens gekleurd. Rondom de bakken zie je huiden drogen waarna ze vervolgens bewerkt worden tot een tas, paar slippers, poef of riem. De stank kan met name in de zomer overweldigend zijn en de meeste toeristen krijgen dan ook een takje munt tegen de intense geur. Je kan de leerlooierijen met een gids bezoeken, of je gaat zelf op zoek naar de looierij die naast de poort Bab Debbagh ligt in het noorden van de Medina in Marrakech. Deze poort woordt ook wel de leerlooierspoort genoemd.

leerlooierij

Wat te doen in Marrakech tips leerlooierij

Wat doen in marrakech leerlooierij tassen leer_

5. Wandelen door de tuin van Yves Saint Laurent

De tuin van Yves Saint Laurent is ook een highlight die je niet mag missen in Marrakech. Deze botanische tuin staat beter bekend als de Marjorelletuin en is ooit ontworpen door de gelijknamige Franse kunstenaar Majorelle. Als je naar de tuin gaat, valt direct de diepe kobaltblauwe kleur op die op veel plekken gebruikt is. In vergelijking met de Medina van Marrakech is deze plek een oceaan van rust.

6. Met een quad naar een palmoase

Een actieve manier om de omgeving van Marrakech te ontdekken is door met een quad op pad te gaan! Met een groepje rijd je door de droge omgeving van Marrakech, tijdens het rijden zie je herders met schapen lopen en verlaten huisjes met daarnaast af en toe een palmboom. Tijdens de pauze krijg je een warm pannenkoekje met honing en een zoet kopje muntthee. Ondanks de droogte kan er vanwege riviertjes op sommige plekken alsnog wat modder liggen, kijk dus uit dat je niet slipt want voor je het weten vliegen de klodders je om de oren!

Quad rijden

Wat te doen in Marrakech quad rijden tips Wat te doen in Marrakech quad rijden

7. Drink zoete muntthee en eet gloeiend hete couscous op een rooftop bar

Als je de chaos in Marrakech wilt ontvluchten, doe je er goed aan om naar een van de rooftop bars te gaan. Rondom het Djemaa El Fna plein zul je verschillende vinden, maar ook in de wir war van steegjes zitten soms leuke restaurantjes verscholen. Bestel er veels te zoete muntthee of een gloeiend hete couscous in een tajine.

8. Een kamelentocht maken naar de woestijn van Marokko

Vanuit Marrakech kun je niet alleen een excursie maken met een quad, je kan er ook voor kiezen om één of twee nachten weg te gaan naar de woestijn van Marokko. Met een busje rijd je dan via het Atlasgebergte richting de woestijn van Marokko, daar klim je op een kameel en hobbel je naar een Berberdorp waar je slaapt in grote tenten. Daar eet je ook ‘s avonds en kan je voor het slapen gaan luisteren naar een typisch Marrokaans optreden. Vroeg in de ochtend stap je weer op en rijd je terug naar het begin van de woestijn, waar je weer in de auto stapt en terug rijd richting Marrakech. Een bijzondere 24 uurs trip, waarbij je veel meer ziet van de natuur van Marokko en het leven buiten de stad. Tijdens veel van deze excursies stop je ook bij Ouarzazate, ook wel het Hollywood van Marokko genoemd. Daar zijn bijvoorbeeld films opgenomen als Babel of The Mummy Returns en zelfs Sex and the City 2 heeft er een aantal scenes geschoten. Hier kun je een tocht door de woestijn boeken

Woestijn

Wat te doen in Marrakech tips kamelentocht woestijn

9. Overnacht in een mooie Riad in Marrakech

Wij hebben eens overnacht in Riad Al Tainam, vanaf daar loop je makkelijk naar de souks en het Djemaa El Fna plein. Ze hadden ook op de eerste dag dat wij aankwamen op verzoek super lekker avondeten gemaakt. Verder hebben we eens overnacht bij Hotel Le Gallia, dat nog dichterbij het Djemma El Fna plein licht en de grotere drukke winkelstraat. Bij andere reizigers hebben we nog mooiere riads voorbij zien komen. Die zijn misschien wel een tikkeltje duurder, maar onwijs mooi. Check bijvoorbeeld Rodamon Riad eens, deze riad zie je ook super vaak op Instagram voorbij komen en is hierdoor ook een van de populairste hotels geworden in de stad.

Hotel tips: Dit zijn de 10 fijnste riads in Marrakech

Riad

Wat doen in Marokko overnachten riad

Doen in Marrakech overnachten mooie riad tips

10. Combineer Marrakech met Fez

En, ook zin om naar Marrakech te gaan? Wij hebben een mooie reis met Riksja Travel gemaakt waarbij we Fez hebben gecombineerd met Marrakech. Op deze manier kun je twee koningssteden bezoeken tijdens je vakantie in Marokko. Oh, en stond jouw favoriete Marrakech must do hier niet bij? Laat jouw ervaring dan zeker hieronder achter! Lees hier wat te doen in Fez als je hier op stedentrip gaat

Wat te doen in marokko in Backpack Bestemmingen boek

Bestel het boek Backpack Bestemmingen incl. tips voor Marokko

Meer lezen over Marrakech en Marokko? Check het boek Backpack Bestemmingen

In het boek Backpack Bestemmingen hebben we een heel hoofdstuk over Marokko geschreven, daarin komen ook tips voor Marrakech aan bod en een complete reisroute voor Marokko. In het boek vind je daarnaast veel tips voor andere backpack bestemmingen, in het boek vind je namelijk de 23 mooiste reizen voor backpackers. Het is een echte musthave voor wie van avontuurlijke en mooie rondreizen houdt. Bestel hier het boek op Bol.com

→ Bekijk hier al onze Marokko artikelen