Merzouga Kanz Ermal-2

Merzouga: Dit wil je doen in dit woestijn dorp in Marokko!

Maak kennis met Merzouga: het bekendste duingebied van Marokko! Een bezoek aan de zandduinen in de Sahara woestijn in het zuiden van Marokko is echt een verrijking van je reis. Dat komt niet alleen door de prachtige zonsondergang in de woestijn, maar ook door de reis er naar toe. Je komt namelijk langs prachtige oases en Kasbah’s. Naar Merzouga afreizen is ook makkelijker gepland dan wellicht gedacht: Er worden zowel vanuit Marrakech als vanuit Fez meerdaagse trips naar Merzouga aangeboden.

Je kunt ook zelf met een huurauto of met je eigen auto vanuit Nederland naar het prachtige gebied rijden. Dat laatste hebben wij gedaan en daar hebben we zeker geen spijt van. Zo konden we ons eigen tempo aannemen en hadden we een vrije keuze in overnachtingslocatie en restaurants. Benieuwd hoe jij een tripje naar Merzouga het beste plant? En wat je zoal kan doen in en rondom dit woestijn dorp in Marokko? Je vindt hieronder al onze tips!

Merzouga | Marokko

→ Logeer tip onderweg: Gorges De Ziz of Gite Elkhorbat
→ Handig: Huur je eigen auto in Marokko via SunnyCars

Merzouga MarokkoKasbah Amridil merzougaMerzouga zonsopkomst sahara woestijn

Hoe kom je in Merzouga?

Merzouga is zowel vanuit de koningsstad Fez als Marrakech te bereiken met diverse touringbusjes of eigen (huur)auto. Een tour kun je dagelijks boeken bij verschillende boekingskantoren in een van deze koningssteden. Houdt er rekening mee dat er vaak 3 daagse tours worden aangeboden. Dat betekent dat je veel ziet in korte tijd, maar je ook maar 1 avond en 1 ochtend in de woestijn zelf bent. Wij hadden onze eigen auto vanuit Nederland mee en hebben de route Fez – Merzouga – Marrakesh genomen. De wegen in Marokko zijn over het algemeen goed onderhouden en de tijd die google maps aangeeft komt overeen met de werkelijke reistijd.

Stops tussen Fez en Merzouga

Tussen Fez en Merzouga kun je diverse stops maken. Mogelijk interessante stops zijn Azrou, een luxe skigebied, en Midelt, een gebruikelijke overnachtingsplek om de reis op te breken. Wij hadden er echter voor gekozen om deze plaatsen over te slaan en te overnachten in Achbaro. Hier sliepen we in een oude traditionele Kasbah (Gite D’etape: Gorges De Ziz) midden in een oase. De hotels in dit gebied zijn vooral kleinschalig en als je er graag zou willen avondeten kan het handig zijn om dit van te voren door te geven. Het bereiden van een maaltijd in de Tajine kan namelijk zo’n 3 uur duren. De eigenaar van het hotel waar wij sliepen, Ali, kan je ook rondleiden door de omgeving en van alles vertellen over de lokale gemeenschap en het leven in een Kasbah. Wanneer je de reis vervolgt en in de buurt komt van Merzouga zijn er diverse fossiel en mineraal shops waar je ook even een kijkje kunt nemen.

→ Boek ook deze tussenstop: Gorges De Ziz

Gite D’etape: Gorges De Ziz

Merzouga Marokko Gite D'etape-2 Merzouga Marokko Gite D'etape

Stops tussen Merzouga en Marrakesh

Tussen Merzouga en Marrakesh zijn er meerdere stops die je zou kunnen maken. Natuurlijk kun je bij sommige van deze stops ook via een omweg vanuit Fez langs wanneer je vanuit daar zou boeken. De Todra kloof is bijvoorbeeld zeker de moeite waard om te bezoeken. Helaas hebben wij deze zelf gemist vanwege omstandigheden (let goed op wat je eet en drinkt in de woestijn. Wegens de temperatuur en beperkt watersysteem is er een grotere kans op ziek worden), maar medereizigers waren hier super enthousiast over. Een andere bijzondere stop is de Kasbah Amridil in Skoura. Dit is een van de meest indrukwekkendste Kasbah’s van Marokko en heeft op het voormalige briefje van 50 Dirham gestaan. De meest interessante stop is denk ik wel Ait-Ben-Haddou. Het is echt aan te raden om hier te overnachten, mocht dit tot de mogelijkheden behoren. Een andere aanrader als tussenstop is een overnachting in Gite Elkhorbat, een traditionele Kasbah in Tinjedad. Je slaapt hier midden in een dorpje omringd door lokale kinderen en inwoners. Er zit een goed restaurant en zwembad bij dit hotel. En daarnaast zit er nog een museum dat je kunt bezoeken als je meer te weten wilt komen over de geschiedenis van de Berber cultuur.

→ Boek ook deze tussenstop: Gite Elkhorbat

Ait-Ben-Haddou

Merzouga Ait-Ben-HaddouAit-Ben-Haddou Merzouga

Wat te doen in Merzouga, Marokko?

Benieuwd wat je niet wilt missen als je eenmaal in Merzouga en de woestijn bent tijdens je Marokko reis? Hieronder de leukste to do’s!

1. Zwemmen & logeren aan de rand van de woestijn

Er zijn verschillende hotels met zwembad in de buurt van Merzouga. Er is overigens geen noodzaak om echt in de stad zelf te zitten. Wij hebben een keertje geluncht in het centrum van Merzouga, maar het centrum is zeker niet de reden waarom je zo ver naar het zuiden bent gereisd. Ruim ten noorden of zuiden zijn er ook nog verschillend prachtige hotels te vinden direct aan de woestijn. Wij hadden geboekt bij hotel Kanz Ermal, een hotel met zwembad pal aan de rand van de zandduinen.

Bij aankomst moesten we echt even in onze ogen knipperen, het leek net of we droomden. Het uitzicht was zo onwerkelijk. Het zwembadwater kwam hier uit een bron en was bij ons echt ijskoud (zoals op meerdere plekken in Marokko het geval was). Dus afkoelen na een warme dag is zeker mogelijk. Naast Kanz Ermal zijn er meerdere hotels met zwembaden en prachtig uitzicht, maar echt letterlijk aan de rand van de duinen net als dit hotel hebben wij niet gevonden. Soms zit er namelijk een weg tussen of is het omringd door een muur.

→ Logeer ook aan de rand van de woestijn bij Merzouga: Kanz Ermal

Merzouga Kanz Ermal-2 Merzouga Kanz Ermal-3 Merzouga Kanz Ermal

2. Dineren midden tussen de zandduinen in de Merzouga woestijn

In de avond hebben wij genoten bij Café Restaurant Saharatime. We bestelden het dagmenu en kregen een keer iets anders dan de standaard Tajine en het eten was echt heerlijk. Je kunt het beste van te voren al laten weten dat je komt, omdat de voorbereiding voor het koken soms wel 3 uur kan duren. Maar wachten ter plekke is ook zeker geen straf. Je kunt met een standaard auto bij Café Restaurant Saharatime komen en gewoon voor de deur parkeren. Je wordt verwelkomt met thee en kunt relaxen in de hangmat. Er zijn knusse zitjes op de grond gemaakt en je hebt echt het idee dat je midden in de woestijn zit. Het personeel hier was ontzettend vriendelijk en wij hebben er een heerlijke middag en avond gehad. Pas laat in de avond kwamen er andere gasten vanuit Marrakesh.

→ Telefoonnummer van Saharatime: +212 673-239229

Merzouga zonsopkomst woestijn4 avondeten saharatime 2 merzouga sahara uit eten 4 Avondeten saharatime merzouga marokko Restaurant Sahara time merzouga

3. Kamelentocht en overnachting in de woestijn

Als je aan de woestijn denkt, dan denk je aan kamelen. Zittend op de rug en uitkijken over de Oneindige woestijn. Wij hebben onze tocht op de kamelen ter plekke geboekt, bij de gastheer van Auberge Sahara. Het was diezelfde dag nog mogelijk om ons aan te sluiten bij een kleine groep toeristen, inclusief overnachting in de woestijn. Een uur voor zonsondergang vertrokken we met de auto naar de opstapplaats van de kamelen. De temperatuur was op dat tijdstip heerlijk aangenaam.

Onderweg maakten we een stop op een hoge zandduin om de zonsondergang te bekijken waarna de rit werd vervolgd naar het tentenkamp. Er zijn veel verschillende tentenkampen en ze verschelen iets in luxe. Maar de ervaring midden in de woestijn zal overal vrijwel hetzelfde zijn. In de avond, na een heerlijk avondmaal, wordt er rond het kampvuur muziek gemaakt. Tegelijkertijd kun je genieten van de sterrenhemel die zo mooi zichtbaar is met alle donkerte om je heen.

In de ochtend ga je er weer vroeg uit en vertrek je nog voor zonsopkomst per kameel terug naar de opstapplaats. Ook nu maak je weer een stop zodat je in alle rust kunt genieten van de zon die over de duinen heen komt. Dat is pas een start van je dag! Wanneer je iets minder fan bent van kamelen of toch liever met de auto gaat dan is dit ook mogelijk. Het personeel zelf gaat namelijk per 4W drive naar de overnachtingsplek en je kunt vaak meerijden.

merzouga marokko kamelentochtMerzouga overnachten in de woestijn marokkoMerzouga woestijn marokko

4. Huur een buggy en ga op avontuur

Wil je wat meer adrenaline, dan is buggy of quads rijden zeker een aanrader. Er zijn diverse aanbieders in de omgeving van Merzouga. Ook kun je het vaak direct bij je hotel regelen, zoals wij hadden gedaan. Je kunt kiezen uit verschillende lengtes voor je avontuur in de woestijn. Zo kun je bijvoorbeeld een rit maken van zo’n 3 uur en genieten van zonsopkomst. In de ochtend is de temperatuur nog aangenaam dus midden op de dag is af te raden. Omdat wij die ochtend al vroeg uit de woestijn kwamen en de zon al hadden zien opkomen hebben we een rit van 1 uur gemaakt. Iets anders waar je nog aan zou kunnen denken is sandboarden!

Merzouga woestijn buggy rijden Merzouga woestijn buggy rijden-3 Merzouga woestijn buggy rijden-4 Merzouga woestijn buggy rijden-2

5. Geniet van de stops onderweg naar en van Merzouga

Zoals we op het begin al van dit artikel zeiden, onderweg van en naar Merzouga kun je ook onwijs veel toffe spots bezoeken. Nog even een lijstje van de must do’s vind je hieronder samengevat:

  • Achbaro & logeren bij Gorges De Ziz
  • Azrou, als je wilt gaan skiën
  • Midelt, een goede overnachtingsspot tussen Fez en Merzouga
  • Todra Kloof
  • Kasbah Amridil in Skoura
  • Ait-Ben-Haddou
  • Logeren bij Gite Elkhorbat in Tinjedad

Kasbah in Skoura

Kasbah Skoura_-2 Kasbah Skoura_

Al zin gekregen om naar Merzouga te gaan?

Heb je al zin gekregen om Merzouga met eigen ogen te bewonderen of heb je juist zelf nog een leuke to do? Laat hieronder een reactie achter!


→ Bekijk hier alle artikelen over Marokko