Merzouga Ait-Ben-Haddou

Ait-Ben-Haddou: Dit is waarom je deze filmset in Marokko ooit wil bezoeken!

Maak niet alleen een korte tussenstop op deze magische plek, zoals de meesten doen, maar overweeg om 1 of meerdere nachten te verblijven in Ait-Ben-Haddou. Deze plaats is namelijk zo uniek dat extra tijd op deze plek het absoluut dubbel en dwars waard is. Zo kun je in de ochtend, nog voor de eerste toeristen arriveren, in alle rust de zon op zien komen en zit jij in de avond nog als laatste op een rooftop terras met adembenemend uitzicht.

De ksar van Ait-Ben-Haddou is een eeuwenoude lemen stad en staat op de UNESCO-erfgoed lijst en is bekend als het decor voor vele film zoals die van de film “Gladiator”. Deze plaats is gemakkelijk per auto te bereiken tijdens een rondreis door Marokko of vanuit een vakantie in Marrakech. Benieuwd wat Ait-Ben-Haddou zo bijzonder maakt? Lees dan zeker onze tips hieronder!

Ait-Ben-Haddou | Marokko

→ Hotel tip voor Aït-Ben-Haddou: Hotel la Kasbah
→ Handig: Huur je eigen auto in Marokko via SunnyCars

Kasbah Amridil merzouga Ait-Ben-Haddou Merzouga Merzouga Marokko

Hoe kom je in Ait-Ben-Haddou

Ait-Ben-Haddou ligt aan de rand van het Atlasgebergt in Marokko, op minder dan 3,5 uur rijden van Marrakech in de richting van Merzouga. Je kunt zowel de N9 als de P1506 nemen. Tijdens onze rondreis kozen we voor de P1506 vanwege de prachtige uitzichten. De locatie van Ait-Ben-Haddou maakt het mogelijk om het als dagtrip of meerdaagse trip in combinatie met Merzouga te boeken.

Het is echter aan de raden om meer tijd uit te trekken voor een bezoek aan deze plek en met eigen (huur)auto te gaan. Niet omdat er zo veel te zien is, maar vooral om in alle rust te genieten van deze unieke stad. Omdat er ’s ochtends en ’s avonds maar weinig toeristen zijn, ervaar je de stad op een hele andere manier. Ait-Ben-Haddou is op zijn mooist in deze rustige delen van de dag mede dankzij de mooie zonsopkomst en ondergang wat overnachten op deze plek een bijzondere beleving maakt.

Je huurauto parkeren?

Op het plein bij Hotel la Kasbah is er parkeergelegenheid voor je auto. Zoals op zovele plekken in Marokko, staat er een bewaker klaar die de auto in de gaten houdt voor een klein bedrag. In tegenstelling tot vaak het geval in Marrakech, word je hier over het algemeen eerlijk behandeld. Wel liggen prijzen van onder andere restaurants iets hoger dan in andere delen van Marokko, maar daarentegen is het mogelijk het oude gedeelte gratis te bezoeken.

→ Handig: Huur je eigen auto in Marokko via SunnyCars

voor zonsondergang op weg naar de top boven de ksar

Overnachten in of in de buurt van Ait-Ben-Haddou

Het prachtige uitzicht op de ksar van Ait-Ben-Haddou was voor ons een van de belangrijkste redenen om deze bestemming te bezoeken. Er zijn een aantal hotels die uitzicht op de ksar bieden, zo ook ons hotel, Hotel la Kasbah. Hoewel de kamers van dit hotel redelijk eenvoudig waren, maakte het schitterende uitzicht vanaf het zwembad het voor ons een heerlijk verblijf.

’s Ochtends genoten we van het ontbijt aan het zwembad, gelegen tegenover het hotel met zicht op de ksar. Geen betere plek om wakker te worden met een kop koffie of thee. Houd er wel rekening mee dat het zwemwater wordt gevuld vanuit een ondergrondse bron en dat het in sommige periodes van het jaar, zoals in november tijdens ons bezoek, wat fris zijn. Overdag is het heerlijk warm in Ait-Ben-Haddou, maar in de nacht kan het redelijk afkoelen en is een trui en lange broek aan te raden.

Ook is het mogelijk om te overnachten in de oude ksar zelf. zoals bijvoorbeeld Kasbah El Hajja, die te voet bereikbaar zijn. Vanwege de ligging midden in het oude gedeelte zijn de hotels hier vrij basic.  Wanneer je op zoek bent naar meer luxe kun je ook uitwijken naar de hoofdplaats van de regio, Ouarzazate. Of kun je overnachten in prachtig bijgehouden Kasbahs, zoals Kasbah La Cigogne, aan de P1506 richting Marrakech.

→ Meteen boeken: Kasbah El Hajja

Merzouga Ait-Ben-Haddou

Wat te doen in Ait-Ben-Haddou, Marokko?

Benieuwd wat je niet wilt missen als je in de buurt van Ait-Ben-Haddou bent? Hieronder de leukste to do’s:

1. Bewonder het indrukwekkend uitzicht op de ksar

In de vroege ochtend, wanneer de zon laag staat, is het uitzicht op de ksar op zijn mooist. Daardoor is dit ook het ideale moment om foto’s te maken. Langs het water, dat tussen het nieuwe en oude gedeelte van de stad loopt, kun je een wandeling maken. Op een aantal plaatsen is er een prachtige weerspiegeling van de oude stad in de rivier. Een ander mooie locatie is een uitzichtpunt bovenaan het zwembad van Hotel la Kasbah, waar een schommelstoel is geplaatst. Naast deze gratis toegankelijke plekken zijn er ook restaurants die de moeite waard zijn om te dineren of een drankje te doen. Zo heeft café restaurant Chez Moussa, gelegen vlakbij de brug, een prachtig dakterras. Wij hebben hier in de avond genoten van ons diner, met uitzicht op een heldere sterrenhemel boven de prachtige lemen gebouwen. De lokale bevolking is hier overigens ontzettend aardig, zo heeft eigenaar van het restaurant ons na afloop een stuk begeleid naar de weg richting ons hotel.

Giel op de schommelstoel op uitzichtpunt Ait Ben HaddouUitzicht op Ouarzazate vanaf ons hotel in TabounteInwoner van Ait Ben Haddou

2. Ronddwalen door de ksar

Om de oude ksar te bezoeken moet je de rivier oversteken. Op verschillende plekken kun je de rivier overstekken via een zelf gemaakt pad van grote keien die in het water zijn geplaatst. Wanneer dit bij hoog water niet mogelijk is, kun je gebruik maken van een brug. Er zijn diverse mogelijkheden om het oude gedeelte binnen te komen. Dit kan via onbetaalde plaatsen, zoals via een pad helemaal aan de rechterzijde bij de struiken. Ook is het mogelijk via enkele poorten die eigendom zijn van families die nog in de ksar wonen. Ze vragen slechts een klein bedrag, dat bijdraagt aan het onderhoud van de gebouwen.

Vooral na de aardbeving in september 2023 kunnen ze deze financiële steun goed gebruiken, aangezien er ook op deze plek enkele beschadigingen zijn opgetreden. We hebben laten vertellen dat er momenteel nog vijf families in het oude gedeelte wonen. Zij leven van het toerisme en verwelkomen graag bezoekers in hun huizen tegen een klein bedrag. Erg interessant om niet alleen het doolhof aan straatjes in de wijk te verkennen, maar ook het doolhof aan gangen en ruimtes binnen in het huis te zien. Daarnaast vind je er diverse winkeltjes met onder andere tekeningen, sieraden, textiel en lokaal houtwerk.

Wanneer je meer te weten wilt komen over de geschiedenis, zijn er ook diverse gidsen. Deze hoef je van te voren te boeken. Loop gewoon richting de rivier en je zult vanzelf aangesproken worden. Het zelfde geldt wanneer je de omgeving per paard zou willen verkennen. Zelf zijn wij veel via de eigenaar van het hotel te weten gekomen die er graag over vertelde.

ksar ait ben haddou ksar ait ben haddouSouvenirs in Ait Ben Haddou

3. Wandeling naar de top

Overdag kan het behoorlijk warm worden in Ait-Ben-Haddou. Wij hebben er daarom voor gekozen om net voor zonsondergang de klim naar de top van de berg te maken, waar de ksar tegen aan is gebouwd. Vanaf de top heb je een breed uitzicht over het hele gebied en de oases langs de rivier. Het beste zicht op de ksar zelf is  vanaf 1 van de rooftop terrassen op de hoger gelegen gebouwen. Wij zijn op 1 van de terrassen gebleven totdat het donker werd. Bijna onwerkelijk om daar vrijwel alleen te zitten.

Wanneer je nog een wandeling wilt maken, is er naast de ksar nog een heuvel die je kunt beklimmen. Deze hebben wij overgeslagen, maar ik denk dat ook vanaf dit punt het uitzicht geweldig zal zijn.

uitzicht op Ait Ben Haddou vanaf de topterras in Ait Ben Haddouksar ait ben haddou 2

4. Bezoek aan Ouarzazate & de film studio’s

Op ongeveer een half uur rijden vanaf Ait-Ben-Haddou ligt de hoofdstad van de streek, Ouarzazate. In Ouarzazate zit een kleine medina die je kunt verkennen. Daarnaast staat er een oude kasbah, die helaas tijdens ons bezoek gesloten was wegens renovatie na de aardbeving. Tegenover de kasbah staat het filmmuseum. Zelf hebben wij het museum niet bezocht, maar hebben we gekozen voor een bezoek aan de film studios net buiten de stad. Dit is mogelijk wanneer er geen opnames plaatsvinden. Een gids, verplicht en inbegrepen in de ticketprijs, neemt je mee over het terrein en vertelt over de diversiteit aan films die er zijn opgenomen en over het opbouwen van de decors zelf. Het is interessant om te zien, zeker ook omdat Ait-Ben-Haddou zelf ook meerder keren als decor is gebruikt.

film studio Ouarzazateop de ezel met zicht op Tifoultoute, vlak bij de film studio'sOuarzazate film studio

Ook zin gekregen om naar Ait-Ben-Haddou te gaan?

→ Fix je huurauto via SunnyCars
→ Zoek je een leuke plek om te overnachten? Check Kasbah El Hajja of Hotel la Kasbah


→ Bekijk hier alle artikelen over Marokko