Reisroute Marokko, Kronkelweg Dades

Rondreis Marokko 8 dagen: Tips voor een ultieme route

Op slechts 3.5 uur vliegen van Nederland vind je Marokko: een magische bestemming die niet alleen gunstig is voor je reisbudget, maar die gegarandeerd al je zintuigen op scherp zal zetten. Verdwaal in 8 dagen rondreizen in het doolhof van oude straatjes in Marrakesh en bewonder alle kleurrijke snuisterijen, test je smaakpapillen met heerlijke tajines, laat je betoveren door uitgestrekte woestijnvlaktes met hier en daar een oase van wuivende palmen afgewisseld met ruige rode bergen en kom tot rust met een glaasje berber whiskey (muntthee) in the middle of nowhere. Oh en wanneer je zo’n trip  moet maken? Marokko is eigenlijk het hele jaar door een goed idee! Het gunstige klimaat zorgt ervoor dat het ook een heerlijke winterbestemming is. Ontsnap aan het frisse Nederlandse weer, zet je zonnebril op en volg deze rondreis route door Marokko van 8 dagen voor een unieke kennismaking met dit magisch mooie land.

Maak een ultieme rondreis door Marokko in 8 dagen

→ Boek een complete rondreis door Marokko met Tui
→ Tip: Huur een auto via SunnyCars

Kamelen woestijnAtlas, reisroute Marokko

Start je ultieme rondreis door Marokko

1. Marrakesh, de start van je rondreis

Na je 3.5 uur durende vlucht stap je uit het vliegtuig en zal je worden verwelkomd met wuivende palmbomen en (hoogstwaarschijnlijk) een stralend zonnetje. Het liefst ren je zo snel mogelijk de vertrekhal uit om aan je reis te beginnen, maar je staat op Afrikaanse bodem en je moet dus eerst door een uitgebreide paspoortcontrole. Europese efficiëntie kennen ze hier niet (of vinden ze niet nodig) dus je hebt alle tijd om al je ledematen te strekken na de vliegreis. Omdat de eerste bestemming meteen op enkele uren rijden van Marrakesh ligt, is het aan te raden om rustig bij te komen in een accommodatie in het centrum of in de buurt van Marrakesh.

→ Hier wil je logeren in Marrakesh: Riad Farhan of Nelia De Marrakech
→ Lees ook: dit zijn de 10 fijnste riads in Marrakesh

2. Door de hoge atlas op zoek naar Kasbah’s en kamelen

Na een heerlijk ontbijt met Marokkaanse pannenkoekjes staat je vandaag één van de meest spectaculaire ritten die je waarschijnlijk ooit zal maken te wachten. Je steekt de Hoge atlas over en rijdt via de Tizi-n-Tichka bergpas over slingerende wegen met fantastische vergezichten. Verwacht vijftig tinten rode bergen, kloven, oude dorpjes die tegen de bergwand genesteld liggen en rustig kabbelende riviertjes. In plaats van de hoofdweg naar Ouarzarzate te volgen, is het een aanrader om linksaf te slaan richting Telouet. In Telouet ligt namelijk een hele mooie oude Kasbah (honderden jaren oud kasteel) die nog weinig bezocht wordt door toeristen. Vergeet niet een kijkje te nemen in de schitterende mozaïek zalen en geniet van het panoramische uitzicht vanaf het dak. Voor een mooie wandeling rijd je een stukje verder en volg je te voet de rivierbedding van de Asif Ounila rivier.

→ Ook tof: boek een trektocht door het Atlas gebergte met BookATrekking of The Atlas Trail

Kasbah Telouet, marokko Kasbah Telouet, reisroute marokko Kasbah TelouetAsif Ounila rivier

3. Palmoases en de eerste tekenen van de woestijn

Na het bezoek aan de Kasbah van Telouet zal het drukke en toeristische Aït-Ben-Haddou misschien tegenvallen, maar deze bekende bezienswaardigheid is alsnog een (korte) stop waard voordat je verder rijdt richting Ouarzazate. Vlak voordat je de stad binnen rijdt, die bekend staat om zijn filmstudio’s waar echte Hollywood kaskrakers zijn opgenomen, sla je rechtsaf richting de Fint oase. De weg is grotendeels verhard, maar de laatste 2 kilometer zal je al hobbelend en rustig rijdend over een zandweg het laatste stuk naar de oase af moeten leggen. De ietwat oncomfortabele weg is het helemaal waard, want deze schitterende en off-the-beaten track oase kan zomaar één van de hoogtepunten van je reis zijn. Waar je zojuist nog kilometers ver kon kijken over glooiende woestijnbodem, ben je nu opeens in een heel vruchtbaar en groen dal. Palmbomen zo ver je kan kijken, die bijna oplichten tegen de donkere rotsen eromheen. Steek de rivier over en rijd een stukje het dorpje in om daar je auto te parkeren. Je kan hier makkelijk zelf rondkijken, maar ingaan op het aanbod van een van de vriendelijke gidsen is ook leuk omdat je dan meer te weten komt over het leven in het authentieke berberdorpje. Na de Fint Oase rijd je tenslotte door naar Skoura, om daar nog een bezoek te brengen aan de Kasbah Amridil. De rechter ingang van deze ommuurde nederzetting geeft je de meest authentieke indruk. Het mooiste aan deze plek is echter niet zozeer de Kasbah zelf, maar het uitzicht over de Palmeria (palmentuin) van Skoura.

→ Lees ook: Overnachten in de Agafay woestijn in Marokko

Fint oase, marokko Fint oase, reisroute marokko Fint Oase Kasbah Skoura

4. De overweldigende Todra en Dades kloven

Na het uitgestrekte woestijnlandschap rondom Skoura draai je bij Boumalne Dades linksaf richting de bergen en de kloof van de Dades vallei. Via een spectaculaire weg met ontelbare haarspeldbochten slinger je langs de steile rotswanden verder de kloof in. Wanneer je bovenaan bij het uitzichtpunt ‘Vue Panoramique Timzzillite’ aankomt zie je pas echt hoe indrukwekkend de weg is die je zojuist gereden hebt. Een aanrader voor een mooie wandeling in de Dades kloof zijn de zogenaamde ‘Monkey fingers’: bijzonder gevormde rotsen die zoals de naam al zegt, lijken op apenvingers. Op een uurtje rijden van de Dades kloof ligt een andere kloof die je zeker niet mag missen: de Todra kloof. Ook hier heeft de rivier een tientallen meters diepe kloof gecreëerd in de rode rotsen, wat je even het gevoel geeft in Amerika beland te zijn. Auberge Le Festival Todra Gorge is een leuke plek om te overnachten of een kopje muntthee te drinken. Wanneer je vanuit Auberge Le Festival Todra Gorge terug rijdt naar Tinghir zie je aan de rechterkant een parkeerplaats vanuit waar trappen omhoog lopen, vlak voor de wegversmalling in het smalste stuk van de kloof. Vanuit hier kun je een mooie wandeling beginnen door de bergen en langs berberdorpjes.

Reisroute Marokko, Kronkelweg DadesMonkey fingers Todra kloof Todra, marokko

5. Duizend-en-een-nacht in Marrakesh

Na alle indrukken van de afwisselende Marokkaanse natuur zet je de terugreis in naar Marrakesh en verruil je de stilte en het stof voor de bruisende Souks van deze koningsstad. De souks zijn de overdekte markten waar je alles kan kopen wat je maar wil: van betoverende lampjes, handgemaakt aardewerk, leren tassen en poefjes, tot zilveren sieraden en verse etenswaren. Er is slechts één regel: afdingen hoort erbij! Marrakesh kent verschillende betoverende paleizen en andere bezienswaardigheden waardoor je je helemaal in een duizend-en-een nacht sprookje waant. Aanraders zijn het Bahia paleis en de Koranschool, beide met fantastisch handsnijwerk en mozaïek. Wanneer de drukte en de hitte van de stad je even teveel wordt, zoek je een leuk plekje op één van de vele dakterrassen van Marrakesh. Kies rond zonsondergang een plekje op het Balkon de Glacier en kijk uit over het beroemde Djemaa el Fna plein terwijl alle eetstalletjes worden opgezet voor de avond. Ook het dakterras van Maison de la Photographie (fotografie museum) en het dakterras van het Libanese restaurantje Naranj zijn aanraders.

→ Op onze blog lees je alles over wat te doen in Marrakesh
→ Mooie riads om te logeren: Riad & spa le Secret de Zoraida of Riad l’oiseau du Paradis

Bahia paleis, MarrakeshDjemaa el fnaBahia paleisStraatje Marrakesh Straatje Marrakesh Uitzicht vanaf fotografiemuseum

Wil je je rondreis door Marokko uitbreiden?

De reisroute uit dit artikel is geschikt voor een reis van minimaal 8 dagen, maar je kan er ook makkelijk 10 dagen over doen. Mocht je nog meer tijd hebben zijn er verschillende opties. Allereerst is het mogelijk om na de Todra kloof door te rijden naar Merzouga om een nachtje in de woestijn te slapen. Daarnaast is het leuk om door te rijden naar Taroudant, wat ook wel het kleine Marrakesh wordt genoemd en daarna een paar dagen uit te waaien in het sfeervolle kuststadje Essaouira.

Langer dan 8 dagen rondreizen in Marokko?

Lees hier meer over andere mooie plekken in Marokko zoals:

Tips voor het plannen van een rondreis door Marokko

1. Vanaf Eindhoven Airport kan je voor minder dan 100 euro retour per persoon met Ryanair of Transavia naar Marrakesh vliegen. Dit scheelt je al snel een paar tientjes ten opzichte van vliegen vanaf Schiphol. Meer budget voor shoppen in de souks dus! Hier check je de beste vliegticketdeals! Zorg ervoor dat je op het vliegveld ook direct je huurauto kunt ophalen.

Vind via Skyscanner de beste vliegticketdeals naar Marokko

2. Zorg dat je direct op het vliegveld voldoende geld pint. Buiten de grote steden kan het nog wel eens lastig worden om een pinautomaat te vinden en zelfs bij tankstations in Marrakesh kun je niet met je pinpas of creditcard betalen.

3. Rijd overdag en neem de tijd. Wegen in Marokko zijn over het algemeen prima, maar buiten de steden helemaal niet of slecht verlicht. Bovendien zal je regelmatig de weg moeten delen met voetgangers, karren met ezels of paarden, een groepje kamelen of gammele vrachtwagens en dan is verlichting wel prettig.

Regel je huurauto via SunnyCars

4. Stof je middelbare-school-Frans af, want met een woordje Frans kom je in Marokko een stuk verder dan met Engels. Daarnaast spreken mensen ook Arabisch of Berber (lokale dialecten), maar dat is nog een stukje uitdagender om te spreken.

5. Houd altijd wat kleingeld bij de hand. In Marokko zullen mensen regelmatig om wat geld vragen omdat ze bijvoorbeeld op je auto gepast hebben (ook al heb je dat niet specifiek gevraagd). Tenzij de situatie onveilig aanvoelt, maak je het jezelf makkelijker als je een paar dirham (de lokale munteenheid) kan geven.

6. Er zijn in Marokko veel leuke kleinschalige overnachtingsmogelijkheden. Verwacht geen overbodige luxe, maar wel fantastisch eten en de allerbeste lokale tips. Vooral riads kunnen onwijs romantisch en mooi zijn ingericht!

→ Mooie riads in Marrakesh: Riad & spa le Secret de Zoraida of Riad l’oiseau du Paradis

7. Neem voldoende warme kleding mee als je in de winter naar Marokko gaat. Het kan overdag in de zon makkelijk de 15 tot 20 graden aantikken maar ’s nachts kan de temperatuur zeker in de bergen makkelijk onder nul zakken. Centrale verwarming kennen ze niet echt in Marokko, en tenzij je een kacheltje of airconditioning hebt in je kamer, zal je blij zijn met een extra fleece.

Met wie zou jij deze reisroute door Marokko willen maken?


→ Bekijk hier alle artikelen over Marokko