Wat te doen in Casablanca

Marokko: 6x wat te doen in Casablanca

Door veel reizigers wordt Casablanca vaak weggelaten in reisroutes. Omdat het niet speciaal genoeg of de moeite waard zou zijn. Maar niet iedereen is het daarmee eens en in deze blog deelt Bo Maeijer haar 6 tips over wat te doen in Casablanca en waarom het wel degelijk de moeite waard is om naar deze stad toe te gaan tijdens jouw rondreis in Marokko!

→ Hotel tips voor Casablanca: Windsor Hotel in Casablanca, Barcelo Anfa Casablanca of Hotel Casablanca

→ Vind vliegtickets naar Marokko

Compleet verzorgde vakanties naar Casablanca


Over welke Casablanca tip wil je meer lezen?

Over Casablanca in Marokko…

Casablanca wordt vaak gezien als de hoofdstad van Marokko. Hoewel dit niet juist is (dit is Rabat namelijk), snap ik de verwarring. Met een naam die internationaal bekend is, de wereldberoemde film ‘Casablanca’ uit 1942 en de miljoenen inwoners, is het niet raar dat deze fout vaak wordt gemaakt. Nu we het er toch over hebben, Casablanca de film is helemaal niet opgenomen in de stad zelf en de regisseur van de film is er zelfs nooit geweest. Wel heeft de stad slim ingespeeld op de film en is restaurants ‘Ricks Cafe’ een van de beroemdste restaurants in de stad en volledig ingericht naar de stijl van de film.

Wat te doen in Casablanca, een van de drie hoofdsteden van Marokko

Wie al wel eens in Marokko is geweest heeft vast al wel eens een keer een local horen zeggen dat ze drie hoofdsteden hebben. Rabat is de politieke hoofdstad, Marrakech is de toeristische hoofdstad en Casablanca is de economische hoofdstad. Dit laatste uit zich voornamelijk in de immens grote haven van Casablanca en de hoge torenflats die in de rest van het land nauwelijks te vinden zijn. In deze miljoenenstad zijn zeker wat pareltjes die de moeite waard zijn om te bezoeken of uit te proberen.

Wat te doen in Casablanca

1. Bezoek de Hassan II Moskee

De Hassan II Moskee is een van de mooiste bouwwerken van Marokko en daarmee ook een must-see tijdens je reis door dit land. De bouw van de moskee startte in 1986 in opdracht van de toenmalige koning Hassan II. Het is niet alleen de grootste moskee van Marokko maar ook een van de zeven grootste moskeeën van de wereld. Wat voor niet-Moslims erg interessant is, is dat samen met nog een andere moskee in het land, dit de enige moskee is waar niet-Moslims naar binnen mogen. Dit is een unieke kans om de architectuur, de kleuren en de details van binnen te ervaren. Wat deze moskee nog extra bijzonder maakt is de locatie aan de Atlantische oceaan.

Mijn tip is om deze moskee twee keer te bezoeken tijdens je reis, een keer in de ochtend om een rondleiding binnen te krijgen (je kan alleen naar binnen met een rondleiding) op een tijdstip dat het nog lekker rustig is. Het andere moment om de moskee te bezoeken is tijdens de zonsondergang. Dit brengt nog een extra beetje magie naar de plek aangezien de mooiste kleuren zichtbaar worden. Dit is ook het moment dat alle families zich verzamelen op het plein voor de moskee en lekker van hun avond genieten. Ga er dus niet van uit dat je alleen zult zijn. Voor mij heeft deze moskee iets magisch, ik ben er nu al meerdere keren geweest en ik blijf het prachtig vinden en het blijft me aantrekken om steeds weer er naar terug te gaan.

Wat te doen in Casablanca, Hassan II Moskee van binnen

Wat te doen in Casablanca, Hassan II Moskee

Wat te doen in Casablanca, Hassan II Moskee zonsondergang

2. Marokkaans ontbijt bij La Sqala

Het restaurant La Sqala zit in een oud fort en heeft een bijzondere binnenplaats met overal gekleurde tegeltjes en fonteintjes. Hier kun je genieten van een heerlijk Marokkaans ontbijt met onder andere mssemen, harcha, ei en de heerlijke notenpasta amlou. Ook krijg je vers fruit, vers sinaasappelsap en heerlijke Marokkaanse thee. De combinatie van het heerlijke eten en de bijzondere locatie maakt dit plekje een must-eat in Casablanca.

3. Verdwaal in de straten van Casa

In een miljoenenstad als Casablanca is het natuurlijk heerlijk verdwalen in al de verschillende straten. Wat mij opviel is dat in een eerste blik, Casablanca niet echt een mooie stad is. Maar wanneer je verder kijkt dan die eerste opslag, dan verschijnen daar toch echt mooie pareltjes. Zo zijn de oude medina en de souq, het Mohammed V plein met de duizenden duiven en de kathedraal van Casablanca een bezoekje waard. Vooral de immens grote kathedraal was een verrassing voor mij. Deze kathedraal wordt nu niet meer gebruikt om religie te praktiseren, maar de kathedraal wordt wel gebruikt voor culturele evenementen.

Wat te doen in Casablanca, straten

Casablanca Marokko la Sqala

Kathedraal, bezienswaardigheid in Casablanca Marokko

4. Cocktails met een uitzicht bij Sky28

Na een hele dag rondlopen in Casablanca is dit dé manier om je dag af te sluiten. Sky28 is een luxe cocktailbar op de 28e etage van de Kenzi Tower in Casablanca. Wat deze bar zo speciaal maakt is het uitzicht over de gehele stad, met als hoogtepunt de Hassan II Moskee in de verte. Helaas kosten de cocktails wel de hoofdprijs en moet je op tijd komen om een plekje te bemachtigen bij een raam. Ga wanneer het nog net licht is, zodat je het uitzicht zowel in het licht als in het donker kan bewonderen.

5. Shop in de Morocco Mall

Als grootste winkelcentrum van Afrika, is de Morocco Mall toch ook wel een leuke aanvulling voor je tijd in Casablanca. Ervaar de grootsheid en de bijzondere architectuur van dit winkelcentrum en natuurlijk: winkel! Wat het nog extra bijzonder maakt is de locatie aan de Atlantische oceaan, net zoals de Hassan II Moskee. Wel liggen deze twee hoogtepunten redelijk ver uit elkaar (ongeveer 2 uur lopen) dus een wandeling zou ik niet aanraden. Maak gebruik van een taxi of het openbaar vervoer en loop het laatste stuk lekker over de boulevard. Binnen wachten ook nog heel wat tropische vissen in een aquarium op je.

6. Woon een wedstrijd van Wydad AC bij

Misschien niet iets wat je meteen zou verwachten in een blog over Casablanca, maar een wedstrijd bijwonen van de lokale club Wydad AC is een hele ervaring. Daarom mag deze niet ontbreken in het lijstje met Casablanca bezienswaardigheden. Qua toeschouwers en sfeer is Nederlands voetbal er niets bij en dit is ook precies waarom dit een van mijn hoogtepunten was in Casablanca. Ruim anderhalf uur van te voren verzamelen alle Wydad supporters zich in het stadion en beginnen uit volle borst te zingen. Zonder een enkele drup alcohol houden de toeschouwers de sfeer erin de gehele wedstrijd. Zelfs voor niet voetbalfanaten is dit een onvergetelijke ervaring. Eenmaal uit het stadion lijkt het alsof er een volksverhuizing aan de gang is met scooters en motors die je van alle kanten voorbij razen. De wedstrijd is voorbij en iedereen gaat weer naar huis.

Leuke accommodaties in Casablanca

Zoek je een tof plekje om te overnachten in Casablanca? Kijk eens naar:

Windsor Hotel in Casablanca
Barcelo Anfa Casablanca
Hotel Casablanca

Zin gekregen om naar Casablanca & Marokko te gaan?

Was je nog aan het twijfelen of je de stad wil bezoeken tijdens een rondreis door Marokko? Nu je weet wat er te doen is in Casablanca zullen je twijfels vast als sneeuw voor de zon zijn verdwenen! Oh en heb jij zelf juist nog een andere tip voor Casablanca? Laat het hieronder weten in een reactie!


→ Bekijk hier al onze Marokko artikelen

 

Deze blog is geschreven door Bo Maeijer, je kan haar ook volgen via @bo.elisa98!